Index Vakbarát Hírportál

Demszky Gáborral az óvóhelyen. A távhő a legolcsóbb fűtési mód és takarékoskodni is lehet vele

2009.11.27. 13:04

FŐTÁV Zrt. - Sajtótájékoztató képekBár megígértem, hogy twitteres közvetítés lesz a mai Távhő-sajtótájékoztatóról, csak hogy az összes újságírót leterelték a föld alá egy óvóhelyre, ahol nem volt térerő. Igen, tudom, ennél egy általános iskolás is jobb kifogásokat talál ki a lecke meg nem írására, de ez az igazság. Itt van kárpótlásul egy beszámoló, melyből kiderül,hogy Demszky körül fogy az oxigén, hogy a Távhőt vezető Kovács Lajos jó csóka és hogy milyen az ÖKOPlusz.

Bevallom korábban a távfűtést, körülbelül akkora marhaságnak tartottam, mint amikor a népmesében kosárban hordták a fényt az ablaktalan házba. A hiányosan szigetelt csöveken keresztül irdatlan távolságokra szállított melegnek tényleg nem volt sok értelme. Mostanra azonban a földhő-, biomassza- és hulladékhő-hasznosításnak ez lett egyik legjobb módja - feltéve, hogy ésszel, és megfelelő méretben/távolságon végzik. (Arról nem is beszélve, hogy a rendszerre kapcsolt több ezer lakás többsége, főleg a nagy paneltelepek nagyon nem is választhatnak mást.) Ehhez a közelmúltban jött az újítás ugye, az egyedi mérés bevezetése, innentől kezdve az ember tud takarékoskodni is, ha akar - na és meg is éri neki.

Egy remek kis Attila úti épület előtt lett volna a sajtótájékoztató (amely belül tiszta negyvenes évek hangulatú, de a referencialakó Éva néni szerint 60-ban épült), ám a szemerkélő eső miatt letereltek minden újságírót a föld alá. Konkrétan egy 113 férőhelyes óvóhely pár négyzetméteres helyiségébe, a rejtélyes távhőberendezés köré. Ettől az egész nagyon bensőséges hangulatú lett ugyan, de a szónokok előtt csak mintegy 4-5 fős tömeg fért el. Én a magam részéről alig egy karnyújtásnyira álltam tőlük, de mégis az volt az érzésem, hogy egy HV motorikus elosztó doboz szól hozzám, mert az volt az orrom előtt.

Persze azért felismertem ki beszél a dobozon túl. A főpolgármester bemelegítésként megemlítette, hogy az ellenzék populista, azután rátért a szakmai részre, ami egy összefüggő álmos, fáradt motyogás volt. Itt lehetett érezni, milyen karizmatikus személyiség - mert beszéde hatására én is rögtön fáradt és álmos lettem. Mire felriadtam, már vége is volt és jött a Főtáv-vezér Kovács Lajos.

A csókára már egy ideje kíváncsi vagyok, mert teljesen szokatlan módon nem egy Kocsis-féle univerzális szakember aki a bölcsődevezetéstől szopránszaxofonig mindenhez ért, hanem egy energetikus, aki valami politikai tévedés folytán egy energetikai céget vezet.

Nos a fickó nem egy slágfertig menedzser játékba illő sármőr, és elsőre nem is tűnik egy mindent tudó főmérnöknek. Ha már energetika, akkor inkább egy olyan régi vágású, udvarias, halk szavú fűtésszerelő, akit a nagyik sütivel szoktak kínálgatni. Na most ehhez képest nyereséges céget bírt kalapálni a Távhőből, meg kibokszolta, hogy mára a távhő a legolcsóbb fűtési mód, ami az előtte felszólaló tulajdonos csapatát ismerve bravúros teljesítmény.

Na és akkor, hogy miről is volt szó: azért választották ezt a házat, hogy bemutassák nem csak panelek vehetnek részt az ÖKOPluszban. Az átállás lakásonként nagyjából 150 ezer forint, aminek kb. felére lehet pályázni. Hogy jövőre is lehet-e majd, az még kétséges, egyelőre birkóznak a kormánnyal. Mivel úgy 17 százalék az elérhető megtakarítás, ha marad a támogatás, akkor két éven belül megtérül az átalakítás, ha nem, akkor négy év alatt. De ez még mindig jobban hangzik, mint az olyan szigetelős megtakarítások, amelyeknek a hasznát legfeljebb a lakás következő tulaja fölözheti csak le.

A csatlakozóknak ezen kívül jár egy 10%-os alapdíjkedvezmény (2008. januárig visszamenőleg), meg szaktanácsadás, pályázatírás, kedvezményes radiátorcsere, miegymás, meg amúgy most programtól függetlenül a decemberi alapdíj elengedése, de ez már más tészta.

Ami a legjobban tetszett az a Futuristára illő készülékleolvasás. Ugyanis egy rádiós rendszernek köszönhetően nem kell bemenni a lakásba, hanem távolról regisztrálható, aztán az adatokat először megküldik a közös képviselőnek, majd a lakóknak.

A sajtáj végén Demszkynek megint volt egy múltkori Bástya elvársoshoz hasonló aranyköpése: "Ha valakinek van kérdése, gyorsan tegye fel, mert elfogy körülöttünk az oxigén."

Nem volt kérdés, felmentünk megnézni Éva néni lakásában a radiátorokra szerelt bizgentyűket.

[A képen Éva néni és a szimpatikus fűtésszerelő]  • Hírek
  • Hírek

Rovatok