Index Vakbarát Hírportál

Nem masírozhat a Becsület Légiója Tiszavasváriban

2017. december 11., hétfő 12:55

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megerősítette az Egyenlő Bánásmód Hatóság májusi határozatát, ami kimondta, hogy Tiszavasvári jobbikos önkormányzata megsértette a helyi romák emberi méltóságát, amikor lepaktált az érpataki polgármester által alapított Becsület Légiójával, és támogatta, hogy telepbejárásokkal zaklassák az ott lakókat.

A bíróság most eltiltotta az önkormányzatot a hasonló jogsértésektől, és 300 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte, valamint elrendelte a határozat nyilvános közzétételét - tájékoztatott a TASZ.

A TASZ tavaly márciusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, miután a tiszavasvári önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója egyesülettel, valójában két közismert, szélsőséges politikussal: Orosz Mihály Zoltánnal és Zagyva György Gyulával. A megállapodás látszólag a cigánytelepek lakóinak integrációjára irányult, a valóságban azonban megfélemlítő bejárások, ellenőrzések zajlottak a szegregátumok területén, esetenként éjszaka is.

Az EBH a TASZ-nak adott igazat, és kimondta, hogy a járőrözéssel zaklatták a helyi romákat, és ezzel az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményeit. A döntést a tiszavasvári önkormányzat támadta meg a bíróság előtt, de az most elutasította a keresetet, és megerősítette az EBH határozatát.

A TASZ csak az önkormányzattal szemben indított eljárást, mivel az egyesületi formában működő Becsület Légiójára nem vonatkozik az egyenlő bánásmódról szóló törvény. Az érpataki polgármester légiója ellen egy magánember tett feljelentést tavaly áprilisban közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés megalapozott gyanújával. A rendőrség megindította az eljárást, azonban nem tudni, hogy annak mi lett az eredménye. Tiszavasvári önkormányzata ugyanakkor tavaly decemberben közös megegyezéssel felmondta a Becsület Légiójával kötött együttműködési megállapodást.

Rovatok