Index Vakbarát Hírportál

Jól sikerült, gratulálok!

2013. december 12., csütörtök 10:39

Elég türelmes és megértő embernek tartom magamat, de napok óta szentségelek.

Antall József halálának 20. évfordulójára készültünk. A néhai miniszterelnöknek nyilvánvalóan sok említésre méltó médiaszereplése volt, de mi a megemlékező blokkunkba két ilyet képzeltünk el. Az egyik a pizsamás interjú, amit Antall betegen, egy kórházi ágyon adott Feledy Péternek. A másik egy letiltott beszéd, 1990 szeptemberéből.

Mindkettő az MTVA tulajdona, mert annak idején az MTVA jogelődje, az MTV készítette ezeket.

Megkerestük tehát az MTVA-t, hogy engedélyezzék a két felvétel leadását az évforduló alkalmából. Több napon keresztül nem érkezett válasz, végül, sokszori unszolásra ezt kaptuk:

Sajnos nem tudjuk odaadni a kért felvételeket.

Ennyi.

Ekkor pöccentem be. Hogy micsoda?! Mi az, hogy az összevont, gigaméretű és gigaköltségvetésű közszolgálati médiaközpont nem ad oda két ilyen felvételt? Ki és milyen szempontok alapján dönti ezt el? Pofára megy? Mi az, hogy nincs indoklás? Hol itt az átláthatóság?

Egy évi 80 milliárd forintból működő közszolgálati intézménynek egy normális országban kb. alapból ingyen elérhetőnek kellene tennie minden olyan kordokumentumot (meg minden mást is), ami csak neki van meg. Azért ingyen, mert ezért közszolgálati, és mert nincs bevételekre kényszerülve, többek között ezért kapnak 80 milliárd forint közpénzt. De, rendben, nem tartanak még ott technikailag, erőforrásilag, hogy ezeket mind a közönség elé tárják. De mi az, hogy nem adják oda automatikusan, ha ezt bárki kéri?! Milyen közszolgálati vagy bármilyen érdek van abban, hogy ezt ne mutathassa be más? Mi más lenne az ultimate közszolgálatiság, ha nem az, hogy minden ilyen igénynek eleget tesznek?

A nagy közszolgálati összevonások előtt úgy tűnt, az átalakításoknak tényleg lehetne értelmük, miért kellene egy csomó, ugyanazzal foglalkozó külön intézmény, szerkesztőség, ember? Logikusnak tűnt, hogy legyen egy nagy, de átláthatóan (muhaha) és egyszerűen (muhaha), neadjisten a korábbinál olcsóbban működő (muhaha), központi, közigényeket kiszolgáló média. Egy kézben lenne minden, ez akár jól is működhetne. Azóta persze tucatnyi példán kiderült, hogy ez nem olyan lett, mint amit sokan elképzeltek.

Itt egy újabb példa arra, hogy ez milyen jól sikerült, gratulálok!

Update: A letiltott interjúról és utóéletéről szóló cikkünkbe ágyazott Youtube-videót az MTVA a cikk megjelenése után letiltotta.

Rovatok