Index Vakbarát Hírportál

A legkeményebb garázsárak és a legsúlyosabb bérleti díjak. Hol van Budapest szíve, Pesten vagy Budán? Indul a városnegyed-bajnokság!

2014.09.26. 13:00

Hölgyeim és Uraim, drága drukkerek és ellendrukkerek, indul az Urbanista és az Otthontérkép várva várt II. Városnegyed-bajnoksága. A játék lényege: megtalálni azt a városnegyedet amelyiket legjobban szeretünk. Felosztottuk Budapestet 19 területre, hogy aztán 19 posztban bemutassuk ezeket, a Drága Olvasók meg eldönthessék, melyik területen, melyik a kedvenc városrészük. Amelyik negyed a legtöbb szavazatot kapja, továbbjut, a továbbjutók meg persze ismét megmérkőznek, hogy végül eldőljön, ki lesz Budapest 2014-es városnegyedbajnoka!  (A szabályokról és a játék menetéről itt olvashattok bővebben.)

 Csapjunk is bele a közepébe. Szó szerint a közepébe, hiszen a városmag elnevezésű selejtezője következik. Az egyetlen területi forduló, mely érinti Pestet és Budát is, szóval egyből kóstolgathatja egymást a két ősi rivális.

Vár, Országház, Bazilika, Erzsébet és Lánchíd, Gellérthegy. Ha Budapestre gondol egy külföldi, akkor alighanem az I. és az V. kerület ugrik be neki, de furcsa módon a fővárosiaknak nem annyira kedvence ez a terület. Legalábbis két éve, az első bajnokságon már az első fordulókban simán kipotyogott az összes itt szereplő városrész: Lipótvárost Kelenföld ütötte ki, a Várnegyedet Újlipótváros, a Belvárost Herimnamező – a többi be se került.

Az új rendszerben azonban legalább egy városrész egész biztos továbbjut a következők közül:

Szavazni úgy tudtok, hogy

a fenti városrésznevekre kattintva lájkoljátok a hozzátartozó képet a Facebookon.

A forduló összes képét megtaláljátok itt. Ha több kedvencetek van, akár többre is szavazhattok, de természetesen csak egy jut tovább (illetve esetleg még kettő vigaszágon).

Na és akkor villámként vegyük végig a környékeket. Nem lesz könnyű, hiszen pont ezek azok a városnegyedek, amelyekről külön-külön is köteteket lehetne teleírni.

Mit mutatnak a számok?

Lakásárak: a legkeményebb Pesten!

Ha a térképeket futjuk végig, abban egyeznek, hogy mindegyik nagyon drága. Mondhatni rohadt drága. Legalábbis pesti viszonylatban az V. kerületi 340 ezer/négyzetméter rekord átlagár. A Gellérthegyen majdnem ennyi az átlag (360 ezer), de sem az, sem a Várnegyed 367-je nem veri a XII. és a II. kerület csúcsait.

Ezek persze az értékesítési árak, vagyis azt mutatják, mennyiért ment el egy-egy lakás valójában. Érdekes összevetni a kínálatiakkal, vagyis azzal, hogy mennyivel többet kérnek el egy-egy kecóért, mint amennyiért el lehet adni. Ez azt mutatja meg, mennyire túlértékeltek az ingatlanok, vagyis tulajdonképpen azt, mennyire túlértékelt a környék.

Egyedül a Tabánban van majdnem 10%-os eltérés a reális és a kért ár között. A legszorosabb a Várnegyedben, ahol alig 4% a különbség! Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem nagyon lehet alkudozni, van kereslet az ingatlanokra.

Garázsárak: az egész országban a legkeményebb

Bár az ingatlanárakban nem jelentik a csúcsot a városmaghoz sorolt negyedek, de a garázsárak simán verik az egész fővárost és ezzel természetesen az egész országot is.

Már a Vár 3 milliós és a Víziváros 3,02 milliós átlagos garázsára is a budai topban van, de azért sehol sincsenek Lipótváros 6,5 milliós, pláne a Belváros 6,7 milliós garázsáraihoz képest. És akkor ezek még csak az átlagárak!

