Index Vakbarát Hírportál

Szépnek szép, de nem valami praktikus a lapostetős, fehér modern

Sólymos Sándor mesél az első Bauhaus szellemében tervezett lakótelepről

fortepan 78506
2019.04.05. 11:51

Száz éve indult hódító útjára a Bauhaus, amiről egy rakás posztban emlékeztem meg már én is. De kevés szó esik azért arról, hogy ezeknek a korai modern irányzatoknak bizony megvoltak a hm... korlátai. Egy lapostetős, hófehér kocka remekül néz ki a rajzasztalon vagy az átadás utáni fotókon. Ám könnyen lehet, hogy néhány évvel később már komoly problémát jelent egy-egy vakolatfolt, amit nem olyan könnyű eltüntetni. Hogy arról a közismert (legfeljebb a közlekedési cégeket meglepő) jelenségről ne is beszéljünk, hogy telente esik a hó.

A MOME Építészeti Intézete és az Urbanista közös videósorozatának előző részében  Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész-tanár arról mesélt, hogyan is született a Bauhaus. Hogyan diadalmaskodhatott a konstruktivista stílus annak ellenére, hogy több rendszer is tűzzel-vassal üldözte. 

A rövid video-előadás második felében arról mesél, hogyan születhetett meg a mozgalom németországi sikerei nyomán a Napraforgó utcai lakótelep. Meg persze arról is, hol vannak ennek az építészeti irányzatnak a határai.

Hogyan született a Napraforgó utcai lakótelep?

Sorozatunk az Urbanista és a MOME Építészeti Intézetének együttműködésében, az NKA támogatásával készült.  Borítókép: A csehszlovák korszakban született modern ház a kárpátaljai Huszton, háttérben a vár, 1939. Fortepan/Berkó Pál

Érdekel az építészet? Kövess Facebookon vagy Instagramon!



Rovatok