Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz továbbra sem kér az emberek véleményéből

2017. február 18., szombat 11:35

A Fővárosi Választási Irodában még ki sem nyitották a 266 151 aláírást tartalmazó dobozokat, Tarlós István már arról beszél, hogy ha neki kell eldöntenie a kérdést, pár nap múlva benyújtja a közgyűlése elé a budapesti olimpia pályázatát visszavonó javaslatot.

Teljes őrület a főpolgármester logikája: miért gondolja, hogy neki kellene döntenie, amikor épp most gyűlt össze vagy kétszázezer aláírás, amivel azt akarják elérni az emberek, hogy ne Tarlós és politikustársai döntsenek, hanem ők.

Ha ennek ellenére mégis Tarlós és a háttérbe húzódó csendestársa, Orbán Viktor tényleg visszavonják a pályázatot, akkor tökéletesen semmibe veszik több százezer budapesti véleményét. Immár másodszor.

Először akkor nem érdekelte őket az emberek véleménye, amikor (ellenzéki politikusok nem elhanyagolható támogatásával) benyújtották az olimpiai pályázatot, anélkül, hogy megkérdezték volna legalább a budapestiektől, hogy akarnak-e ekkora beruházást a városukba.

Majd most ugyanilyen erővel fordíthatnak hátat több százezer embernek, akik népszavazással szeretnék kimondani, hogy ne legyen Budapesten olimpia. Bár látszólag az is a demokrácia ünnepe lenne, ha a vártnál sokkal több aláírás hatására elállnának a rendezési szándéktól, valójában ismét nem a többség konszenzusa döntene, hanem újra ugyanaz a néhány, sötét szobákban szivarozgató öltönyös férfi.

És ott van a másik oldal is. Tarlós Istvánt és a Fideszt azoknak az embereknek a véleménye sem érdekli, akik szeretnének olimpiát. Ne feledkezzünk meg róluk, nagyon sokan vannak a fővárosban és országszerte, az ő véleményük semmivel sem rosszabb vagy ér kevesebbet, mint az olimpiát ellenzőké. De a pályázat visszavonásának esetén a hatalom nekik is azt üzeni:

Nem érdekel, hogy mit gondoltok, vagy mit szeretnétek, mert majd mi, a ti pénzetekből élő öltönyös politikusok jobban tudjuk nálatok, hogy mi a jó nektek. Pardon, nekünk, a pillanatnyi hatalomtechnikai szempontok jól bevált képlete alapján élőknek.

Ha Orbán Viktor belemegy abba, hogy a népszavazás kiírása előtt a Fővárosi Közgyűlés visszavonja az olimpiai pályázatot, akkor ismét azt bizonyítja, hogy nemzeti konzultációk ide vagy oda, ő csak abban az esetben szeret konzultálni az emberekkel, ha irányított kérdésekkel, és maximális fordulatszámon pörgő kormánypropagandával biztosítva van, hogy az emberek véleménye neki tetsző képet öltsön.

De akármilyen kíméletlen profizmussal is nyomja a Fidesz a kampányüzeneteit, óriásit hibázik, ha alábecsüli az emberek véleményalkotásra irányuló szándékát.

Persze, valójában nem becsüli alá: az internetadó, a vasárnapi boltzár és a pillanatokon belül könnyen hamvába halható olimpiai pályázat esete is arról szól, hogy a hatalom itt is (akár nemrég Romániában vagy Lengyelországban) fél attól, amikor az emberek kérdés nélkül kinyilvánítják a véleményüket.

Mindez pontosan megmutatja, hogy a hatalom miként képzeli el a saját működését: az emberek csak akkor szólaljanak meg, amikor engedélyt kapnak rá. Viszont ahogy a modern demokráciák, szerencsére az emberek sem így működnek. Ez pedig rossz hír azoknak a politikusoknak, akik nem szívesen hallják meg a velük egyet nem értők hangját.

Rovatok