Index Vakbarát Hírportál

Költözzünk templomba vagy zsinagógába?

2008.09.09. 06:30

Lakna Ön templomban? És zsinagógában? Európa szerte egyre több templom kap világi funkciót, mivel számtalan szakrális épület áll üresen. Elég hívő híján sem az egyház, sem az állam nem tudja vállalni a fenntartásukat. Mi a helyzet Magyarországon? Nekünk elsősorban új funkciót nyert, vagy épp használatra váró zsinagógáink vannak, de találkozni olykor átalakított kápolnákkal is. Az alábbiakban néhány külföldi példát mutatunk be Hollandiából és Ausztráliából, a folytatásig pedig kíváncsiak vagyunk, hogy Önök milyen épületeket ismernek idehaza. Mint ahogy arra is, mi a véleményük egy vallási célokat szolgált épület újrahasznosításáról. Beköltöznének? Zavarná Önöket ha más költözne be? Milyen funkciót kaphat egy ilyen épület és milyet nem? Vagy egyáltalán mi legyen a sorsa, ki tartsa fenn...

Az alábbi kápolna Sydney-ben található. Külsőre semmi nem mutatja, hogy egy háromszintes házat alakítottak ki benne, legfeljebb az lehet furcsa, hogy a lépcső nem folytatódik útban. Belülről a szintekkel átvágott ablakok érdekesek.

 

 forrás: coolboom

 A Merks+Girod egy maastrichti teplomot alakított át (a Guardian szerint) a világ legszebb könyvesboltjává:
 

fotó: web urbanist

A kis képen is bemutatott, kissé talán rideg templombelső Utrechtben, vagyis szintén Hollandiában van.
forrás: materialicio.us

 

Tehát. Amennyiben az Ön vagy ismerősének otthona vagy munkahelye* eredetileg templom, kápolna, zsinagóga, mecset, imaház, királyságterem, zikkurat vagy megalitikus szentély volt, kérjük írja meg nekünk vagy ami még jobb küldjön róla fényképet. Ugyanígy éredekel bennünket, ha az épületből vívóterem vagy kulturház lett (egyébként mindkettőre van példa).

Köszönettel a szerkesztők

*Természetesen csak ha Ön vagy ismerőse nem pap, apáca, lelkipásztor, rabbi, imám, druida, mágus vagy mondjuk a budapesti Istennő Templom felszentelt papnője.

További posztok funkciót váltott templomokról:



Rovatok