Index Vakbarát Hírportál

A lopakodó bevonatú cseréptől a vízházig

2015.04.16. 16:45

A héten Construma, ami legtöbbször csak az építőipari szakemberek szívét dobbantja meg, hogy aszongya milyenek az idei csavaralátéttrendek, de azért a lopakodótank-bevonatos tetőcserépre mi is felkaptuk a fejünket.

Főleg, hogy Magyarországon gyártják.

Úgyhogy kicsit körülnéztünk ennek kapcsán, mi mindent adtunk az építőiparnak. Íme öt termék, találmány és építőanyag, ami szerintünk érdekes.

Ház bablevesből és petpalackból

Szilvássy Mihály gépe egy az egyben háztartási hulladékból állít elő építőanyagot: a szemetet szinte molekuláris méretűre darálja, szemcsáket készít belőle, majd ezeket műanyaggal bevonja, az eredmény egy különlegesen erős építőanyag, amiből akár egy házat is fel lehet húzni. A feltalálóval pár éve forgattunk is:

Ház bablevesből és petpalackból

Vízház

A tokiói egyetemen kutatóként dolgozó Gutai Mátyás építészmérnök találmánya a vízház, aminek lényege, hogy a falakban, az üvegfelületek között és még a padlóban és a plafonban is több centiméter víz van. Ennek a fűtésben és a hűtésben van nagy szerepe, ráadásul mivel a víztárolók összeköttetésben vannak, a hőmérséklet az egész épületben folyamatosan kiegyenlítődik. A vízháznak egyelőre csak prototípusa létezik.

Harckocsiról a tetőre

Nálunk készül a hővisszaverő tetőcserép is, aminek a hasznát egyből megérti, aki valaha már megpróbált nyáron tetőtérben megmaradni. Ráadásul a háttérsztorija is érdekes, mert a lopakodó harckocsiknál alkalmazott technológiát (aminek köszönhetően a járművet nem érzékelik a hőkamerák) gondolták tovább a fejlesztők (a gyártó Bramac anyavállalata). A tetőcserép így kevesebb hőt enged be (szakszerűen: a hátoldalán mért hőmérséklet kb. 20 fokkal is alacsonyabb lehet, 80 helyett 60°C), mint a korábban használt fedőanyagok. A hőszigetelésnek így kisebb teherrel kell megbirkóznia, és nem fogyaszt annyit a légkondi sem, ha van. 

Napelemes cserép

Ha már tetőcserép: Tóth Miklós is azon tűnődött el, hogy mi legyen a tetőt állandóan sütő nappal, az ő megoldása erre a napelemes tetőcserép. Tavaly tele volt vele a sajtó, hogy indul a gyártása, de a termék azóta sem tudott elterjedni, a szakértők szerint azért, mert a hagyományos, sík paneles napelemek sokkal könnyebben kezelhetők és olcsóbbak.

Átlátszó beton

Ha magyar építőipati találmányokról van szó, talán az első, ami eszünkbe jut, az üvegbeton, ami már több mint tíz éve rendíthetetlenül építi nemzetközi karrierjét. Losonczi Áron találmánya átereszti a fényt, így teljesen futurisztikus belső és külső tereket lehet alkotni a segítségével. Az üvegbetont Európa-szerte kezdték használni az építőipari cégek, sokszor jogtalanul – Losonczi azonban tavaly megnyerte a szabadalmi pert, így végre neki termelhet nyereséget a találmány.



Rovatok