Index Vakbarát Hírportál

Nincs bizonyíték a csalásra, a sakkmesterről bitek trilliárdjai döntenek

2022. november 4., péntek 15:56

Két ember ül egy asztal két oldalán, egymástól alig fél méterre, szemtől szemben, mindkettő a tenyerébe hajtja a fejét, aztán felváltva, negyedóránként megfognak egy-egy tízcentis fabábut, és tizenöt centivel odébb tolják. Ezt ismételgetik öt órán keresztül, a végén pedig az egyik gratulál a másiknak a győzelemhez, vagy éppen szenvtelenül megállapodnak a remiben: nem sikerült egyiküknek sem a másik fölé kerekedni.

Kívülről ennyi látszik egy professzionális sakkmérkőzésből.

Gondoltuk-e volna, hogy ennyire átlátható és egyszerű körülmények között zajló sportmérkőzések (lehetséges) elcsalásai és annak következményei megrengethetik a sportvilágot? Nem véletlenül nem sakkvilágot írtam, mert ezek a következmények az egész sportra vonatkoznak.

Semmi meglepő nincs abban, hogy az ezekben a hetekben a sakk világán messze túllépő történet a magyarokkal kezdődik – mi minden mérföldkőnél ott vagyunk.

1734. január 23-án egy III. Károly királytól – aki természetesen csak név- és sorszámrokona (van ilyen?) a Nagy-Britanniában nemrégiben trónra lépett Charlesnak – magyar nemesi címet kapó családban megszületett Wolfgangus Franciscus de Paula, az első magyar polihisztor. Az érdeklődő srácot – később tudós férfit – jószerivel minden érdekelte. Gőzgépet, nyomtatógépet szerkesztett, verseket írt, selyemgyárakat alapított, bácskai kormánybiztosként betelepítést szervezett, neki köszönhetjük a sok-sok magyar turista által is megcsodált schönbrunni szökőkutakat. Mégis leginkább arról a szerkezetről ismeri mindenki Kempelen Farkast, amelyet ő maga tulajdonképpen nem sokra tartott: a sakkozógépéről, amellyel kora legjobb sakkozóival is eredményesen szállt szembe. Bár rekonstruálni nem sikerült a masinát, nyilvánvaló, hogy valójában nem automata volt, hanem egy kis termetű ember bújt el benne – a Török –, és ő mozgatta a bábukat. Kempelen nem csalásra tervezte a gépét, hanem látványosságnak szánta, a német nyelvben mégis a getürkt (magyarul megtöröközött) szóval illetik a meghamisított dolgokat.

A sakk fejlődésével, globális sporttá válásával, a sztárok, a szponzorok, a mecénások (azaz a pénz) megjelenésével, majd pedig az internetes sakkplatformokkal és közvetítésekkel feltűntek a csalás egyre kifinomultabb lehetőségei és példái is.

A sportban – nem csak a sakkban – a csalások elleni küzdelem olyan, mint a hidegháborús fegyverkezési verseny volt.

Valaki kiötöl egy csalási formát, ennek létrehozzák a kiküszöbölési rendszerét, erre jön a kifinomultabb csalási verzió, amit megint elhárítanak, és így tovább és így tovább: mint a nukleáris ballisztikus rakéta, a nukleáris ballisztikus rakétát elhárító rakéta, a nukleáris ballisztikus rakétát elhárító rakétát elhárító rakéta…

A küzdelem örvénye talán leglátványosabban a dopping elleni harcban mutatkozik meg – a dopping is a csalás egyik formája –, az egyre bővülő doppinglista és a doppinghasználatot egyre pontosabban kimutató eljárások világosan mutatják ezt: milyen furcsa, hogy akár tíz év elteltével vesznek el még olimpiai aranyérmet is, pusztán azért, mert ma kimutatható az a dopping, ami egy évtizede még nem, a 2012-es londoni olimpiai bajnok orosz gátfutó Natalja Antyuhottal éppen most történt meg.

A sakkban persze kézenfekvő csalási forma, hogy humán segítséget vegyen igénybe valaki. Ennek egyik legemlékezetesebb példája a 2010-es sakkolimpia, ahol a francia férficsapat szövetségi kapitánya és egyik játékosa játszott össze: egy speciális kódot tanultak meg, a terem bizonyos pontjait betűkkel és számokkal azonosították, a kapitány pedig jelentőségteljesen azokra a helyekre állt a teremben, amelyeket dekódolva a játékos tudta, hogy a táblán hova kell lépnie. Lebuktak, eltiltották őket, a szövetségi kapitányt ráadásul egy életre.

A sakkszámítógépek megjelenése behozta a gépi, mesterséges segítséget. Meg kellett tehát oldani, hogy játszma közben a játékosok semmilyen gépi segítséget se vehessenek igénybe, ezért kell ma már a sakkterembe belépés előtt fémdetektorokon keresztülmenni, kamerák pásztázzák a játékosokat, civilbe öltözött bírók járják a mosdókat, méregetik a pihenőhelyiségbe kimenő, egyperces kávét hörpintő játékosokat.

