Index Vakbarát Hírportál

A balatoni ufóépítészet gyöngyszemei

Elképesztően klassz házak épültek a 60-as 70-es években Siófoktól Keszthelyig

2016.07.02. 10:58

Szeretem a Balaton építészetét. A több száz éves présházakat, meg a századfordulós nyaralókat. Az Árpád-kori templomokat a Balaton-felvidéken, vagy Kotsis Ivánét Bogláron és Makovecz Imréét Siófokon. És szeretem a 60-as, 70-es évek modern alkotásait is, amelyek színvonalukban simán felvették a versenyt nyugati kortársaikkal. 

A múlt héten Badacsonyban nyaraltunk, ahol egy olyan érdekes válogatásba botlottam, amely egészen megdobogtatta a szívemet.

A badacsonyi Kishableány az egykori Hableány étterem teraszán működő remek bisztró, pompás hamburgerekkel, halvirslis hotdoggal, borokkal. Az ételekért már korábban is lelkesedtünk az Indexen, de a dizájnról akkor nem esett szó.

Első pillantásra nem különös a kialakítás, Pesten több efféle, posztromkocsma stílust követő hely is van, persze a Balatonon azért nagyon üdítő ilyet látni. A grafikus, Kerekes Kata balatoni szőlőfajtákból, borvidékekből és más jellegzetes elemekből készített a falra képeket. Például az 50-es, 60-as, 70-es évek ikonikus badacsonyi és más balatoni épületeiből.

Mint az ötlet (és a hely egyik) gazdája, Laposa Zsófi elmesélte, neki nagyon sokat jelentenek ezek az emblematikus épületek. Kiváltképp maga a Hableány Étteremé, amely a település lelke volt egykor: bálokat, esküvőket tartottak benne. Ráadásul kötődnek is hozzá, a nagymamája ott lakott a szomszédban, s épp ide járt dolgozni, mikor annak az egyik fele egy időben vegyesboltként üzemelt.

Szóval akkor lássuk sorban az illusztráción (ott a cikk elején) szereplő házakat. Hogy is néztek ki valójában, és hogy is néznek ki most? 

1. Meteorológiai állomás (Siófok)

A később oly népszerűvé vált balatoni ufóépítészet első gyöngyszeme. Elképesztően régen, 1954-ben készültek el a tervei, a legkeményebb diktatúrában, a tomboló szocreál idején. Molnár Péter tervező évtizedekkel megelőzte korát, ma is kifejezetten menőnek hat az épülettömb, melynek a jellegzetes kilátótorony csak egy eleme. 2008-ban felújították, ma is jó állapotban van, üzemel, csak épp a környezet változott meg körülötte, így kevésbé érvényesül.

2. Rév (Szántód)

Egy könnyed és légies épület a déli parton. Dianóczky János tervei szerint épült 1962–1963 között. Egyszerre emlékeztet egy papírcsónakra és egy sirályra. Egészen törékeny kis semmiség, miközben az anyaga vasbeton. Ma is működik, igaz, nekitoltak egy böszme üzletsort, ami azért nem tett jót neki.

3. Rév (Tihany)

Ha egy modern remekmű fogadja a kompozókat délen, akkor legyen az északi párja is az! Ezt a pompás ufót is Dianóczky tervezte néhány évvel korábban (1959–1962), és méltó párja a szántódinak. Ha lehet még annál is könnyedebb, s ha lehet még annál is csúnyábban elbántak vele: ráépítettek egy emeletet, és valami egészen gagyivá züllesztették

4. II. Ezüstpart SZOT Szálló (Siófok)

Nem vagyok különösebben oda a siófoki szállodasorért, de azt meg kell hagyni, hogy a Tillai Ernő tervezte, 1978 és 1983 között épült Ezüstpart Szálló elég menőn néz ki. A fehér kagylósorok miatt lesz egészen izgalmas a ház, mely ma is hotelként működik. Sikerült úgy felújítani, hogy megőrizték a szellemes homlokzatkialakítást - jelenleg is úgy néz ki, mint újkorában. 

5. Posta (Tihany)

A tihanyi parton egymást érik a remek alkotások. Nem messze Dianóczky révépületétől áll a postahivatal, amit  Bérczes István és Szittya Béla tervezett 1962-ben. Hogy minek posta a partra? Alighanem innen adták fel a sok szép balatoni képeslapot. A két ház olyan együtt, mintha csak egy sci-fi díszletei között járnánk. Pedig az íves tető, meg az ufóforma mellett a hagyományos bazalt is megjelenik az oldalán. Az utolsó hírem róla az, hogy 2014-ben elbontották az épületet (egy részét?), hogy teljes szépségében állítsák helyre az eredeti terveknek megfelelően. Ha valaki arra jár, mesélje el, mi lett vele, mert az újjáépítésről nem nagyon hallani.

KIEGÉSZÍTÉS: Mint azt többen is jeleztétek, az épületet korhűen, de korszerűen felújították, és ma is ugyanaz a büfé üzemel benne, mint 2000 óta. Bővebben itt olvashattok a felújításról, itt pedig a korszak tihanyi épületeiről.

