Index Vakbarát Hírportál

Veszélyesen elalgásodott a Vörösmarty téri ivókút

2015.09.14. 09:02

Miközben a főváros azzal dicsekszik (amúgy teljesen joggal), hogy 43 helyen ihatunk a belvárosi tűzcsapokból, nem kellene elfeledkeznünk a már meglevő ivókutak állapotáról sem. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy mi a helyzet a Vörösmarty tér jól ismert oroszlános kútjával. Hosszas hezitálás után, kissé félve posztolom levelét, mert én is attól tartok amitől ő, hogy az illetékesek reakciója az lesz, hogy elzárják. Pedig nem ez a megoldás.

Kedves Urbanista!

Egy életveszélyes helyzetre szeretném felhívni a figyelmet, illetve bízom benne, hogy a nyilvánosság hatására talán történik valami.

A Vörösmarty téren az oroszlános szökőkút lefolyói hónapok (évek?) óta rosszak, es ahogy a helyzet romlik, a vízfolyás a lépcsőkön állandósul, azok szépen bemohosodtak, és mára csúszósabbak, mint a jég.

Turisták és helyiek csodálatosakat szaltóznak, miközben vizet próbálnak venni a kútból, láttam már kartörést  szerencsétlen amerikai turista, nem innen lesznek a legszebb nyaralós emlékei –, tegnap pedig egy lány hatalmas csattanással vágta be a fejét a lépcsőbe, szerencséje, hogy csak agyrázkódása lett.

Már szóltunk a közterületeseknek pár hete, akik lefotózták a kutat, de nem történt semmi.

Ha viszont történik, az remélem a kút és a lefolyó megtisztítása lesz, nem pedig a köztől való elzárása, nagyon praktikus és népszerű ott ez az ivókút!

Üdv:

Egy téren dolgozó

Miután megnéztem a megszépült Szervita teret átsétáltam a Vörösmartyra és csináltam pár képet a helyzetről. Nem vagyok egy hidrodinamikai szakember, de szerintem

az a baj, hogy nem köpnek elég messze az oroszlánok.

Vagyis a víz nem jut el a tálkákig, hanem lecsorog a lépcsőkön, ahol azután megtelepednek a moszatok.

Aki már próbált belemászni a Balatonba a parti köveken keresztül, az tudja, hogy ez mit jelent. Ráadásul ott számítasz a csúszásra, itt a legkevésbé sem.

A megoldás rövid távon a talapzat lepucolása lenne, hosszabb távon pedig a csövek cseréje/szűkitése, vagyis becélzása, de ez már legyen a hozzáértők feladata.

UPDATE: Most írt valaki Facebookon, hogy 

közben letisztították a követ, már nem csúszik. (Reméljük hosszútávú megoldást sikerült találni)



Rovatok