Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet Tajvan Kína Ukrajnája!

2022. április 29., péntek 12:54

Múlt hónapban egy magyar szakértő az Indexen tette fel a kérdést: „Lehet-e Tajvan Kína Ukrajnája?” Tajvan magyarországi képviselőjeként szeretnék a magyar olvasóknak kiegyensúlyozottabb véleményt nyújtani.

Miben különbözik Tajvan helyzete Ukrajnáétól?

Kezdjük azzal, hogy mi különbözteti meg Ukrajnát Tajvantól, amikor Oroszország és Kína támadásaival kell szembenéznie? Tajvan elhelyezkedése stratégiai szempontból kulcsfontosságú az Indo-csendes-óceáni térségben, ahol az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália, India és még néhány európai ország is komoly biztonságpolitikai érdekeltséggel rendelkezik. A Biden-kormányzat kizárta az amerikai katonai beavatkozást Ukrajnában. Indoklásukhoz tartozik, hogy továbbra is az Indo-csendes-óceáni térség fenyegetéseire összpontosítanak.  

Az amerikai–tajvani biztonsági együttműködés jogi alapja a tajvani kapcsolatokról szóló törvény, a TRA nevű amerikai jogszabály, amely garantálja Washington biztonsági segítségnyújtását Tajvan számára. Gazdasági téren Tajvan Amerika kilencedik legnagyobb kereskedelmi partnere, szemben Ukrajnával, amely a hatvanhetedik. Tajvan központi helyet foglal el a globális termelési láncokban, különösen a félvezetőiparban, de a legfontosabb, hogy Tajvan a virágzó liberális demokrácia erőteljes példájaként szolgál Ázsiában.

Idén március 2-án az ENSZ 141 tagállama megszavazta az orosz inváziót elítélő határozatot. Az ENSZ-tagállamok többségéhez csatlakozva Tajvan is elítéli a szuverén Ukrajna elleni katonai agressziót. Az ukrán kormánnyal való szolidaritásunk kifejezéseként szankciókat vezetünk be.

Tajvan kiáll Ukrajna mellett!

Tajvan erkölcsi támogatásával és humanitárius segítségnyújtással is kiáll Ukrajna mellett. A tajvaniak több mint 33 millió amerikai dollárt, 650 tonna orvosi anyagot és segélyárut gyűjtöttek össze Ukrajna számára. Az adományt Ukrajna szomszédos országaiba juttatják el, amelyek több millió ukrán menekült embernek adnak otthont. A mai napig Tajvan 11 millió dollárral járul hozzá ahhoz, hogy Lengyelország segítsen az ukrán menekülteknek ideiglenes menedéket biztosítani. A másik két visegrádi ország, Csehország és Szlovákia egyenként 2,5 millió USD-t kap Tajvantól ugyanilyen jótékonysági célokra. 

Tajvan Litvániának és Magyarországnak is juttatott egyenként 1,5 millió USD-t, hogy növelje az Ukrajnából kitelepített emberek befogadásának kapacitását az országokban. A budapesti tajvani közösség is csatlakozott a helyi magyar közösségekhez, hogy együtt dolgozzanak Ukrajna megsegítésén. 

A tajvani demokrácia segít a Covid-válság leküzdésében

Miért ennyire elkötelezett egy távoli, 23 millió lakosú ázsiai ország ebben az ügyben? A válasz egyszerű. Egy demokratikus, piacgazdasággal rendelkező állam csak egy biztonságos, szabályokon alapuló nemzetközi rendben virágozhat tovább. Az Economist Intelligence Unit 2021-es demokráciaindexe Tajvant a világ nyolcadik demokráciájaként rangsorolta – Ázsiában az első helyen áll. A hongkongiak pedig a demokrácia végső védelmezőjeként tekintenek Tajvanra. 

A szigetország hatékony demokratikus kormányzását jól tükrözi a Covid-járvány nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számító kezelése. A Covid elleni átoltottság aránya meghaladja a 80 százalékot. A világjárvány korai szakaszában Tajvan több országnak, köztük Magyarországnak is számos orvosi felszerelést adományozott.

