Index Vakbarát Hírportál

How dare you?! – Greta Thunberg esete a zsidókkal

2023. október 27., péntek 09:26

Két héttel az Izraelben történt borzalmas pogrom után kiderült, hogy a világ legismertebb klímavédő aktivistája nemcsak az éghajlatváltozáshoz nem ért, de a Közel-Keletről sincs alapvetően sok fogalma. 

Greta Thunberg „Stand with Gaza” feliratú táblával pózolt egy fotó kedvéért, óriási mázli, hogy nem kérdőjelezte meg, betartották-e a legyilkolt kibuclakók a párizsi klímaegyezményt, és hogy nem szólította fel a Hamászt, használjon lehetőleg elektromos járműveket a népirtáshoz.

A 18 éves aktivista azonban nem csupán ezt a fotót rakta ki magáról és társairól az Instára és az X-re, hanem megosztotta egy olyan szervezet (Palestine Speaks) felhívását is Gázával kapcsolatban, amely több korábbi antiszemita megnyilvánulásáról is ismert. Szó van benne általános sztrájkról a nyugati „rasszizmus” sújtotta palesztinokért, szó van „gázai népirtásról”, szó van tűzszünetről, hogy a pogrom elkövetője és áldozata egyaránt lélegzethez jusson.

Egyvalamiről nincs szó benne: az izraeli civileket zsidóságuk miatt ért iszlamo-fasiszta támadásról.

Ez valahogy elkerülte a környezetvédők figyelmét, akik pedig már akkor elítélő közleményt adnak ki, ha valaki véletlenül rálép egy védett békára.

Ha alaposabban megvizsgálnánk Greta Thunberg és más, péntekenként sztrájkoló klímaaktivisták fejének tartalmát, jelentős űrt találnánk bennük, nem tudom, nem kéne-e a szüleiknek a tanításukra fordított oktatási költségek – arányos módon  20 százalékát visszautalni a svéd adófizetőknek, és otthon pótolni a tudáshiányt: a mindig velünk lévő, pánikra okot nem adó klímaváltozásról éppúgy, mint a közel-keleti konfliktus valódi okáról. 

Arról tehát, hogy bárki kormányozza Izraelt, bárhogyan is lép, több szomszédja nem igazán akarja, hogy létezzen zsidó állam, sem ott, sem a tágabb agglomerációban.

A vicc az, hogy a Palestine Speaks épp az a csoport, ami miatt Thunberg szervezetének, a Fridays for Future-nek (FFF) a brémai alapszervezete júliusban feloszlott, ők hívták meg ugyanis rendezvényeikre ezt a jeles társaságot, amely lelkes támogatója a BDS antiszemita bojkottmozgalomnak. 

Egy német zsidó diák akkor úgy nyilatkozott: „A klímatüntetés már nem biztonságos hely zsidók számára, mivel a szeptemberi brémai klímademonstráción a Fridays for Future antiszemitáknak nyújtott fórumot. A ’Palestine Speaks’ korábbi rendezvényeit a zsidókkal szembeni agresszív ellenségeskedés jellemezte.” Az FFF német szekciójának már többször külön el kellett határolódnia a központ Izrael-gyűlölő fixációjától.

Thunberg – aki már két éve is a gázai terroristák oldalára állt Izraellel szemben – szervezete már régóta hirdeti, hogy „antikolonialista csoportként elkötelezett a palesztinokkal, mint gyarmatosított csoporttal való szolidaritás mellett”. Álláspontjuk szerint „a klímavédelemért és az éghajlati igazságosságért folytatott harcot feminista, queer, antikapitalista, antirasszista és gyarmati felszabadítási harcokkal kell kombinálni”. Nem viccelnek.

Ez lenne nagyjából annak a problémának a gyökere, amit több mint két hete a német, francia, belga nagyvárosok utcáin látunk: a palesztin szolidaritás címén folytatott Izrael- és zsidóellenes őrjöngést, amelyet hosszú évtizedek szélbalos akadémiai munkája készített elő és tesz lehetővé ma is. 

A radikális egyetemi elméletek (fanoni antikolonializmus, szélsőséges gendertanok, Butler-féle dekonstruált pszeudofeminizmus, „kritikai fajelmélet”, és főleg a kisebbségek közös áldozatiságát ünneplő „interszekcionális” elmélet) szélsőbalos követői régóta összekapcsolódtak azokkal az iszlamista csoportokkal, amelyekkel pedig nem feltétlenül természetes az együttműködés: 

kérdezném például a Queers for Palestine követőit, tudják-e, hogy Gázában konkrétan nem élnének sokáig, ha megpróbálnának egy Pride-ot szervezni?

A világ egyik legkomolyabb influenszerének tekinthető, közel 15 millió Instagram-követővel rendelkező Greta Thunberg tehát már jó ideje nemcsak a felnőttgenerációkat oktatja ki arról („How dare you!”), hogy „üres szavaikkal ellopták az álmaimat és a gyerekkoromat”, de abban is szakért, hogy a zsidóknak lényegében ott kéne hagyniuk őseik földjét, hiszen kolonizálják saját hazájukat, „apartheid” rendszert működtetnek. Ha távoznak, akkor végre lesz béke, remény, szeretet és klímaigazságosság, amiről egyébként lapzártakor nem tudom, micsoda.

A felszabadítási harc, amiről Thunbergék beszélnek, az osztályharc folytatása más eszközökkel, csak immár munkásosztály nélkül. Vannak az elnyomók (a fehérek, és ebbe számukra a zsidók is beletartoznak, a férfiak, a heterók, a kapitalisták, meg mindenki, aki rálép egy védett békákra), és vannak az elnyomott, kolonizált kisebbségek (nők, színes bőrűek, palesztinok, jegesmedvék, gleccserek, ill. a már említett békafaj).

Minden mindennel, mindenki mindenkivel összefügg, úgyhogy csak összefogni hát, és nemzetközivé, de legalábbis cionizmusmentessé lesz holnapra a világ. Az a szép új.

Thunberg posztja után teljes volt a nemzetközi felhördülés – írnám e helyen, ha lett volna a posztja után nemzetközi felhördülés. De nem volt. Csak izraeli klímavédők jelezték teljes kiakadásukat, csak az izraeli vezetés jelezte, hogy kiveszik a tankönyvekből a rá vonatkozó részeket (eleve, hogy kerülhettek bele?). Thunberg antiszemizizmusa, mint Izrael magánügye.

A kutyaugatás elhangzása óta a karaván mindenesetre halad tovább zavartalanul: az FFF új nyilatkozata már a Hamász nyelvezetét is átvéve delirál Izraelnek a palesztinokkal szembeni „etnikai tisztogatásáról”. Az igazságot eltorzító nemzetközi médiát pedig „az Izrael mögött álló imperialista kormányok finanszírozzák”. Ez viszont tárgyi tévedés: mindenki tudja, kik állnak Izrael, a média, a bankok és a globalisták mögött. Látszik az orrukon.

A szerző újságíró, blogja: individualista.hu

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: Greta Thunberg. Fotó:  Oliver Berg / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok