Index Vakbarát Hírportál

Kapjon-e emléktáblát egy gyilkos? Mi legyen a Margit hídról leszerelt emléktáblával, melyen Gerő Ernő neve szerepel?

2013.03.18. 14:41

A felújított Margit híd (minden hibája ellenére) gyönyörű, ám máig nincs teljesen befejezve - emlékeztetett Vaandor, aki néhány képet is mellékelt leveléhez. Nem csak a pillérszobrok újrafaragása várat magára, de ott vannak "kiakasztva" az üres keretek jó ideje a pesti és a budai hídlábnál is. Vajon miért?

Alighanem azért, mert korábban ez volt az egyikben:

Margit_h_d_1__jj__p_t_si_eml_kt_bla_a_h_df_r_l_120125_a_www.kepfeltoltes.hu_[1].jpg

Fotó: ujlurko - klubradio.hu fóruma

Ez pedig egy másikban:

Nagyításért katt a képre! (forrás: Wikipédia)

Az igazán problémás természetesen a második: ezen Gerő Ernő neve szerepel, ami ugye okoz némi fejtörést. Nem tudok elképzelni olyan embert, aki szeretné Gerőt. Neve eggyé forrt 1956-os szerepével, rászolgált arra, hogy a gonosz megtestesítője legyen. Arról nem is beszélve, hogy még egy elvakult kommunista se lehet oda érte: a barcelonai hóhér megtisztelő címet azzal nyerte el a harmincas években, hogy más kommunistákat irtott.

Viszont a neve alatt ott van majdnem száz másik is, köztük mérnökök, építésvezetők, tervezők, akik valóban a híd építésén munkálkodtak. Sőt. Az első hasábban ott van kereszttel megjelölve Veréb István hídmunkás neve is, aki életét vesztette a Margit híd felújítása közben.

Na most mi legyen?

Valamit kellene kezdeni az üres keretekkel.

1. Megoldás lett volna az is, hogy szépen helyreállítjuk az egészet keretek nélkül és akkor le van tudva a dolog. Erről lecsúsztunk.

2. Ha volt ott már az eredeti hídon is valami - ennek nyomát sajnos nem találtam - akkor vissza lehetett volna állítani azt is, de erről is lecsúsztunk.

3. Lehet bele újat faragni, de az kicsit ciki. Elmúltak azok az idők, amikor hat név kerülhetett az emléktáblára az építész neve elé. (Vagyis nem múlt el, van ahol néhány éve is állítottak ilyet hét politikus nevével, anélkül, hogy egyetlen valódi közreműködőé felkerült volna rá, de hát ez közröhej tárgya lett, ilyet biztos nem eresztenek meg.)

4. Vissza kell állítani a háború utáni táblákat. Talán elég idő múlt el ahhoz, hogy ugyanolyan történelmi emlékként tekintsünk rájuk, mint a híd közepén található emléktáblára, amit viszont gyönyörűen felújítottak. Annak az embernek a nevével együtt, aki legalább annyi magyar hazafi halálárét felel, mint Gerő.

4f823afa2f8c8243cc86f6d19d6c8623_2[1].jpg

Ferenc József neve arany betűkkel a felújított hídon.  Forrás: kozterkep.hu

5. Állítsunk emléket az ezredfordulónak: mondjuk adjuk oda a bekeretezett felületeket ingyen egy magánvállalkozásnak, amelyik világító reklámfelületeket telepít rá és utána állami cégek hirdessenek rajta jó pénzért.



Rovatok