6. Orion Bár (Siófok)

Az Orion már tényleg annyira űrhajóforma, hogy a nép nevezte el annak a híres sorozat nyomán. Márton István épülete egy kőhajításnyira fekszik az Ezüstpart Üdülőtől. 1971-ben bárként nyílt meg, aztán diszkó lett belőle, utána jó darabig üresen állt. Egy ideig ugyan tervezgették, hogy lakóházzá alakítják egy nagy lakóparkprojekt részeként, ám végül 2014-ben lebontották. Kár érte.

7. Helikon Szálló (Keszthely)

A szocialista évek szállodáit bemutató összeállításban már említettem, miért is nagy kedvencem a Helikon: "A számtalan szellemes megoldással gazdagított épületben a legszebb, hogy Tolnay Lajos milyen ügyesen csinált saját partszakaszt a vendégeknek, anélkül, hogy elvette volna a Balaton-partot másoktól. Az első szintről egy kis híd vezet egy mesterséges szigetre, egy pompás csigalépcsőn át, ahol csak és kizárólag a szálló lakói sütkérezhetnek." Az épület ma is hotelként üzemel.

8. Posta (Badacsony)

A  badacsonyi postáról csak annyi információt találtam, hogy a Postai Tervező Intézet munkája 1970-ből. (FRISSÍTVE: Mint arra a cikk megjelenése után az alkotó fia felhívta a figyelmemet, az építész Artner Klára volt.) Nagyon szellemes kialakítású, szép, arányos épület, amely több irányra is ügyesen meg van komponálva. Az aljában ma is posta, az emeletén magánlakás működik. Jó állapotban van, bár a körülötte felnőtt növényektől nem sok látszik belőle. Még több képet a Postamúzeum honlapján találtok róla.

9. Tátika Étterem (Badacsony)

A korszak egyik legizgalmasabb balatoni épülete, amelyről a Poharazó kapcsán már esett szó. Callmeyer Ferenc könnyed, áttetsző, víz fölé ívelő éttermet álmodott a partra. Aztán a rendszerváltáskor utolérte a végzet: a feléből diszkó lett, üvegfalainak egy részét elvesztette, a vízpart is távolabb került tőle. Jelenleg bódétenger fojtogatja. Viszont 2011 óta védelem alatt áll.

10. Gömbkilátó (Balatonboglár)

A fenti képről alighanem mindenkinek leesik, hogy ez nem a boglári Várhegyen készült. Nos tényleg nem, ez ugyanis az 1963-as Budapesti Nemzetközi Vásár idegenforgalmi pavilonja a Városligetben. (El nem tudom képzelni, mi érdekes lehet benne ennyire.) Kádár Istvánt a brüsszeli Atomium ihlette a pavilon tervezésére. Miután elköltözött a vásár Kőbányára, az építményt szétszedték, és Balatonbogláron rakták újra össze mint kilátót.

11. Hableány Étterem és Vegyesbolt (Badacsony)

Az épületet 1964-ben adták át, és persze alighanem azért kapott helyet a "nagyok" között a válogatásban, mert itt vannak bemutatva a házak. Szégyenkeznie azonban semmiképp sem kell. Nem csak azért nem, mert a Raáb Ferenc tervezte épület mindenben megfelel a kor elvárásainak, hanem mert ott van az oldalán Kumpost Éva gyönyörű, mókás és cuki mázas kerámiaképe, integető hableánnyal, vidám halakkal, jóképű kecskével, kerek napocskával és szép szőlőtőkével. Jelenleg csak a terasza üzemel Kishableány néven, ahogy azt már többször is emlegettük, de a tervek szerint egy-két év múlva ideköltözik az egész Laposa Pincészet, az étterem pedig túllép az (amúgy igen jó) streetfood-kínálaton. Úgy legyen.

12. Szőlőskert Étterem (Badacsony)

Ez egykori SZOT étteremről keveset tudni. Stílusát tekintve ez is az olyan épületek közé tartozik, amelyek ötvözik a modernt a hagyományos Balaton-felvidéki anyaghasználattal és formákkal. A nyitógrafikán nem lóg ki a képe sok űrépület közül, de a teraszát bemutató fotóknak olyan békebeli hangulata van, mintha csak a háború előtt készültek volna. Akárhogy is, Emődy Attila munkája tökéletesen simul a tájba, a hegyoldalba. Az előtte fekvő szőlőt most is gondozzák, de az épület már évek óta üresen áll. Talán most, hogy elkezdett valami mocorogni Badacsonyban, ezt is felfedezik. 

Ennyi hát a Kishableány (vagyis Laposa Zsófi és Kerekes Kata) szubjektív válogatása. Én nem biztos, hogy ezeket szedtem volna össze, de nagyon örültem neki, mert sok újat adott nekem is. Na meg ennek köszönhetem, hogy elkezdtem foglalkozni alaposabban a témával. Nektek melyek a kedvenc balatoni épületeitek a korszakból?

Ha még többet szeretnél tudni a magyar építészetről, kövess Facebookon!Rovatok