Index Vakbarát Hírportál

Tényleg fogynak az ivókutak Budapesten? Hol lehet még ivóvízhez jutni ingyen a városban? FRISSÍTVE a tippejeitekkel

2013.05.09. 06:00

Fotó: kozterkep.hu/

Bár A. vasárnapi levele részben tárgyatalanná vált (ma írt, hogy az Erzsébet téri kút újra működik), gondolatébresztőnek mégis aktuálisak sorai. Nem csak azért, mert más helyszíneket is említ benne. Azért is, mert Budapesten jó az ivóvíz, amire nagyon büszkék vagyunk, de egyre kevesebb lehet hozzájutni közterületen. Vagy nektek mik a tapasztalataitok? Ismertek jó ivóvízlelőhelyeket a városban? Esetleg olyanokat, amelyek most kezdtek működni, vagy épp amelyeket most szüntettek meg? Kiindulásnak itt egy lista, A. levelét pedig alant olvashatjátok:

 

Tavaly kezdődött, mikor a várba felfelé az alagút tetején lévő vízcsap kb életmentő volt a vár oldalában sétálóknak, bár gyakran nem működött. Néha szétrúgták, de többször csak el volt zárva. Megkerestük a helyi önkormányzatot a problémával, amit úgy sikerült megoldaniuk, hogy tőből lefűrészelték a csapot, és bebetonozták a helyét.

A várban van mégegy nyilvános forrás, bár messzebb a tikkasztó lépcsőktől, a Tóth Árpád sétányon a f#sz, azaz Buda és Pest egyesítésének emlékműve, ami most szerencsére szépen csörgedezi a vizet, bár tavaly a legnagyobb kánikulában csak csöpögött. Ez lehet jobb nem is emlegetni nyilvánosan, nehogy ezt is elzárják.
 

De ami miatt írok, az az Erzsébet téri két ivócsap, mely a melegben gyalogtúrázóknak , gördeszkásoknak szomjoltó, este italozóknak ártalomcsökkentő, hajléktalanoknak mosdási lehetőség, százakat segít naponta. Segített, amíg hét elején el nem zárták mindkettőt. Állítólag javítják, de miért pont most, és miért ilyen hosszan?

Remélem, hogy azoknak, akik 1000 ft-ért árulnak fél liter vizet a vár aljában, vagy akik nyilván szép summát fizetnek az Erzsébet téren és környékén a területfoglalásért, semmi köze nincs ahhoz, hogy nem lehet ingyen vízhez jutni a közelben.

Frissítve: Az alábbi térképet Németh Dávidkészített és ajánlotta a figyelmünkbe, nagyon kösz, remek munka!


Nagyobb térképre váltás


Rovatok