Index Vakbarát Hírportál

Mulató nyílik Radnóti szülőházában - a lakók tiltakoznak

2009.12.02. 11:39

@urbanistablog http://tiny.cc/radnoti Megbontották a Radnóti ház statikáját és a tiltakozások ellenére éjszakai mulatót akarnak nyitni.

- írta a twitter.com/radnoti1909, s mivel ő volt az első, aki Twitteren üzent az Urbanistának, megérdemli, hogy külön posztot kapjon a téma, még akkor is, ha alig néhány órája foglalkoztunk a budapesti szórakozóhelyekkel.

A rövidített link a Helyi Téma egyik cikkére mutat, melyből kiderül, hogy a XIII. kerületben a Kádár u. 8. pincéjében "diszkót" akarnak nyitni. felteszem, hogy a diszkó valójában egy zenés kocsmát takar, de ez tulajdonképpen mindegy. A fejlesztéssel három probléma van: 1. statikai, 2. félnek a zajtól, 3. mi lesz Radnóti emlékével?

Na akkor sorra szubjektíven:

1. A cikkből az jön le, hogy a statikai bibi egyelőre nem bizonyított, na persze, ha kiderül a baj, akkor remélem azonnal lefújják az egészet.

2. A zajkérdés az örök probléma, ebben teljesen megértem a lakókat: én is tartanék tőle, ha nem tudnám mi készül alattam. De szerintem igazán csak akkor lehet majd tenni valamit, ha már beindult az üzem és a hely bizonyíthatóan nem tartja be az előírt határértékeket stb. Egyébként amennyire tudom, az ilyen csatákat rendszeresen a lakók nyerik meg, egyszerűen nem is értem a vállalkozókat, hogy ezeket a feszültségeket miért nem kezdik már a sok milliós beruházások előtt csillapítani. Végigjárni a lakókat, elmagyarázni, hogy mi lesz itt, elnézést kérni a kellemetlenségekért és elmondani, hogy milyen előnyökkel járhat majd az nekik (ne adj Isten gondoskodni is valamilyen előnyökről) stb.

3. Ez az a pont ami szerintem a leggyengébb érv az építkezés ellen. Ha minden házban, ahol valami nagy magyar született, néma csend honolna, akkor az egész város gyászba borulhatna. A házaknak történetük van, változnak a lakóik, változnak a funkcióik. Ráadsául ez nem a "Radnóti-ház", ahogy a cikkben hangzatosan szerepel. Ez egy 26 lakásos társasásház, az egyik lakásában született Radnóti - az emlékét tábla őrzi a falon. Aki szereti, őrzi az emlékét, olvassa a verseit (meg a klassz Horatius-fordításait), egész egyszerűen nem értem milyen ellentétben állhat az életével egy ilyen átalakítás, ami ráadásul a pincében zajlana. Vagy mit tenne hozzá az emlékéhez az, ha a szülőházának a pincéjében nem szórakozóhely lenne, hanem mondjuk gumicentírozó.

Mindettől függetlenül persze drukkolok a lakóknak, hogy maradjon nyugodt az életük (persze a legjobb lenne ha mindez úgy valósulna meg, hogy a pincében is valami klassz dolog jönne létre).



Rovatok