Index Vakbarát Hírportál

Védett műtárgyat rongáltak a Belvárosban. A Kossuth utcai Münchengrätzi cipőbolt art deco berendezése páratlan kincs volt

2010.04.19. 15:30

 

Miközben műemlékekkel - na jó, legalábbis műemlékek homlokzatával - elég sokan szoktunk foglalkozni, és egy-egy randa légkondicionáló vagy műanyag ablakkeret kiveri a biztosítékot a legjámborabb polgároknál is, a védett berendezésekre igen kevesen gondolunk. Sajnos olykor a tulajdonosok sem, akik egyre gyakrabban alakítják át vagy csak épp szakszerűtlenül szállítják (magyarul rongálják meg) azokat. A legfrissebb esetről épp a Műemléki Világnap hétvégéjén értesült a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Budapesten belvárosában az egykori, Münchengrätzi cipőboltban (V. kerület Kossuth Lajos utca 15.) volt a főváros egyik legszebb és aránylag épségben őrzött art deco boltberendezése. Az 1937-ből származó berendezést, bútorzatot a kevés megmaradt és értékes kereskedelemtörténeti emlék között a Művelődésügyi Minisztérium 1973-ban védetté nyilvánította. Védett muzeális emlékként, majd a 2001-es örökségvédelmi törvény alapján védett tárgyegyüttesként állt és áll mind a mai napig védettség alatt. Az üzletet 1997-ben szakszerűen felújították. Mindenről jól látható, olvasható tábla tanúskodik a bolthelyiségben, amely nemrég még eredeti rendeltetése szerint cipőüzlet volt. A boltot tavaly eladták, s mint most kiderült, az új tulajdonos engedély nélkül átalakításba kezdett.

2010. április 16-án, pénteken délelőtt közérdekű bejelentés érkezett a KÖH Műtárgy-felügyeleti Irodához: a "Kossuth Lajos utcában a védett cipőbolt berendezését teherautóval szállítják el". A KÖH Műtárgy-felügyeleti Iroda munkatársai azonnal a helyszínre siettek, ahol megállapították, a korabeli, védett berendezéseket, bútorokat súlyosan rongálva, szakszerűtlenül, nem megfelelő képzettségű mesteremberek szétszerelik, elbontják, egy részét már elszállították.

A helyszíni ellenőrzés során a szakemberek az engedély nélküli munkálatok azonnali leállítására szólították fel a helyszínen dolgozókat. Ezt a KÖH Műtárgy-felügyeleti Iroda még aznap délután azonnal végrehajtható végzésben kötelezésként is kimondta, és eljuttatta a munkálatokat végző céghez.

Az iroda ma teszi meg a következő lépéseket: egyeztet a tulajdonossal, a munkálatokat végző céggel. A jogszabályok szerint elrendelheti az eredeti állapot visszaállítását, s örökségvédelmi bírsággal sújthatja a tulajdonost, különös tekintettel arra, hogy nem lehet félreértésre hivatkozni, hiszen a berendezés védettségére a falra szerelt, jól látható tábla is felhívta a figyelmet.



Rovatok