A bérleti díjak is igen húzósak. Lipótváros a pesti csúcstartó (2474 Ft/négyzetméter) és bár a Várnegyedet veri egy-két II. kerületi negyed, azért jóval szorosabban ott van a budai topban, mint az ingatlanárakkal (2865 Ft/négyzetméter).

A város egyik legzöldebb környéke

Ahhoz képest, hogy egy főváros közepén járunk, nagyon jelentős a zöld közterületek aránya. Ha nem számítjuk a közparkokat lefedő városrészeket (pl. Népliget, 90,4%) és a budai hegyeket (pl. Jánoshegy, 99,7%), akkor a Tabán simán a legzöldebb lakókörnyék az egész városban a maga 59,9%-ával.

Persze ebbe beletartozik az is, hogy itt csak a zöld közterületekről van szó, vagyis azokról a részekről, amelyek bárki által látogathatók. Így lehet, hogy például Krisztinaváros (14,4% a XII. kerületben és 13,6 az I.-ben) jóval zöldebb, mint a Gellérthegy (8,2% a XI. kerületben és 10,7 az I.-ben).

Na hol a több a betörés? Lipótváros vs. Belváros, Krisztinaváros vs. Víziváros

Ha messziről nézzük akkor az egész Városmag egy nagy fertő: a kocsilopások, a lakásbetörések és a személy elleni bűncselekmények száma is nagyon magas, vagyis egy 5-ös skálán 5-ös. Ez azonban ne riasszon senkit vissza attól, hogy betegye a lábát az V. vagy az I. kerültbe, ez ugyanis Budapest nagy részére jellemző (egy-két béke szigetét leszámítva, de azokról majd később lesz szó, vagy nézzétek meg őket itt).

Ha belezoomolunk a hőtérképek szintjére, akkor azért látszanak a különbségek. Nem meglepő módon a sűrűn lakott részeken több a lakásbetörés, de azért ott is vannak eltérések. Budán például a Víziváros II. kerületi felében úgy tűnik jóval több betörés van, mint a nagyjából hasonló adottságú Krisztinavárosban. Pesten Lipótváros és Belváros között látszik a különbség: az utóbbiban sokkal több a betörés, elsősorban a Rákóczi út környékén.

 

És akkor félre a csúnya statisztikával, nézzük, mit írtunk róluk korábban!

Belváros (V.)

A Belváros az a terület, ahol az Urbanista elindulása óta folyamatosan történik valami. Nem csak olyan apróságokra gondolok, mint mondjuk a városfal-bemutatóterem, vagy a Belvárosi templom alá tervezett sétaútvonal. A legfontosabb, hogy a Belváros főutcája után elkészült a Belváros főtere is, vagyis a Ferenciek tere a hozzá kapcsolódó Március 15-e térrel. Valamivel kisebb kaliberű, de azért fontos dolog, hogy az Erzsébet tér is kapott egy ráncfelvarrást. Na és ne feledkezzünk el arról az ismét előkerült tervről sem, amelyik egy versenytárssal – a Gellértheggyel – kötné össze a Belvárost, mégpedig egy libegővel. Szereted? Itt szavazhatsz rá!

Gellérthegy (I. és XI.)

Új belépő, két éve még nem indult. A Gellérthegy nyugis környék, nem is nagyon szerepel az Urbanistán, legfeljebb akkor ha egy kecót közel kétmilliárdért próbálnak piacra dobni, vagy egy másik csilliárdos villára kalózlobogót húznak fel, ami aztán megjelenik a szomszédban forgatott pornófilmben is. Ezen kívül szinte csak a sorozatos szoborlopások és -csonkítások, meg a hajléktalantanyák miatt szokott a blogba kerülni, meg persze a folyton tervezett sikló/libegő miatt. Mondom, nyugis környék. Szereted? Itt szavazhatsz rá!

Krisztinaváros (I. és XII.)

Nos ez a környék sem a pörgő fejlesztésekről híres, igaz, nem is a botrányokról. Ami igazán fontos és figyelemre méltó volt az elmúlt évben az a Városmajor több lépcsős megújulása. Igaz, azért az I. kerületi részen a Horváth kert megújulása is országos hírverést kapott, elsősorban azért mert a frissen lerakott díszburkolat alatt egyszer csak megnyílt a föld. Szerencsére utóbb teljesen helyrerakták a dolgot, ha minden igaz, azóta is működik. Szereted? Itt szavazhatsz rá!