Kis kitérő: a FIDE, a Nemzetközi Sakkszövetség egy ideje azon is dolgozik – amúgy szerintem feleslegesen –, hogy miképpen lehet a sakk szabályait úgy megváltoztatni, hogy látványosabb legyen a játék. El is készült egy csomag: a következő mondatokat főleg azoknak ajánlom, akik tudnak sakkozni. Ilyen javaslatok születtek: sorsolás alapján dőljön el, hogy fehér vagy fekete lépjen először a partiban. Ne lehessen sáncolni. Töröljék el az en-passant lépést. És ami a legizgalmasabb: miért van az, hogy a vezér (királynő) minden olyan lépést megtehet, amit a tisztjei és a gyalogjai, kivéve a lólépést? Léphessen huszárként is a vezér! Mondjuk úgy, hm: érdekes ötletek.

A járvány alatt a sakk szintet lépett. Az otthonukba zárt, versenyéhes sakkozókat egyre fejlettebb online versenyek szolgálták ki. A sakk jószerivel az egyetlen sport lett, amelynek a járvány alatt nem kevesebb, hanem több lehetősége lett, és mérföldeket lépett előre. Hiszen sakkozni gép ellen vagy élő partner ellen a neten minden további nélkül lehet. Igen ám, de ezekben a partikban hogy szűrhető ki, hogy nincs-e mellettem egy másik laptop, amelyen elemzem az állást és a lehetséges lépéseket?

Az online versenyeken előkerültek hát a webkamerák, ma már nem egynek, hanem kettőnek is állandóan láttatnia kell a játékost. És érkezett az új bíró is: a mesterséges intelligencia. Az MI vagy AI (artifical intelligence) folyamatosan elemzi a partikat – az online partikat és az élőben, egymással szemben ülő játékosok által vezetett játszmákat is. A versenyszervezők pedig abból az alapállásból indulnak ki, hogy 

senki, tényleg SENKI nem tud tökéletesen játszani, arra csak a sakkszámítógépek képesek. 

Újabb kitérő: amikor Garri Kaszparovot először megverte egy sakkszámítógép, így jellemezte: „Ez csak egy villámgyors idióta” – érzékeltetve, hogy a gép nem gondolkodik, pusztán olyan sebességgel számol, amire ember soha nem lesz képes, így találja meg a legjobb következő lépést. Azóta persze már ez sem igaz, hiszen MI-gépek nulláról tanulnak meg pár óra alatt sakkozni vagy gózni, ami még a sakknál is bonyolultabb játék, de ebbe már tényleg ne menjünk bele.

Vissza a mai MI-elemzésekhez. Ha a mesterséges intelligencia azt tapasztalja, hogy valaki egy parti során az elvárhatónál magasabb szinten játszik, azaz mindig vagy szinte mindig tökéleteset lép, akkor levonja a következtetést: ez a játékos biztosan csal valahogyan. És ezt, mármint az MI döntését mindenki, a legnagyobb játékosok is kénytelenek elfogadni, még ha néha óvnak is.

És itt jön a filozófiai kérdés. Tényleg arra akarjuk vinni a sportot, hogy emberek helyett gépek döntsenek annak eredményeiről? A tenisz sasszeme, a futballban és más csapatlabdajátékokban használt gólvonal-technológia vagy VAR persze már ebbe az irányba hat, de vannak merészebb dolgok is. Egy torna-, ritmikusgimnasztika-, műugrás- vagy műkorcsolya-gyakorlat pontosságát bizonyosan jobban tudja megítélni egy kamerarendszerrel összekötött számítógép, mint a humán bírók. És a képzelet innen határtalan.

Az amerikai sakknagymester, Hans Niemann és a norvég sakkvilágbajnok (sokak által már most minden idők legjobb sakkozójának tartott) Magnus Carlssen vitája arról, hogy csalt-e az amerikai sakkozó – a saját bevallása szerint régebben igen, de mostanában már nem , és hogy miképp, nos, ez egy izgalmas és amúgy bizonyos részleteiben nem túl gusztusos csata. Arról nem is beszélve, hogy Niemann immár dollármilliókra perli Carlssent, szóval a tét nő. Azt pedig, hogy Niemann – vagy más – csalt-e, nem más állapítja meg – utólag –, mint számítógépes elemzés. Nincs szemtanú, nincs beismerés, nincs közvetlen bizonyíték – bitek trilliárdjai döntenek.

De a lényeg ma valójában nem Niemann és Carlssen vitája. A lényeg valójában a gép szerepe az emberiség legfontosabb és legszebb küzdelmeiben: a sportversenyeken.

Amikor másfél ezer éve valahol Indiában lejátszották az első, a maihoz hasonló sakkpartit, aligha hitték, hogy a világ legnagyobbra növekedő sporthálózatának első lépéseit teszik meg. Azt meg különösképpen nem, hogy a sakk egyszer majd felvet az egész sportot érintő filozófiai kérdéseket is. Akárhogy is gondolták: jó, hogy így lett.

A sakk a világ legszebb és legizgalmasabb stratégiai játéka. És mint az elmúlt hetek mutatják: nem csak a sakktábla mellett gondolkodtatja el az embereket.

2024-ben Magyarországon látjuk vendégül a sakkvilágot: mi rendezzük majd a sakkolimpiát. A fekete-fehér bábukkal játszott versenynek ez lesz a szlogenje: Sakk – színesebb, mint gondolnád. Soha nem volt igazabb ez a mondat, mint ma.

A szerző a Magyar Sakkszövetség elnöke.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: Hans Niemann 2022. október 6-án. Fotó: Tim Vizer / AFP)

Rovatok