Index Vakbarát Hírportál

Vízparti frankóságok fából. Egy csomó nagyszerű építmény készült Csopakon

2015.07.10. 15:30

Egy kicsit késve kaptam meg a Hello Wood Csopakon készült képeit, úgyhogy gondoltam kár is velük foglalkozni, biztos tele van már a fotókkal a net. Hát nem annyira, leginkább csak a helyi lapok foglalkoztak vele, pedig nagyon penge dolgok készültek a Balatoni Hekk nevű nyári alkotótáborban.

Ha nem tudod, mi a Hello Wood, olvasd el ezt a posztot, ahol szépen összeszedtünk midnen tudnivalót a nyári alkotótáborról, meg úgy általában az egész műhelyről. A Csopakon rendezett side projektről is biztos hallottatok. Ha másról nem, hát arról, hogy valaki év elején kocsival belehajtott az egyik installációba, annyira utálta.

Reméljük az idei alkotások nem jutnak ilyen sorsra. Már csak azért sem mert nagyon frankó lett mind a négy:

  • Interaktív színpad. Árnyékolóként, mozivászonként, illetve pihenőhelyként is szolgálhat. A Balaton felőli oldalán a “Hello Csopak” felirattal díszített installációt elölről a nádas, hátulról pedig egy fűzfa védi a nap elől, miközben a rajta ülők az északi partról nyíló, balatoni kilátásban gyönyörködhetnek. A színpadot Getto Tamás és Sztranyák Gergő vezette csapat tervezte és kivitelezte. 
  • Árnyékolókocka. A Ferencz Marcel, Nyúl Dávid és Gazdag Zoltán által vezetett csapat 118 lamellából épített köztéri szobrot; a Hekkszaéder a csapattagok és a csapatvezető építészek szerint Csopak egyik jelképévé válhat a közeljövőben.
  • A Balaton első statikus Vízibiciklije. Élő József és Tátrai Ádám csapata a partról két méteres pallót vezetett a vízbe, melynek végén egy forgódobot hajthatnak az arra járók - így egyszerre napozhatnak a parton, nézhetik a tájat, miközben lehetőségük van lehűteni magukat.

 

  • Patakduzzasztó-pavilon. Vass-Eysen Áron csapata a csopaki református templom kertjében állított fel az alkotást. Itt állt a Hello Wood által 2013-ban felépített Malomkerék, melyet idén februárban egy autós szándékosan letarolt. Míg a malomkerék tengelyét az építészek a vízibicikli installáció forgódobjába építették bele, a patakparti pavilon, más néven Csopakoló nem csupán emlékműként szolgál, hanem pihenőhelyként is, ahol az installáción keresztülcsobogó víz hűsítő hatását élvezhetik az arrajárók.  

A Hello Wood következő eseménye, a Falu Projekt holnap indul Csórompusztán, 32 nemzetközi építész és 120 diák részvételével. Az itt elkészült munkákat a Művészetek Völgyében tekinthetik meg az érdeklődők a HELLO WOOD fesztivál helyszínén, Vigántpeteden, július 24 és augusztus 2 között.



Rovatok