Index Vakbarát Hírportál

Jön a belvárosi növényhatározó. Szép lesz

72746161306149.5a69f3c4d1169
2018.06.30. 14:05

A nagyvárosi flóra sokkal izgalmasabb, mint a fauna. Leszámítva a kóbor macskákat, a házi galambokat, a parktavak díszhalait, na meg a nyugat-európai metropoliszok elvadult papagájait, alig találkozunk olyan nagyobb állattal, amelyik ne élne a környező természetben is. Na persze a házak közt jóval szegényesebb a felhozatal, mint a városok határain túl.

A növényekkel más a helyzet. Nem csak azért, mert van egy csomó behurcol faj, amelyik csak az ember által bolygatott környezetben él meg. Egy jól működő természetes élőhelyen hiába is keresnénk akácot vagy parlagfüvet. Ám ennél is érdekesebb az a sok dísznövény, amit a városokba hoztunk. Tulajdonképpen sokkal több van belőlük, mint az őshonosakból. Gesztenyék, tuják, fenyők, muskátlik, árvácskák, rózsák. Egy részük nem itt él "szabadon", más részük sehol nem él, hiszen az ember nemesítette ki őket. A számuk egyrészt egyre nagyobb, másrészt például egyre kevesebb fafaj képes megélni az aszfaltrengetegben.

Épp ezért szimpatikus Dányádi Sára ötlete, aki küldött néhány képet az Urbanistának a Belvárosi növényvilág című készülő könyvéről. Mint levelében írta a szerző:

"A könyvem a várost – az ember által létrehozott mesterséges környezetet – mint természeti élőhelyet mutatja be. Az alapvetés hasonló, mint például a Nagyvárosi vadon c. természetfilmnél, csak nálam a növényekről van szó. Fontos különbség, hogy míg az állatok véletlenszerűen veszik birtokba a várost, a növények legtöbb esetben szándékosan kerülnek oda. Azaz megjelenik az az emberi szándék, hogy a mesterséges városi tereket természeti környezetté alakítsuk. A növényeket öt élőhelytípus szerint csoportosítottam: dézsafák, vályúvirágok, kandelábervirágok, terasznövények, járdanövények. Ezek mind tárgyiasított növények: vagy díszként használjuk vagy szemétként kezeljük őket."

Bár a fotók alapján ez sokkal inkább művészeti projekt, mintsem a legendás "Edényes flóra" versenytársa, szerintem egy nagyon kedves ötlet nagyon bájos megvalósítása. Lesz. Hamarosan. Ha nem akarsz lemaradni róla, itt iratkozhatsz fel a hírlevelére, amiben értesítenek, hogy áll a megjelenése.

Ha érdekelnek a városi zöldfelületek, kövesd az Urbanistát Facebookon, Twitteren, vagy Instagramon.



Rovatok