Index Vakbarát Hírportál

Fura vasdarabok a járdákba süllyesztve. Még a szovjet megszállók hagyták itt. Tudjátok, mire valók?

2013.12.25. 15:42

2012-06-22 17.17.10

Előző albérletem egy volt orosz tiszti lakásban volt, a ház előtt pedig egy furcsa vasdarab volt a földbe süllyesztve. Különös, hogy így meghagyták, mert már már senki sem használta. Egyes darabjait, ha akarják, sem tudták volna, mert már beleaszfaltozták nagy részüket a járdába.

2012-06-22 17.16.54

2012-06-22 17.16.33

Ezek a különös vasak a sárlehúzók, amelyeken a hazaérkező orosz tisztek tisztították meg csizmájukat, mielőtt beléptek volna a lépcsőházba. Ugyanolyan szovjet emlékek Mátyásföldön, mint a fák törzsén a halványkék sávok.

Persze egyáltalán nem csak az orosz megszállók használtak ilyet. Hanem az angolok is Dublinban. Vagy már az ír katonák a függetlenné válás után? Nem tudom, mindenesetre ebben a riasztóan kopár kaszárnyában találkoztam hasonlókkal:

IMG 3909

Collins Barracks épületében ma múzeum van, az árkádsor jó részét beüvegezték, de a sárlehúzók megmaradtak.

IMG 3900

IMG 3899

IMG 3897

Vajon csak katonai helyeken vannak ilyenek a világban? Vagy polgári csizmákról is húzkodtuk a sarat, amikor még csak földes útjaink voltak? Ha ismertek ilyeneket Pesten, osszátok meg velünk. Éppoly klassz kültéri használati eszközök mint amilyenek a porolók voltak, melyek felett szintén eljárt az idő, de itt-ott azért még megmaradtak.


 

KIEGÉSZÍTÉS. Drága kedves Olvasók! Nem gondoltam volna, hogy az ünnepi pihenés közepén ekkora vihart kavarnak a sárkaparók, de mivel kavartak, kénytelen vagyok magyarázkodni kicsit. Tényleg elég félreérthetően fogalmaztam - amiért töredelmesen bocsánatot kérek -, szóval tisztázzunk néhány dolgot:

1. Kertes házban nőttem fel. Nekünk ugyan nem volt ilyenünk, de az összes szomszédnak igen, mert az ő házaik régebbiek voltak. Szóval évtizedek óta ismerem ezeket az eszközöket. Az itt bemutatott darabok pusztán azért érdekesek, mert egy társasház előtt állnak 2013 végén, amikor már senki sem használja őket. Szóval olyanok mint az "itt felejtett" porolók, kerékvetők, fakockás útburkolatok és társaik. A városban ez igenis érdekes manapság.

2. Tudom, hogy nem csak és kizárólag szovjet és brit katonák használtak ilyet, de az itt bemutatott darabokat történetesen ők hagyták itt. És pusztán azért ezeket a darabokat mutatom be, mert ezekre a fotókra akadtam az év végi Dropbox-takarításban.

3. Bár sokan írtátok, hogy nálatok is volt vagy van sárkaparó, de én továbbra is kíváncsian várom hol maradt meg ilyen manapság társasházak előtt - kiváltképp a belsőbb kerületekben. Szerintem ugyanis igenis érdekes emlékek ezek. Mint ugye a porolók, kerékvetők, fakockás útburkolatok és társaik.

Boldog Karácsonyt!



Rovatok