Index Vakbarát Hírportál

Parkosíthatják a Nyugati teret is

2010.05.17. 10:00

Minden rosszindulatú híresztelésemmel ellentétben a forgó óra megvan a Nyugati téren, talán el sem tűnt, jégcsapok pedig egész biztos nem pörögtek rajta. Felmerült bennem, hogy sorozatot csinálok ebből a pszichedelikus vonalból, mondjuk "Operaházzá alakíthatják a Hűvösvölgyi kisvasutat", illetve "Ismét William Shakespeare író-olvasó találkozó lesz Jégbüfében" címekkel, de aztán a valóság felülírta a terveimet. Természetesen megint Budapest Bermuda-háromszögéről, a Nyugati térről van szó, ahol nem csak órák ugranak dimenziót, de olykor rejtélyes evezőskeretek is felbukkannak. A Népszabadság ugyanis azt írja, hogy az egykori Skála Metróban működő West Balkan zöldíteni kívánja a teret:

 

Magánbefektetői közreműködéssel megszépülhet Budapest egyik központi tere, a Nyugati tér Skála Metró előtti része. Ennek érdekében kereste meg ugyanis az egykori áruházban működő West-Balkán szórakozóhely tulajdonosa Terézvárost. Úgy tudjuk, a VI. kerület nyitott a kezdeményezésre, mivel a tervekben egy közkert kialakítása is szerepel, a zöldfelületek bővítése pedig része a városrész ez irányú programjának.

A WB közleménye szerint a terveknek megfelelően halad a szórakozóhely építése a Nyugati téren, a Skála Metró előtti terület építészeti tervei pedig már elkészültek. A nyolcvanas évek legendás áruházának tövében található terület az elmúlt évtizedekben inkább koszosságáról, elhagyatottságáról volt hírhedt.

Többek között ezt a területet újítaná fel a WB csapata. Ha sikerül megállapodniuk az önkormányzattal, a befektető zöld hagyományaihoz méltó kert létesülhet a város közepén, kialakítva Budapest egyik legszínvonalasabb szabadtéri kávézóját a forgó óra közvetlen szomszédságában. A tervek szerint itt a nyár folyamán kiállítások és egyéb programok várják majd a vendégeket.

 

Végre egy újabb példa a magántőke bevonására, szerintem teljesen logikus lenne, hogy azok is szálljanak be a közterületek fejlesztésébe, akiknek azután haszna származik abból. Kiváltképp egy olyan övezetben, ahol olykor nyomtalanul tűnnek el közpénzek - na de mit várjunk a Bermuda-háromszögben...

Érdekes amúgy, hogy épp a közelmúltban zöldült a Körút túloldalán az Eiffel tér és már itt is volt egy kis növényzet átmenetileg. Tokodi Edina mohával vonta be a tér oszlopait (ez látható a képen is). [Tipp: Fővárosi, Városjáró]



Rovatok