Index Vakbarát Hírportál

Havas-latyakos időben kész akrobatamutatvány közlekedni a belváros új főutcáján

2010.12.30. 16:21

Ó pedig mennyire tetszett a Belváros új főutcájának burkolata a nem repedő, megfordítható, ragyogón világos, örökéletű mészkőlapokkal. András szerint ez azonban nem feltétlenül előnyös.

Kedves Szerkeszőség!
Figyelem a blogot egy ideje. 

Most találkoztam a városban egy olyan dologgal, aminek nyomán billentyűzetet kell ragadnom.
Karácsony lévén, engedve az ünnepi konzumturizmusnak, elindultam ajándékbeszerzési útra. Amennyiben igényes zenei felvételt szeretne az ember ajándékozni, kézenfekvő és legelső pont a Rózsavölgyi. Én a 7-es busz-Ferenciek tere-Petőfi Sándor utat választottam. Ezzel persze nincs gond. Csakhogy így a Petőfi Sándor utca új burkolatán kell végigmenni. Ami ebben a mostani havas-latyakos időben kész akrobatamutatvány.

Ugyanis a gyalogoknak kijelölt sávok simára csiszolt mészkőlapokkal vannak kirakva. A simára csiszolt mészkőnek pedig az a tulajdonsága, hogy ha nedves, akkor csúszik. Ebben a hidegben-latyakban kifejezetten és fokozottan csúszik. És a használattal nem fog javulni a helyzet: ezek a lapok ugyanis a kopás során egyre simábbak lesznek. Nem tudom, hogy a burkolókövek tulajdonságait az építészeknek mennyire tanítják, de nekünk geológia szakon a "műszaki földtan" kurzust műegyetemi oktató tartotta. Természetesen nem olyan részletességgel, mint "otthon" a BME-n, csupán egy féléve volt rá, hogy a mérnöki munka geológiai vonatkozásairól meséljen. De ezt elmondta: azonos ásványokból álló burkolókövek (mint a mészkövek, márvány) járófelületnek leginkább beltérbe ajánlottak, pont ezen tulajdonságuk miatt. Amennyiben mégis kültérben használják, akkor érdes felületet kell kiképezni. Azon kövek, amelyek többféle ásványból állnak (pl. gránit, andezit, diorit, gneisz stb), alkalmasabbak járófelületnek, mert a kőzetet alkotó különböző kémiájú, színű ásványok más kopási- és hőtágulási tulajdonságaik miatt a kopás során a csiszolt felület egyre érdesebb lesz [a Petőfi S. u. autóval járható felülete gránittal (nem tudom pontosan, de valószínű) borított].

Szóval üdvözlöm a tervezőt, aki valószínűleg hiányzott, vagy aludt amikor erről volt szó, és vizsgán is szerencséje volt, mert nem ezt a témakört húzta.

További jó munkát!

Üdv:
... András



Rovatok