Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lett az Eiffel tér

2010.05.15. 15:43

 

A közelmúltban átadtak egy új közteret a Nyugati Pályaudvar mellett, ami ráadásul zöld is. Szép csendben tették, pedig azért ez elég nagy szám. Ilyen tényleg nem nagyon volt eddig a Nagykörút pesti oldalán. Állítólag annak idején épp azért alakult ki a Rákóczi téren az örömlányok központja, mert az volt az egyetlen park ezen a tengelyen. Na most már van még egy. Hogy felköltöznek-e a kedvéért a Nyugati aluljárójából (az időközben oda száműzött) utcalányok?

Szinte kizárt. Mert azért ez nem egy klasszikus park - nem is tudom, olyan mikor épült utoljára Budapesten. Bár azért azok közelebb állnak a szívemhez (és itt nem feltétlen a Rákóczira gondolok), azért ez a Gödrös-Millenárisos vonal is szerethető, ha jól meg van csinálva. És ez úgy tűnik jól meg van csinálva. A hagyományos aszfaltozott placcoknál pedig mindenképpen jobb.

Mostanában szervezetten lehet bejárni budapesti köztereket/parkokat szakmai vezetéssel. Erre szívesen elmentem volna, de nem sikerült. Dzsilla viszont küldött egy rövid beszámolót, meg pár fotót.

 

A 2010 Tájodüsszeia kiállítás és az Urbitális Majális keretein belül szakmai idegenvezetést tartott a Nyugati Pályaudvar mellett található Eiffel téren Karádi Gábor, a teret tervező Land-A Kft munkatársa, aki a beruházás tájépítészeti munkarészéért felelős. A 4800 m2-es közparkot és a hozzá tartozó irodaházat 2009. szeptember 29-én adták át. A tér amfiteátrum-szerűen kialakított, az utca szintjétől körülbelül 4 méterrel van lesüllyesztve, a Nyugati Pályaudvar felőli része lépcsőzetesen kialakított, mondhatni olyan, mint egy nézőtér. A formából adódóan nyáron alkalmas lehet különböző szabadtéri előadások lebonyolítására, télen pedig a tervek szerint korcsolyapályaként fog üzemelni. A Finta Stúdió által tervezett irodaház és a tér burkolata alkalmazkodik egymáshoz: egyformán szabálytalan elrendezést követnek. (Bár a tér a Nyugati épületei mellett régiesebb kockaköves burkolatot kapott). A tér egyik legérdekesebb eleme a keleti oldalon elhelyezkedő vízzel végigfuttatott ferde felület, melynek egyes elemei szabálytalanul emelkednek ki, mellyel megtörik a lefolyó vizet. Ez egy alsó megvilágítással kiegészítve esténként igen szép látványt nyújt. A sétán lehetőség nyílt az új irodaépület tetejéről is megnézni a teret, illetve a várost. A fotókat Tóth Boglárka készítette.

 

A közelmúltban Sysi is csinált pár fotót itt, azokat is érdemes megnézni!



Rovatok