Index Vakbarát Hírportál

Új épület a Nagykörúton: átadták az Eiffel Tér Irodaházat

2009.09.30. 19:12

Eiffel térÁtadták a Nyugati pályaudvar szomszédságában felépült Eiffel Tér Irodaházat és Kulturális Közparkot. - írja a Napi Gazdaság. "Az épületet, és a hozzá tartozó parkot a Finta és Társai Építész Stúdió tervezte Fekete Antal Ybl díjas építész vezetésével. A vízeséssel és csobogókkal gazdagított közparkban számos étterem és kávézó nyílik, nyáron szabadtéri színpaddal, kulturális eseményekkel, télen pedig korcsolyapályával tarkítva. A három és félezer négyzetméteres kiskereskedelmi terület bérbeadása jól halad." Ha minden jól megy, az épület "az elsők között lesz Budapesten, amely elnyeri a 'Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)' ezüst fokozatú kitüntetését."

A múlthavi (vagy az az előtti?) Octogon megkérdezte az épületről és ennek kapcsán a nagykörúti városkép megbontásáról az Urbanista lánglelkű bloggerét is ( 1. Mi a véleményed az Eiffel irodaházról? 2. Mit gondolsz Budapest eklektikus városképének és a kortárs építészeti formanyelv – különös tekintettel az oly előszeretett alkalmazott üveghomlokzatok – viszonyáról? (Képesek-e együtt élni – mint például Bécsben – avagy teljesen reménytelen a kortárs építészeti eszköztár és a meglévő illeszkedése? Megvalósul(hat)-e ez a gyakorlatban, itt és most Budapesten, vagy elméletben sem?), aki - remélve, hogy érti a kérdést - a következőket nyilatkozta:

1. Nem rossz, ami mai budapesti viszonylatban azt jelenti, hogy remek. Az ingatlanfejlesztők ma már annyira keveset hajlandók áldozni (annyira kevéssé van rákényszerítve arra, hogy áldozzanak) az esztétikumra, hogy egy ilyen épület már a legjobbak közé tartozhat a maga kategóriájában. Nem lesz egy építész-zarándokhely, meg nem fogja a Lonely Planet ajánlgatni, de jó kis épület azért. Nekem tetszik.

2. Az hogy Budapest eklektikus, az nem csak azt jelenti, hogy sok eklektikus épület van benne, hanem azt is, hogy nagyon sokféle. Egységesnek érezzük a városképet, miközben mondjuk a tetők vonala úgy ugrál a Rákóczi úton mint az OTP-részvények árfolyamgörbéje. Egy jó üveghomlokzat egyáltalán nem lóg ki a képből, főleg nem a Nyugatinál, ahol a Körútnak még ez a látszólagos szabályossága is felbomlik. De azért ez még nem jelenthet mentséget a fantáziátlan, "költséghatékony" beépítésekre, pláne nem értékes épületek, utcák szétverésére.

Amúgy a témában legklasszabbat Városképpék írták, érdemes beleolvasni! További képek/részletek az Eiffel tér honlapján, ahol lehet versenyezni, elsőre ki hány másodperc alatt tudja kikapcsolni a háttérzenét.



Rovatok