Index Vakbarát Hírportál

Ezekre szavaztatok: Budapest 16 legélhetőbb városnegyede

2012.08.06. 08:31

Előbb jöjjön a lényeg, a rizsa majd utána. Tehát a 16 induló és a menetrend:

  • Belső-Ferencváros
  • Belső-Kelenföld
  • Belső-Terézváros
  • Belső-Újlipótváros
  • Belváros
  • Budavár
  • Herminamező
  • József Attila-lakótelep
  • Lágymányos
  • Lipótváros
  • Németvölgy
  • Óbudapart
  • Palotanegyed
  • Szentimreváros
  • Zsidónegyed
  • Wekerletelep 

Az augusztusi menetrend:

 

7. Lipótváros – Belső-Kelenföld

10. Belső-Újlipótváros – Budavár

14. Belváros – Herminamező

17. József Attila-lakótelep – Lágymányos

21. Belső-Terézváros – Németvölgy

24. Zsidónegyed – Óbudapart

28. Palotanegyed – Szentimreváros

31. Belső-Ferencváros – Wekerletelep

 

A szeptemberi:

4, 7, 11, 14. negyeddöntők

18, 21. elődöntők

25. döntő

És akkor a rizsa:

Tehát akkor túl vagyunk az Urbanista Városnegyed-bajnokság nulladik fordulóján, mely – hogy ne mondjam – a gyermekbetegségek állatorvosi lova volt. Viszont ami elképesztően jól sikerült: több száz blog- és FB-kommentben, levélben, sőt Twitteren is ajánlottatok versenyzőket – közel száz tipp jött! 

A gond csak annyi volt, hogy kaptam egész kerületeket (mondjuk a 120 ezres Óbudát, melyet ha városrésznek tekintünk csak, akkor is 33 ezres), meg teszem azt Adyligetet, ahol ezren sem élnek. 

Hogy nagyjából igazodjam az új indulók méreteihez (most nagyjából mindegyik versenyben szereplő városnegyed 10-20 ezres nagyságú), fájó szívvel összevontam 2-2 korábbi indulót, így Lipótváros és Belváros csak egy-egy versenyzőként indul. Ennek járulékos előnye, hogy tíz általatok javasolt versenyző indulhat a bajnokságban, vagyis sikerült némileg elrugaszkodni az eredeti teszt kötöttségeitől. 

A kerületekre adott szavazatokat mindig a legnépszerűbb városrészéhez csaptam hozzá (így például a Hegyvidékre érkezett voksok Németvölgyet erősítették). Így alakult ki a 10 új induló helyszín:

Újlipótváros. A harmincezres városrészről muszáj volt levágni az északi részt, mert így túl nagy lett volna. Maradt tehát a klasszikus Lipócia, hiszen sokan amúgy is csak erre értik ezt a kifejezést).

József Attila-lakótelep 

Óbuda (Duna-part). A 33 ezer lelkes Óbudát is föl kellett szabdalni valahogy. Szó szerint órákon át szenvedtem vele, ugyanis annyira tarkabarka az ingatlanállománya, városszövete olyannyira kusza, hogy nem lehetett belőle homogén részeket kimetszeni. Így döntöttem végül a keleti, parti sáv megtartása mellett. Ez az Óbudapart, mely a BRFK térképe alapján az I., a VIII. és részben a II. körzetből adódik össze. Jókora mérete ellenére úgy saccolom, nem lóg ki lélekszámával a többi versenyző közül – mivel elég sok benne a lakatlan terület. De persze vitatkozzatok vele bátran!

Németvölgy (+Hegyvidék)

Szentimreváros (+Újbuda)

Herminamező (+Zugló)

Budavár. A Vár önmagában nagyon kicsi, alig 2500 lelket számlál, ezért megkapta – a szintén több szavazatot kapott – Víziváros és Krisztinaváros, valamint a Tabán I. kerületi részeit is.

Wekerletelep (+Kispest)

Lágymányos

Kelenföld. Akárcsak Óbudánál, itt is vért izzadtam egy arányos terület kiválasztásánál. A kerületnyi méretű (több mint 50 ezer lelkes) területről végül az északi részt vágtam le meglehetősen önkényes módon. Észérvekkel itt is rávehettek a változtatásra.

Aki ésszel akar szavazni az készüljön föl! Mindenek előtt tanulmányozzátok az Urbanista posztjait (sajna egyelőre csak kerületi szinten van lebontás, ott a jobb oldali sávban). Aztán ott a már említett Otthontérkép (eladási és hirdetési ingatlanárak, garázsárak, parkolási díjak, bűnözési statisztikák kocsira és lakásra, zöldfelületek aránya, parkosítás mértéke. Van jövedelem is, de az elég sokadlagos szempont: sajnos attól, hogy mondjuk Rózsadombra költözöm, nem lesz több a jövedelmem. Bár azoknak hasznos lehet, akik szeretnének a leggazdagabbak közt élni). Italozóhely ügyben javaslom a Kocsmablog térképét, boltügyben a Budapest Butikét, de érdemes belenézni az Udvarbolondba is, mely a belső kerteket mutatja be városrész szerinti bontásban.



Rovatok