Index Vakbarát Hírportál

Budapest legjobb tüntetőhelyei. Ön hova szervezne demonstrációt?

2008.09.22. 07:00

A hétvégi események után a városvezetés felismerhetné végre az igényeket, hogy a fővárosnak nem csak utakra, olimpiai stadionokra, bevásárlóközpontokra van égető szüksége, hanem megfelelő tüntetőhelyek kialakítására, ahol gárdisták vagy chartisták kedvükre demonstrálhatnak. Az Urbanista összeszedte a legkedveltebb budapesti nagygyűléshelyeket a Kossuth tértől a Hősök teréig és persze várja a további tippeket! Ön hova szervezne tüntetést? Tessék szavazni!


Milyen az ideális tüntető/nagygyűlő hely? A mai technikai viszonyok mellett az akusztikai szempontok elhanyagolhatók, és az sem kikötés, hogy jól lehessen mindenhonnan látni a szónokot (ha van), mert legrosszabb esetben kivetítik. Fontos viszont a logisztika! Nem is annyira az érkezés, mint inkább a távozás szempontjából (még ha békés, akkor is), no és hogy mennyire bénítja le a forgalmat a terület lezárása. A leginkább meghatározó azonban alighanem a "hely szelleme".

Kossuth tér
A Parlament miatt adja magát. A rendszerváltás óta itt volt a legtöbb demonstráció a 91-es taxisblokád ellentüntetésétől a most hétvégi chartás összejövetelig. Nagy előnye, hogy félmillió (olykor kétmillió) ember is elfér rajta. Hátránya, hogy a tüntetők időnként kénytelenek fel-fel pillantani az FVM tetejére, nem lövik-e hátba őket.



Hősök tere
Itt tartották 89-ben Nagy Imre és társainak újratemetését (bár ez elvileg nem volt tüntetés, de majdnem). Aztán a TV2 egyik celebje rendezett a Hősök terén Harag Napját 92-ben, majd a MIÉP hívei gyűltek össze rajta minden évben. Azóta nagyon sokféle demonstrációt tartottak itt, békejelektől a plüssállatok tiltakozásáig. Előnye, hogy a díszlet adott és gyakorlatilag korlátlanul bővíthető az Andrássy út irányába.

Andrássy út
Kivetítőkön lehet követni a programot
                        // Fotó: Nagy Attila, (c) 1999-2008 Index.huHa épp nem ítéli el az utcai politizálást, az MSZP itt tartja választási nagygyűlését (2006). Általában mégsem állni, hanem inkább vonulni szoktak erre a demonstrálók (amire kitűnően alkalmas a kialakítása, mert az ellentüntetők közben a szervizutakon haladhatnak). A vonulást szokták szervezett formában és rendőri nyomás hatására is végezni.


56-osok tere
http://totalcar.index.hu/images/tukor/gazdak//csik5.jpgAz egykori Felvonulási tér Budapest egyetlen közterülete, amelyet kifejezetten politikai nagygyűlések megtartására terveztek (na meg az urbánus legendák szerint vadászrepülőgépek le és felszállóhelyének). Ennek ellenére szinte teljesen kihasználatlan, leszámítva egy-egy traktoros, kamionos demonstrációt.

A Fidesz olykor alkalmi helyszínekre is szervezett tüntetéseket, amelyek közül a legemlékezetesebb helyszín mindenképp az Astoria, de a Dísz tér, Március 15-e tér, Műegyetem rakpart, Széna tér stb. is adott már otthont ellenzéki nagygyűlésnek. A Petőfi-szobornál korábban az SZDSZ-nek is, a Bem téren pedig az MDF-nek voltak kisebb tömegrendezvényei, amíg még voltak kisebb tömegeik. A Szabadság tér is hagyományos helyszínnek számít a legkülönbözőbb gyűléseknek a rendszerváltás óta, a TV-székház, meg a Szovjet-emlékmű miatt. 

 Ön hova szervezne nagygyűlést? A Hajógyári szigetre? A Puskás Ferenc stadionba? Autópályák bevezetőszakaszára? A Landerer és Heckenast nyomda elé? Rákos mezejére? A Duna jegére? Várjuk a legelképesztőbb ötleteket is!

A szavazásnál a postban jelölt helyszíneket jelöltük meg válaszként, de a lista nyilt, bárki hozzáírhat választ! (Sajnáljuk, kénytelenk voltunk mégis lezárni a trágár fogalmazás miatt)



Rovatok