Index Vakbarát Hírportál

Létezik-e a Nagy-Magyarország alakú erdő a budai hegyekben?

2012.07.02. 15:02

Megkaptam recenzióra Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor Budapest a diktatúrák árnyékában című új könyvét. Úgy egészébe véve is tetszik, ám a 35. oldalra jutva olyanba botlottam, amiről úgy éreztem, azonnal ki kell posztolnom - a teljes cikk ráér. Mint írják:

"A trianoni béke elleni tiltakozásul az ország számos pontján hoztak létre különböző emlékhelyeket 1945 előtt. Ezekből eredeti formájában ma már csak egy látható, de az teljesen ismeretlen a lakosság előtt.A Hűvösvölgyben, a Nyéki-hegy délnyugati oldalában az 1930-as években cserkészek Nagy-Magyarország térképét mintázó fenyőerdőt ültettek. Télen, amikor csak a fenyőfák tartják meg zölden a lombjukat, a Nyéki-hegy oldalában még a villamosból is jól látszanak a történelmi Magyarország határait idéző kontúrok."

Naná, hogy július van... és naná, hogy egyből rákerestem a neten. Legnagyobb meglepetésemre az Urban Legends friss posztjára akadtam. Iván épp ugyanabban a könyvben bukkant rá, mint én és úgy tűnik neki is ez szúrt szemet egyből (na meg a kalandos sorsú budapesti szobrok, de azt nem írom meg én is még egyszer).

Olyan igazán meggyőző képeket ő sem talált én is csak egy picit emlékeztetőt. Az Earth és a Maps képei kivehetetlenek, nekem még a Bing a legelfogadhatóbb (lásd fenn), ami nem azt jelenti, hogy határozott képet adna.

Megnéztem természetesen a Hadtörténeti Múzeum1941-es légifotóit is, ám azon nincs nyoma (igaz, kevésbé éles a felbontása). A Panoramión egy friss telepítésű erdőről készült kép van idetűzve (igaz a háttérben idősebb példányok is vannak), ami még furábbá teszi az egészet.

Ha sikeül bebizonyítani, hogy létezik, létezett, akkor érdemes lenne odfigyelni rá, pótolni, gondozni (még akkor is, ha nagy ellenség az agresszív feketefenyő budai erdőkben). Ha van valakinek bármilyen információja vagy akár fotója, ossza meg velünk!



Rovatok