Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas új budapesti városnegyed épül. Gyalogút, bicikliút, park és sok más zöld ígéret

2008.11.07. 15:17

Amikor megláttuk a Napi Gazdaságban az "új városnegyedet" beharangozó cikket, azt hittük, csak egy szokásos újabb lakóparkról van szó - ezúttal a XV. kerületből. Mitagadás, a távlati kép (katt rá!) sem győzött meg az ellenkezőjéről, de ha igaz, amit írnak, akkor ez végre nem egy hétköznapi projekt. A Szentmihályi út és a Páskom-liget térségében, az M3-as és az M0-s újpalotai szakaszának közelében épülő City Park ugyanis ígér oylanokat is, amik nem voltak általánosak korábban Budapesten.

Nem sorolunk föl minden igéretet, ami elhangzik az ötven hektáros terület fejlesztéséről a konferenciaközponttól a sportcentrumig, de egy-két dolgot érdemes kiemelni. Például ez a pár mondat nem hagzik rosszul:

"A városrészt úgy tervezték, hogy ösztönözze az egészséges életmódot, és a lehető legkisebb mértékben függjön a gépjárművektől. A munkahelyek, üzletek, iskolák, parkok és rekreációs létesítmények rövid sétányi távolságra találhatóak a lakóterületektől. A sport- és rekreációs tevékenységet szolgáló létesítményeken (beleértve a fedett uszodát és sportcsarnokot, tenisz- és kosárlabdapályákat, valamint játszótereket) kívül nem kevesebb, mint hat közparkot, tíz kilométer gyalog- és kerékpárutat, és öt hektár parkerdőt is kialakítanak. Ez lesz az első, a modern élethez szükséges összes infrastruktúrával rendelkező, nagyléptékű projekt Magyarországon."

Máshol meg azt olvasni, hogy

Az infopark számítógépei által kibocsátott hő segítségével részben a közintézmények fűtését támogatják, az összegyűjtött esővizet szűrés után a zöldterületek öntözésére használják. A közterületek éjszakai megvilágítását napenergiával oldják meg.

Odaköltözni, azért nem költöznénk oda, de így messziről tetszik. Kiváncsiak vagyunk mi lesz belőle. Abban biztosak vagyunk, hogy az értékesíthető ingatlanok megépülnek, a többiben pedig reménykedünk. Legalább lesz a XV. kerületnek is fedett uszodája. Hajrá!



Rovatok