Index Vakbarát Hírportál

Rockmúzeum nem lesz a Várbazárban, hajóállomás viszont igen. Megmutatjuk, miért lehet rajongani egy hatalmas betongödörért

2013.11.08. 13:53

Ha azt hallom egy közel hétmilliárdos állami fejlesztésénél, hogy 60%-os a készültsége és gyönyörűen halad a munka, de még nem tudják mire is fogják használni az épületet, akkor rosszul leszek. Viszont a Várbazár kivétel. Ez nem Városliget, ez nem Bálna, még csak nem is Normafa. Ezt a fejlesztést muszáj volt végrehajtani. Más kérdés, hogy ennyi pénzből azért ki is lehetne bele találni valamit, de örülni már így is tudok örülni neki egy kicsit.

A Várbazárban ma tartott sajtótájékoztatót L. Simon László kormánybiztos. Szerinte a projekt remekül halad, a homlokzatok készültsége 90%-os, az egész fejlesztésé 60. Tavaszra kész az épület, nyárra kivirul a reneszánsz kert, őszre megújulhat tér és az útszakasz előtte, sőt egy új hajóállomás épül a Várbazárhoz.

Tényleg tök jó hírek. Gyorsan végig is szaladtunk rajta. Nézzük meg, milyen lesz:

varkert-bazar[1].jpg

A kép jobb szélén látható épületrész már hónapokkal ezelőtt kész volt kívülről, de most be is sétálhattunk:

A középső oroszlános kapunál, meg rámpákon ahol majd föl-le lehet sétálni, még nagyban folyik az építkezés. 

A meglepetés akkor éri az embert, mikor felér a kapuzat tetejére, ahonnan amúgy príma kilátás nyílik az Országház felé.

A Vár felé fordulva ugyanis egy irdatlan betongödröt látunk. Gyakorlatilag az egész hegyoldalt kibontották az egykori bazár "előlapja mögül".

Ez a hatalmas terület alkotja a projekt egészét. És, hogy mi lesz itt? Nos azt senki nem tudja. Mármint hogy egy mélygarázs mindenképp, meg nagy termek a tetején meg egy klassz park.

Na de mi lesz a termekben? A kormánybiztos szerint színvonalas események, állandó és időszaki kiállítások kapnak majd itt helyet. Ám most ne ezzel foglalkozzunk, a legfontosabb, hogy befejezzék az építkezést.

Hát, ööö

Azzal mindenképpen egyetértek, hogy az Ybl-remekmű megmentése nagyon fontos, már csak városképi szempontból is. Azt is el tudom fogadni, hogy baromi nehéz neki funkciót találni, mert az már százegynehány évvel ezelőtt sem volt könnyű. Az eredeti terv, hogy majd itt korzóznak a népek, mint Pesten a Duna-parton és a bazár boltjaiba betérnek, nem jött be. Ugyanakkor abból a szempontból mindenképpen jó elképzelés volt, hogy sikeresen zárta le a Várkert oldalát.

L. Simonék szerint a mélygarázs, meg a hegy oldalába vágott terem mindezen segít: lesz miért idejönni, mert lesz rendezvényhelyszín, és lesz mivel, mert lesz mélygarázs.

A többit homály fedi. Annyit azért elkottyantott, hogy kereskedelmi funkciók is helyt kapnak az épületben - egy cukrászda például egész biztos lesz. Meg neki szegeztem a kérdést, hogy akkor most mi van a kiskocsmás rockmúzeummal, amit emlegettek még nem is olyan rég, ha már egyszer itt volt az Ifipark.

Nos a kormánybiztos annyit mondott, hogy örömmel látna egy rockmúzeumot a városban, de annak szerint nem itt van a helye.

Kár.

A Várbazár viszont tényleg szép lesz.

[A látványterv forrása és bővebb infó a tervekről, történetről: varkertbazarinfo.hu]



Rovatok