Index Vakbarát Hírportál

Netadó: jön az újabb szabadságharc?

2014. október 30., csütörtök 10:55

Az elmúlt hetek láncbotránya igencsak meglepte a politikai napirendet a trafikbotrány óta tökéletesen ellenőrzése alatt tartó Fideszt, és a Fidesz meglepettsége pedig meglepte azokat, akik hozzászoktak ahhoz, hogy a Fideszt nem lehet meglepni.

Orbánék nem abban az értelemben lepődtek meg, hogy ne tudtak volna az amerikai kormányzat szemöldökráncolásairól, netán a korrupcióval szembesülő amerikai cégek panaszairól, hanem abban az értelemben, hogy nem látták előre, az USA ilyen radikális, sőt megszégyenítő módon is hajlandó fellépni.  A kőkemény diplomáciai üzenetre eleinte a baráti-szövetségesi fogadkozásokon túl nem is tudtak mást kinyögni, mint hogy „várjuk ki a végét”.

Ráadásul a kitiltásra szinte azonnal jött a netadó botránya is, melyet többen figyelemelterelésként/pánikreakcióként értelmeztek – valószínűleg nem volt az, vagy ha mégis, akkor a legelcseszettebb, ami Habony Árpád fejéből az elmúlt hat évben előpattant: tíz hídelzáró pártaktivistát sikerült felcserélni több tízezernyi elszánt civilre.

Hogy nem vettük észre, hogy megint meg kell vívni egy szabadságharcot?

A kusza kommunikációs szálakat azonban a Fideszben úgy-ahogy összefésülték, és a pár éve egyszer már bevált szabadságharcos mintába rendezték. A különbség csak annyi, hogy Viviane Reding helyett André Goodfriend a főmumus, a NER elleni támadást pedig nem Brüsszelből, hanem Washingtonból koordinálják. 

Az október 23-án kötelező történelmi-ideológiai eszmefuttatások szolgáltak tökéletes apropóul a szabadságharcos retorika felfűtésére – ezeket itt szépen össze is gyűjtöttük –, az utalgató-üzengető nyilatkozatokra a koronát Kövér László tette fel, aki a maga erkölcsi magaslatáról nyilatkoztatta ki: az euroatlanti világ morális válságba süppedt. Márpedig a „morális válság” deklarációja mögött a politikában nem kell filozófiai mélységeket keresni, egyszerűen azt jelenti:

Ti nekünk nem mondhatjátok meg, mit csináljunk!

A Fidesz mindenkori hangsúlyváltozásait Bayer Zsolton lehet a legpontosabban lekottázni; és most sem kellett benne csalódni:  A Békemenet egyik fő arca egy hete még nagyon komolyan vette az amerikai kritikát:

Itt most nincs mismásolás, ködösítés, ezt nem lehet sem meg-, sem kimagyarázni, sem eltussolni, sem félreérteni, sem mentegetni. Ebben az esetben nincsen lojalitás, meg közös akol, meg összetartozás – ha ez igaz, akkor nincs semmi.

Tegnap viszont már simán hazaküldte Goodfriendet meg az Egyesült Államok „összes lókupecét hamburgert zabálni”:

Elég volt magából, és legfőképpen elég volt a maga hazájából.

Obama ellen is bejön az, amivel Barrosót hülyítették?

A Fidesz kezére játszott az, hogy a vasárnapi tüntetésre André Goodfriend ügyvivő is kilátogatott, így a kitiltási botrány mellé a netadót és a Kehi által szorongatott civileket is sikerült valahogy belegyömöszölni a Nagy Imperialista Összeesküvésbe.

Ezt nagyjából így tudnám összefoglalni:

Az amerikai multik nehezményezik az adók beszedésében jeleskedő  NAV kiváló munkáját, ezért az Egyesült Államok kormánya multijai védelmében úgy öntött, Új Ukrajnát csinál Magyarországból. Ehhez tökéletes bábokat talált: a baloldal ugyanis már 2006-ban bebizonyította, hogy nem riad vissza az erőszaktól. És miután a Nemzet idén három választáson is leszavazta őket, most  a Norvég Alapon keresztül feltőkésített “civil”-ek  és a rezsicsökkentés miatt sértett  brüsszeli körök  támogatásával az utcára viszik híveiket, hogy a netadó ürügyén szétverjék a várost,  és  Tahrír térré  változtassák a Hősök terét. A tüntetők célja egyértelmű: provokációkkal és nemzetközi diplomáciai nyomással megbuktatni a demokratikusan megválasztott kormányt.

És persze ahogy az alternatív valóságoknál szokott lenni, ezt a történet soha nem hangzik el így egyben, minden politikus, publicista, kommentszemléző újságíró csak egy-egy állítást, gyanút sejtetést rak hozzá. Az egész masszából így lesz igazi, kövér konteó, melyben az önellentmondások is ugyanúgy az Elmélet részei, mint a “bizonyítékok” – így például a csütörtöki Heti Válaszban és a Demokratában az amerikai–uniós „támadásról" szóló cikk mellett szépen megfér a netadó szakmai kritikája. A magyar pszichébe ráadásul igen mélyen be vannak ágyazva az ehhez szükséges hangulati kulcsmotívumok a Trianon-traumától az ostromlott végvár-szindrómáig.

De Washington nemcsak hogy nem Moszkva, de nem is Brüsszel.

Eddig az EU összes eljárása, aggálya és határozata ellenére soha nem kerültünk még csak a szakítás közelébe sem. Ennek oka az, hogy a közösség képtelen volt radikális intézkedéseket foganatosítani egyik tagállama – azaz bizonyos értelemben saját maga – ellen. Az Egyesült Államoknak azonban nem kell az európai intézményekhez hasonló kötéltáncot bemutatnia. És ha nem akar, nem kell jó arcot vágnia ahhoz a kettős beszédhez sem, mely hivatalos szinten csak a barátságról, a szeretetről és az őszinteségről szól, miközben a lakossági fórumok és Echo tévés interjúk szintjén a Kádár-kor antiimperialista retorikája köszön vissza. A kiutasítás kemény üzenet volt, ha a magyar kormány erre gyermetegen reagál, akkor ezt még keményebb lépések követhetik. Elvégre Magyarország ma Putyin uniós hídfőállásának számít, ami az USA szemében valóban nem tréfadolog.

És a Százezren a netadó ellen sem Kormányváltás '14

Rovatok