Index Vakbarát Hírportál

A nap kérdése: furmányosak voltak-e a kommunisták az utcanév-változtatáskor? Ismertek még olyat mint a Mars tér - Marx tér?

2011.03.27. 19:00

Most hogy egyre másra változnak az utcanevek ("elvisz a szabadság szele") eszembe jutott a címben szereplő első kérdés, ami régóta foglalkoztat. Bár a válasz szerintem egyértelmű "nem", egy tanárom váltig erősködött az egyetemen, hogy a 40-es, 50-es években tudatosan nevezték át úgy a közterületeket, hogy azok hasonlítsanak a háború előtti elnevezésekre. Kedvenc, megcáfolhatatlan (és így utólag visszagondolva egyetlen) példája a szegedi Mars tér volt, amelyet értelem szerűen Marxról neveztek el.

Először én is hajlottam az elmélet elfogadására, mert valami miatt a Margit körút ugrott be elsőre, amely Mártírok lett. Meg ugye picit rímel az Erzsébet tér, amit Engelsre és a Ferenciek tere is, amit Felszabadulásra kereszteltek (hogy tökéletes képzavarral éljek - viszont nem a legtökéletesebb példával, már ami a Ferenciek-Felszab analógiát illeti, kösz a kommenteket!). Ezzel szemben viszont megcáfolva az egészet ott van kismillió ellenpélda, ami csöppet sem hasonlít. Valószínűbb tehát, hogy nem sokat agyaltak az elvtársak, de ahol nagyon feldobott volt a labda, ott lecsapták. A többivel nem foglalkoztak.

Viszont az ilyen szépen rímelő párokat összeszedhetnénk! Ismertek hasonlókat?

/A képen a Mars tér látványterve a hg.hu-ról./



Rovatok