Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanszobor Budapesten? Még sem az önkormányzat, sem a szobrász nem döntött

2008.11.26. 10:00

Néhány napja felröppent a hír, hogy a politikai aktivista dán szobrász, Jens Galschiot harminc bronz hajléktalanszobrot fog felállítani az EU fővárosaiban, így hívva fel a figyelmet a fedélnélküliek problémájára. (Az elsőt már kicsit meg is reptették első osztályon Stockholm-London viszonylatban egy konferenciára, ami pár olvasónál ki is verte a biztosítékot, hogy vajon felengedné-e a SAS a gépére a szobor modelljét is.) Nekünk viszont rögtön az jutott eszünkbe, hogy hozzánk is jön-e a Welcome Homless projekt - mivel magyarul egyelőre semmi nem jelent még meg az egészről. Kicsit utánajártunk hát.

A fővárosnál semmit nem tudnak az ügyről - mint mondták ők is csak a neten olvastak a projektről. "Amennyiben minket is megkeres, szívesen beszélünk vele a kezdeményezésről, már csak azért is mert eddig nem sok minden derült ki arról, hogy mit is tervez a művész. A Fővárosi Önkormányzat hosszú évek óta sokat tesz a hajléktalanok társadalomba való visszailleszkedésének segítéséért és azért hogy minden olyan javaslatot szívesen veszünk, ami ezt a törekvésünket támogatja."

Ennyivel nem értük be, megkerestük a dán szobrászt is, hogy miújság. Mint a titkárától megtudtuk, még nem dőlt el, mely fővárosokban állítják fel a szobrokat, jönnének akár Budapestre is, de ez nagyban függ a helyi szereplőktől és a forráslehetőségektől. Vagyis, mindent egybe vetve, lehet hogy lesz ilyen szobrunk.

Kérdés: kell-e nekünk? Ha igen, akkor hova? Valami hajléktalanok által lakott helyre vagy épp ellenkezőleg, figyelemfelhívón a város egyik legszebb pontjára? (Esetleg a két halmaz metszetében, mert olyan is van...)



Rovatok