Index Vakbarát Hírportál

A szovjet megszállás nyomai pesti fatörzseken. Sokan nem is tudják, kik és miért festették fel ezeket a halványkék csíkokat...

2012.04.06. 11:11
IMG 1900

A mátyásföldi repülőtéren fényképeztem ezt a fatörzset. Úgy mellmagasságban látszik rajta egy kék csík. Sőt ha alaposabban körülnézünk a környező fákon is felfedezhetők. Tudjátok, mik ezek?

IMG 1899

Egykor a szovjet megszállás területein az oroszok mindenhol ezt csinálták: a fák törzsét lemeszelték, aztán a határvonalat kék festékkel meghúzták. A kék csíkra nem tudok épeszű magyarázatot, a meszelésre van. Ahol hosszú a tél, ott nappal felmelegednek a lombhullató fák sötét fatörzsei, éjjel meg lehűlnek, a tágulástól pedig megrepednek. Nem véletlenül fehér a nyírfák törzse a tajgán. A meszeléssel fehér lesz a törzs, visszaveri a fényt, nem melegszik fel napközben.

IMG 1898

Persze ami a tajgán jogos, az Mátyásföldön, Kecskeméten, Taszáron kevésbé indokolt. Na de hát ilyenek az uniós előírások, még akkor is ha a Szovjetunióról van szó. Hogy vajon Azerbajdzsánban, Tádzsikisztánban is meszelték-e szegény sivatagi fákat az ottani bázisokon azt nem tudom, de Kárpátalján, Erdélyben járva ma is láthatók ilyenek. Igaz ott van létjogosultsága a fehér színnek, hiszen hideg a tél. Csak hát ez a kék vonal olyan szabványossá tesz minden fát.

De arra jók, hogy felfedezhetjük az egykori megszállók nyomait ott, ahol nem is sejtenénk. Történelem egy fatörzsön maradt festékcsíkban.

IMG 1897

Frissítés: Mivel többen is kételkedtetek benne, hogy a fákat tényleg a hőtágulás miatt meszelik, idézem Bálint Gazdát (kiemelések tőlem):

Hogyan előzzük meg a fagykárt?

A frissen kiültetett és az egy-két éves csemetéket célszerű védeni. Minthogy a fák legérzékenyebb része a gyökérnyak, ezért nagyon hasznos a törzs felkupacolása. Gyakran láthatjuk, hogy a fagyérzékeny kajszibarackfák törzsét bemeszelik.

Ez a módszer nem rossz, mert a fehér bevonat megakadályozza, azt, hogy téli verőfényes nappalokon a törzs szövetei felmelegedjenek. A felmelegedést követő lehűlés és az összehúzódás - kitágulás hatására ugyanis a sejtfalak elroncsolódnak és fagykár keletkezik. Ennél a mószerenél azonban feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a meszelés vékony legyen, mert a vastag, cserepes mészréteg alatt a kártevők kitűnő búvóhelyet találnak. Ezért jobb, ha a törzs meszelését permetezőgéppel végezzük.

Ti is szerettek nyomozni? Ismertek hasonló apróságokat? Küldjétek el! Ha pedig ez is tetszett, nyomjatok egy lájkot itt, vagy egy szívecskét ezen az oldalon, ahol egy fotópályázatot beharangozó nemzetközi blogversenyben indul a poszt. Kösz!



Rovatok