Index Vakbarát Hírportál

Drága olvasók, kérem értelmezzétek a Magyar nemzetközösség emlékművét!

DSC 6875
2019.04.01. 18:53

Hatalmas kommentvihart váltott ki a hévízi nimfa szobra, olyan értelmezések is érkeztek, amikre lehet, hogy vissza is térek. Viszont nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre ezzel a szoborral kapcsolatban, amit szintén a városban találtunk, mikor a Mi Vidékünk projekt keretében Zalába látogattunk. Ez a Magyar nemzetközösség emlékműve (itt a műlapja a Köztérképen).

Egy kicsit már maga név is furcsa, mert a nemzetközösség egy államforma, amit leggyakrabban a több nemzetet összefogó Nemzetközösség miatt ismerünk. Itt nagy valószínűséggel egyetlen nemzethez tartozó emberek közösségére utal az alkotó. Persze erre már van egy szép régi szavunk, egyszerűen ez a nemzet.

Na de, ne a szavakon lovagoljunk, próbáljuk inkább megfejteni, mit is ábrázol a szobor, mely a következő elemekből áll:

  • először is egy Magyarország a jelenlegi határaival,
  • a talapzatán halványan Nagy-Magyarország,
  • egy fém pánsíp,
  • fejfák az elszakított országrészek nevével és bútorbolti ruhaakasztókkal.

Mielőtt nekem jönne valaki, hogy biztos az emlékmű témájával van bajom, szögezzük le gyorsan, amit már számtalanszor elmondtam: nálam az mindig másodlagos. Ráadásul, ugyanezen a zalai túrán már lelkendeztem a nagykanizsai Nagy-Magyarország-emlékműért, amely nem csak mint art deco alkotás remek, de olyan ötletek vannak benne, amik ma is nagyon izgalmasak.

Szóval? Szerintetek, mit akar ez az emlékmű kifejezni?

Borítókép: Bődey János. Érdekelnek a közterek? Kövess Facebookon vagy Instagramon!

Neked is van témád a saját megyédből?
Küldd el nekünk!


Rovatok