Index Vakbarát Hírportál

Egy Jókai-rajongó megvette az író utolsó lakását

2015.01.12. 12:18 Módosítva: 2015.01.12. 12:18

A Bors számolt be arról, hogy egy szájsebész azért vette meg azt az Erzsébet körúti lakást, ahol a XIX. századi írófejedelem meghalt, mert gyermekkora óta Jókai az egyik kedvenc szerzője.

Jókai lakása annak idején még majdnem a teljes második emeletet elfoglalta az Erzsébet körút 44. szám alatti, Quittner Zsigmond tervezte sarokházban. A hardboiled kommunizmus idejében, a múlt század ötvenes éveiben azonban több lakásra szabták szét az ingatlant. A nagypolgári lakásnak abban a részében halt meg az író (sőt: ott is ravatalozták fel), amelyik önálló lakásként most cserélt gazdát.

A vagy száz regényt író, rendkívül termékeny szerzőhöz még egy elképesztően nagy szám is köthető:

Jókai első és második felesége közti korkülönbség nem kevesebb, mint 62 év!

Amikor az első nej meghalt, a második még csupán 7 éves volt.

Az ifjú író már akkor kiakasztotta a közvéleményt, amikor elvette a nála nyolc évvel idősebb Laborfalvi Róza színésznőt. A kaján szkeptikusokra rácáfolva, azonban első neje holtáig kitartott a házasságuk. Még az első házasságánál is jobban megbotránkoztak a kortársak a másodikon, amikor is egy húsz éves színésznőt, Nagy Bellát vezetett oltár elé 1899-ben, az akkor 74 éves Jókai.

Bellával költöztek abba az ominózus lakásba, ami a mostani adásvétel tárgya. Az új tulajdonos a meglehetősen lelakott lakásban egy teljes felújítást tervez, mivel szeretné, hogy ne menjen feledésbe híres írónk élete utolsó öt évének családi fészke. (Emléktáblát már korábban állítottak a bejárati ajtó mellé, függetlenül a mostani tulajdonátruházástól.)

Te kinek vennéd meg azt a lakását, ahol meghalt?Rovatok