Lipótváros (V.)

Egy kifejezetten nyugis környék ez is, miközben itt aztán igazán magas fordulatszámon pörögnek a fejlesztések – önkoris, fővárosi, meg állami szinten is. Az utóbbi két évben a Kossuth tér megújítása miatt volt tele vele az Urbanista, de itt épült az időközben MNB-kézre került Eiffel Palace, megújult az Olimpiai park, állítottak egy Columbo-szobrot és ugye egy rémes megszállási emlékművet. A sok építés mellett bontottak is: leromboltak egy klasszicista épületet a Hercegprímás utcában. Dióhéjban ennyi, de ha érdekel a környék, akkor tényleg érdemes megnézned mit írtunk róla korábban – rengeteget. Szereted? Itt szavazhatsz rá!

Tabán (I. és XI.)

Tabánnak leginkább múltja és egykori lakói vannak. Sokan azt sem tudják, pontosan mi is tartozik ma a Tabánhoz, legtöbbünknek csak egy füves domboldalt jelent. Pedig azért érdemes megnézni, mekkora és hogy még lakóházak is tartoznak hozzá. Itt a blogon azonban leginkább nem ezek miatt, hanem a múltjával szerepelt, na meg a megújult Rudas és nagy vitákat kiváltó Rácz Fürdő-átépítés kapcsán. Meg persze korábban a park borozónegyeddé építésének tervével, amiből szerencsére nem lett semmi. Szereted? Itt szavazhatsz rá!

Vár (I.)

A Várnegyed elég csipkerózsika-álomban volt sokáig, és legfeljebb kisebb felújításokról, meg sopánkodásokról számolhattunk be, hogy mi minden rohad és esik szét. Az utóbbi időben azonban úgy tűnik, megindultak a fejlesztések végre. Mindenek előtt ott a Várbazár, amit lassan remélem megnyitnak, nem sokkal azután, hogy másodszorra is átadták. Ideiglenesen ugyan, de megoldódott a Honvéd Főparancsnokság helyzete is, lassan rendeződik a Tabán felőli mélygarázsé is. Szóval klassz dolgok történnek, még ha nem is tudok örülni minden változásnak. Pár napja azon elmélkedtem, lehet-e életet lehelni ismét a Várba, bízom benne, hogy igen! Szereted? Itt szavazhatsz rá!

Víziváros (II. és I.)

Ne vegyük el tőle sem a dicsőséget, hiszen a Várbazár legalább annyira a Vízivárosé, mint a Váré – az egykori vízműépülete, ami az egyik legdrágább „családi ház” az ingatlanpiacon, kifejezetten itt van. A Várbazár mellett voltak más felújítások is a környéken. A Lánchíd budai hídfőjénél kialakított park – az ökomáz ellenére – kifejezetten jó lett, a Batyi felújításának pedig örültünk ugyan, de azért nem ezt vártuk. Szereted? Itt szavazhatsz rá!

Nos ennyi lenne röviden a bemutatásuk, annak ellenére, hogy a poszt jó hosszúra nyúlt. Nincs más hátra, mint hogy szavazzatok, ha még nem tettétek: melyik a kedvencetek? Klikk a városrészek nevére és nyomjatok egy lájkot a hozzá tartozó képre. Akár többre is szavazhattok, sőt mindegyikre is, bár annak nem sok az értelme. Az én személyes toplistámat az oldalsó keretesben találjátok.

Tehát még egyszer,

Vagy itt az összes egyetlen mappában, tessék lájkolni. Mégpedig október 3-án délig, akkor zárjuk a szavazást.

Ja és vannak ám nekünk is tippjeink! Géza, meg én is összeraktunk egy-egy top3-as listát, aztán meglepve tapasztaltuk, hogy egyetlen közös elem sincs a kettőben. Ha lezártuk a szavazást, közzé tesszük azokat is.

A következő alkalommal a budai hegyek felé vesszük az irányt, tartsatok velünk akkor is! A részletes játékismertetőt, az összes csoport leírását és eredményét megtaláljátok itt, az állásokról pedig folyamatosan hírt adunk a Facebookon.



Rovatok