Tajvan vezető szerepe a chipgyártásban

Tajvan már régóta jelentős kereskedő és gyártó. A World Trade Statistic Review 2021 szerint Tajvan 2020-ban a tizenötödik legnagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolító ország volt világszinten. Egyúttal Tajvan a világ huszonegyedik legnagyobb gazdasága is. A 23 millió lakosú Tajvan földrajzilag kicsi, de gazdaságilag annál erősebb. 

Egyes iparágakban Tajvan kulcsfontosságú szerepet tölt be a globális ellátási láncon belül. Ezek közül a tajvani félvezető- és chipgyártók a világpiac 65 százalékát birtokolják.

A tajvani chipgyártás bármilyen megszakadása kaotikus zavarokhoz vezet a globális ellátási láncban. Ami a jövőbeli technológiai versenyt illeti, Tajvan nem szimplán kulcsszereplő, hanem az iparág egyik megújítója.

A tajvaniak tisztelik az ukránokat, amiért határozottan megvédik hazájukat, és mi is folyamatosan készítjük fel magunkat arra, hogy ugyanezt tegyük, ha egy esetleges invázióval kell majd szembenéznünk. Miközben elkötelezett a Tajvani-szoroson átívelő béke és stabilitás fenntartása mellett, az elmúlt évtizedekben Tajpej folyamatosan fektet bele a technológia fejlesztésébe, hogy növelje védelmi képességeit, és hatékony elrettentő stratégiát alakítson ki. Emellett a szigetország fejlett védelmi fegyvereket szerez be az Egyesült Államoktól. A Biden-kormányzat három fegyvereladási csomagot hagyott jóvá a TRA alapján. A felemelkedő Kínával kapcsolatos globális aggodalmak fényében a nagyhatalmak Tajvanra értékes stratégiai szövetségesként tekintenek a csendes-óceáni térségben.

Tajvan ellenálló képessége hiteles elrettentő erő a kínai támadással szemben

Katonai műveleti szempontból a fő különbségek Tajvan és Ukrajna között a külföldi katonai támadásokkal való szembenézés során a következők: Ukrajnának szárazföldi határa van Oroszországgal, és sebezhetőbb az orosz szárazföldi erőkkel szemben. Tajvan ezzel szemben 160 kilométeres „pufferzónával” rendelkezik a Tajvani-szorosban, amikor a Népi Felszabadító Hadsereggel kell szembenéznie. Más szóval, Kínának az elektronikus és dezinformációs hadviselés, a rakétatámadás, a Tajvani-szoros blokádja és a kétéltű partraszállási műveletek kombinációját kell indítania ahhoz, hogy sikeresen elfoglalja Tajvant.

Nem szabad alábecsülni a tajvani nép ellenálló képességét és elszántságát a védekezésre, ahogyan azt az ukrán nép is bebizonyította. Arról nem is beszélve, hogy egy Peking által Tajvan ellen indított egyoldalú katonai támadás kétségkívül erős reakciókat váltana ki a főbb biztonsági szereplők, például az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália részéről. 

Visszatérve tehát a magyar szakértő által feltett kérdésre:

„Lehet Tajvan Kína Ukrajnája?” A válaszom az, hogy NEM.

Tajvan soha nem válhat Kína Ukrajnájává. Sikeres demokratikus vívmányai, a globális chipgyártási ellátási láncban betöltött központi szerepe, valamint geostratégiai és biztonsági helyzete miatt a tajvani kormány és népe eltökélt abban, hogy megvédje nehezen kivívott demokráciáját és szabadságát, megerősítse hatékony elrettentő és önvédelmi képességét, és együttműködjön a nemzetközi közösség hasonlóan gondolkodó partnereivel. Tajvan nagyban hozzájárulhat a globális egészséghez, biztonsághoz és jóléthez, hiszen Tajvan a világrend kulcsfontosságú szereplője.

A szerző  Tajvan magyarországi képviseletének vezetője.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. 

(Borítókép: Egy férfi tajvani zászlót tart a kezében 2019. október 10-én. Fotó:  Philip FONG / AFP)

Rovatok