Index Vakbarát Hírportál

Utálod a hátfájós sátorozást? Megszületett a megoldás!

2014.05.07. 08:24

függyősátpálma.jpg2010-ben Londonban egy fiatalembernek, Alex Shirley-Smithnek egy remek ötlete támadt: keresztezni kellene a sátrat a függőággyal. 2012-ben elkészítette az első prototípusát a Tentsile fantázianevű termékcsaládnak, a Tentsile Giant függősátrat.

függyősátor2.jpgE XXI. századi újítást bemutatta egy angol tévécsatorna is, és 24 órán belül elég komoly érdeklődés kerekedett a termék iránt.

függyősát3.jpgAlex kis startupjához még abban az évben (2012-ben) csatlakozott Kirk Kirchev formatervező és tavaly már kereskedelmi forgalomba is kerültek az első modellek.

függyősát4.jpgA függősátor ráadásul teljesen ésszerű áron is beszerezhető. Az alapmodellt mindössze 90 euróért kínálják. (Pillanatnyilag kb. 28 ezer forint.) Ráadásul minden egyes vásárlással három facsemete elültetését támogatják a vásárlók. UPDATE: Kommentelők hívták fel a figyelmemet, hogy a 90 eurós cucc csak egy kiegészítő ponyva, elnézést, kissé gyorsan olvasva lelkesedtem a jó áron. Az alapmodell ára azért húzósabb, 520 euró.

Connecting_the_Fly_sheet_to_ratchet_V2_1024x1024.jpgA hevederek szakítószilárdsága típusonként 2,5 - 5 tonna közötti, ám a gyártók a biztonságos használatra intenek és nem ajánlják, hogy 1 méter 20 centi magasság fölé feszítsük ki a függősátrat.

IMG_5563_1024x1024.jpgNem csupán túrázáshoz, fesztiválozáshoz javasolják, hanem katonai használatra is, fertőzött talajú területre.

Cort-1.jpgEgy, a Tentsile függősátrakat méltató írás bevezetőjében a találmány előnyeinek lényegét – pontosabban a hagyományosan, földön felállított sátrak hátrányát –, Greg Newkirk, a Roadtrippers.com bloggere frappánsan, bár szabadszájúan foglalta össze egyetlen mondatban: "Tents can be a real pain in the ass" vagyis: "A sátorozás komoly seggfájással járhat."

carousel-item-2.jpg

carousel-item-3.jpg

carousel-item-5.jpg
Fotók: tentsile.com

függősátor1.jpg

A felállítása se sokkal macerásabb, mint egy hagyományos, földi sátoré. Íme egy videó:

 

 

 



Rovatok