Index Vakbarát Hírportál

Konferencián mutatják be Sanghaj magyar sztárépítészet

Itt az Urbanista programajánlója

2019.03.26. 18:46

Drága hölgyeim és uraim, váratlanul ismét jelentkezik az Urbanista programajánlója. Ugyanis holnap lesz a Hudec-konferencia, ami elég izgalmas dolog. A másik újdonság egy klassz műemlékes konferencia, de az csak a jövő héten lesz. Minden, ami még aktuális az elkövetkező napokban, alant olvasható. Kellemes böngészést a programokban!

FRISS

03.27.SZ.16:00. Hudec Emlékkonferencia , MÉSZ .

Véget ér a Hudec (vagy ahogy magyarul hívták, Hugyecz) László emlékév. A kalandos életű építész, aki körbelakta a világot , igazi sikereit Sanghajban érte el. Többek közt ő tervezte Ázsia akkori legmagasabb épületét, mely nem csak mérete, de stílusa és izgalmas kialakítás miatt is bevonult az építészet történetébe.

Hogy az emlékév mennyire nem volt hiábavaló azt szépen mutatja, az a felfedezés, amit Krizsán Attila, a társszervező Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke tett Sanghajban. Kiderült ugyanis, hogy ott számontartanak ebből a korszakból egy másik magyar építészt, aki art deco stílusban alkotott maradnadó épületeket. Róla bővebben is írtam az Urbanistán .

Nos ennek az eseménysorozatnak lesz lezárása a konferencia, ahol építészek és művészettörténészek emlékeznek Hugyeczre. A végén levetítik Pigniczky Réka Sanghaj magyar építésze című filmjét. Itt a Facebook-esemény .

04.09.K. 8:30 Rómer Flóris Terv -- Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében , OSZK

Nagyszabású konferencia, ahol kis túlzással “mindenki jelen lesz, akinek köze van a határon túli magyar műemlékek felújításához”. A Teleki László Alapítvány a Rómer Flóris Terv keretében 2015 óta 150 Kárpát-medencei műemlék megújítását - 14 esetben teljes felújítását - bonyolította. Az ezt bemutató könyvről itt , az egyik konkrét munkáról, a borsi Rákóczi-kastélyról pedig itt írtam részletesebben.

A konferencián szakemberek, restaurátorok, a Teleki Alapítvány munkatársai beszélnek a határon túli örökségvédelem tapasztalatairól. Teljes program itt .

MÁR AJÁNLOTTAM, DE MÉG AKTUÁLIS

03.26.K.16:00. Iparművészek • Tervezőművészek | könyvbemutató. Pesti Vigadó étterme . A z MMA Kiadó új sorozata P. Benkő Ilona keramikusművész, Mezei Gábor bútortervező, Németh János keramikusművész bemutatásával indul. Részletek .

03.28.CS. - 07.28.V. Weininger-kiállítás az MNG-ben. A Bauhaus alapításának századik és Weininger Andor születésének százhuszadik évfordulója alkalmából a művész hagyatékából válogatott kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában. A New Yorkban elhunyt művész alkotásaiból 2002-ben nyolcvan mű és ugyancsak nyolcvan kisebb vázlat került a galéria gyűjteményébe; az anyagból most először látható válogatás, Absztrakt revü címmel. Részletek .

04.01.H. 16:30. Séta a Fiumei úti sírkertben Kossuth Lajos temetésének 125. évfordulójára, Hermann Róbert vezetésével. Ekkor nyílik egy kiállítás is a témában. Facebook-esemény .

MÁR MEGNYÍLT, MÉG LÁTOGATHATÓ  (>>>eddig)

* 04.28.V. Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők | Klein Rudolf fotói. Műcsarnok. Bővebben .



Rovatok