Index Vakbarát Hírportál

Védett épület homlokzatbarmolása

2014.05.14. 11:05

iparu2.jpg

Sziasztok!

Mostanában két olyan bejegyzést is láttam az Urbanistán amelyek budapesti védett épületek ablakaival foglalkoztak, úgyhogy gondoltam küldök pár fotót a lakásommal szemben lévő ház hátsó homlokzatáról.

A nyílászárók egy részét lecserélték modernre, ami nem is lenne akkora nagy baj - akármikor vissza lehetne őket cserélni, de a homlokzatot is átalakították, hogy a műanyag ablakkeretek beférjenek. Az utcáról ugyan nem látszik, de azért kár ezért a szép épületért.

Ferencvárosban, az Ipar utca 15-21 alatt található, védett épületről van szó.

iparu4.jpg

iparu5.jpg

 

iparu6.jpg

iparu7.jpg

A téma felvetését (pontosabban: további napirenden tartását) és a képeket köszönjük olvasónknak. A kérdés örök: a magánérdek, vagy a közérdek a fontosabb? A Kossuth téren megbolygatott (majd szerencsére az eredeti állapotnak megfelelően visszaállításra kerülő) homlokzati elemek egy jóval rendezettebb homlokzatú, és frekventáltabb helyen álló épületet csúfítottak volna el. Ennél, az Ipar utcai épületnél a teljes homlokzatra egy alapos felújítás viszont nagyon is ráférne. Ennek ellenére az eredetitől eltérő formájú és szinű műanyag nyílászárók (legalább is szerintem) "idegen testként" rontják a "hangulatosan elhanyagolt" homlokzatú bérház összképét. Viszont a lakóknak pedig nagyon is érdekük a szigetelést a korszerűbb nyílászárókkal javítani. (Külön hab a tortán, ha minderre esetleg még valamilyen pályázati forrásból is részesültek.)

Nektek mi a véleményetek? Menjen az efféle eklektika, avagy büntetni (illetve legalább az eredeti állapot helyreállítására kötelezni) kellene azokat − a vélhetően nem multimilliomos lakástulajdonosokat −, akik az esztétikum rovására korszerűsítették a nyílászáróikat?



Rovatok