Index Vakbarát Hírportál

Felújítják a tatabányai Tulipános-házat

A népi szecessziós remekműből múzeum és játszóház lesz

2017.02.03. 17:16

1,4 milliárd forintos állami támogatással újul meg a tatabányai Tulipános Ház – adta hírül az MTI, ami nagyon jól hangzik, de aki nem ismeri a környéket, annak valószínűleg nem sokat mond a hír. Pedig egy Toroczkai Wigand Ede tervezte házról van szó, aki Kós Károly és Zrumeczky Dezső mellett az egyik legfontosabb képviselője volt annak a szecessziós vonalnak, amelyik az erdélyi népi építészet és az angliai Arts and Crafts stílusjegyeit gyúrta egybe.

Az 1920-as években Tatabányán épült bányatiszti kaszinó, a Tulipános Ház pedig egy egészen különleges kísérlet. Tulajdonképpen egy akkorra már teljesen elavult műfajt, a kastély külsejét ötvözte egy akkoriban is előszeretettel használt funkcióval, a tiszti kaszinóval. Valahogy úgy, ahogy kicsivel korábban a Stefánia-palota. Elsőre olyan mint egy igazi kastély, de ehhez hasonló "tornyok fölé magasodó", erdélyi stílusú tetőket nem igen találunk más huszadik századi kastélyon. A szecessziós kőcsipkekorláttal, és a műfaj elmaradhatatlan elemét jelentő, ablakok körüli virágmintákkal az egész olyan mint egy mesebeli tündérpalota.

A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette. A háromezer négyzetméretes palotát a világháború végéig bányatiszti kaszinóként, majd pártbizottsági székházként, később vállalati telephelyként használták. Az ingatlant az 1990-es években egy bank szerezte meg, majd többször is gazdát cserélt. A tulajdonváltások közben rövid időre őrizetlenül maradt műemlékből minden, színesfémként vagy más módon hasznosítható érték eltűnt. A huszonkét évig fűtetlenül és bezárva álló épületet az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg, saját forrásaiból.

Schmidt Csaba polgármester szerint a tatabányaiak nagy többsége sohasem látta belülről az épületet, ám a felújítás után azt visszaadják a város lakóinak. Az egykori kaszinóban közösségi teret, a bányászatot bemutató múzeumot és interaktív játszóházat alakítanak ki. - áll az MTI közleményében.

Kíváncsian várjuk a megújulást, mindenképpen visszatérünk még az épülethez!

Érdekel a magyarországi kastélyok sorsa? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok