Index Vakbarát Hírportál

Kukorelly Endre: Ha nem válaszolok, „jóváhagyom”, amit nem lehet jóváhagyni

2022. szeptember 14., szerda 12:01

L. Simon Lászlónak

Laci, most nincs időm ezzel foglalkozni, csak mellékesen: megértem, hogy véded a védhetetlent – értem, de baromira nem értek vele egyet. Odáig menve, hogy épp itt van a probléma gyökere: tudomásul kell vennem, hogy, pedig súlyosan az érdeketekben állna, nem akartok konszolidációt. Melynek királyi útja elismerni azt, ami nem oké.

Tévedsz/tévedtek, de súlyosan, ha nem látjátok (be), amit a vak is lát.

Ez természetesen nehéz, a természetben ilyen nincs – csak az emberi társadalomban. Épp ezáltal válik emberivé és társadalommá, ami addig tiszta, mindent szabad, könyörtelen, öldöklő küzdelem, inkorrekt, kooperáció nélküli kompetíció. Nem egyszerűen „szívem joga” azt írni, amit írtam, tehát hogy gyakorlatilag írók nem voltak: egyenesen kötelességem. Sorolsz vagy huszonöt nevet: tényleg úgy érzed, hogy ennyire kell véde(kez)ned? Mert akkor reménytelenül nagy a baj!

Csak abban a három focicsapatban, amit én szerveztem Tokajban (1993, 2004, 2008), több író volt, mint most összesen: Cselenyákon, Turczin és rajtad kívül mások közt Ágoston Zoltán, Balázs Attila, Bohár András, Berka Attila, Csaplár Vilmos, Farkas Zsolt, Garaczi László, Kőrösi Zoltán, Kudla György, Lakatos Mihály, Mile Lajos, Szigeti Lajos, Szirák Péter, Vargyas Zoltán, Takáts József, Sántha Attila, Zeke Gyula, Zilahy Péter. A lelátóról pedig Sipos Gyula kiabált András Sándorral és Ferdinandy Györggyel karöltve. Meg – bocsánat attól, akit nem írtam föl – Prágai Tamás (2004-ben vele és veled voltunk egy szobában, horkoltatok – kemény dolog a napló!), Tarján Tamás, Antal Balázs, Kalász Márton, Grecsó, Elek Tibor, Nagy Zsuka, Goretity József, Káli Király István, Raczky Rita, Győrffy László, Budai Kati, Németh P. Mikola, Csorba László, Kamarás István, Keresztury Tibor, Jenei Gyula, Aczél Géza, N. Horváth Béla, Székelyhidi Gusztáv, Szenti Ernő, Barabás Zoltán, Szászi Zoltán, Mátyás Győző, Papp Tibor, Béládi Zsófia, Vasy Géza, Sárközy Tamás, Ködöböcz Gábor, Zemlényi Attila, Vass Tibor, Nyilas Attila, Kupcsik Lidi, Kabai Lóránt, Gál Sándor, Lászlóffy Aladár, Szilágyi István, Jánosi Zoltán, Ferenczes István, Gálfalvi Zsolt, Gálfalvi György, Hegyi Imre, Hubay Miklós, Pomogáts Béla, Lengyel Balázs. Sapienti sat.

Mondom: ha számít valamit a kultúra, a haza üdve, ha nem csupán az önző hatalmi szempontok játszhatnak, ha csillapítható a frusztráció, ha a belátás nem puszta szó, akkor még lehet valami. Ha nem, akkor nem.

A szerző író, költő, kritikus.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép:  L. Simon László és Kukorelly Endre 2022. augusztus 24-én. Fotó: Szabó Réka / Index)

Rovatok