Index Vakbarát Hírportál

Megint remeghetnek a bliccelők: jövő héttől annyi BKV-ellenőr lesz, mint a járvány előtt

tegnap, 16:42 Módosítva: 2020.05.28 21:43
22

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Tovább

Karácsony nem hívja össze a Fővárosi Közgyűlés májusi ülését sem

május 26., 10:38 Módosítva: 2020.05.26 12:17
131

A koronavírus-járvány miatt fennálló veszélyhelyzetre figyelemmel nem hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendes májusi ülését Karácsony Gergely főpolgármester, írja az MTI.

A budapest.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a főpolgármester több mint ötven előterjesztésről tervez dönteni.

Karácsony Gergely azt írta,

annak érdekében, hogy a döntéshozatal átláthatósága biztosított legyen, az előterjesztéseket a jellegük szerint közzéteszi, továbbá a Fővárosi Közgyűlés képviselőcsoportjainak vezetőivel a döntés meghozatala előtt egyeztet róluk.

Veszélyhelyzet idején - törvény alapján - a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.

A testület rendes márciusi és áprilisi ülése szintén elmaradt a koronavírus-járvány jelentette veszélyhelyzet miatt. A Fidesz fővárosi frakciója a napokban amiatt támadta a főpolgármestert, hogy szerintük Karácsony "a rendkívüli jogrend felhatalmazásával élve további 33 rendkívüli előterjesztésről döntött a Közgyűlés helyett, ezek közül egyről sem egyeztetett, igaz 6 darab előterjesztést legalább előzetesen megküldött véleményezésre. A maradék 27 előterjesztésről mi is a meghozott döntése után értesültünk".

Tovább

Még több villamoson lehet biciklit szállítani

május 22., 16:21 Módosítva: 2020.05.22 22:55
611

Holnaptól újabb 62 villamoskocsin lehet kerékpárt szállítani, jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A budai fonódó villamoshálózaton a 17-es, a 41-es, az 56-os, az 59-es és a 61-es vonalakon közlekedő, valamennyi Tátra típusú villamost alkalmassá tették a biciklik szállítására, amit a járműveken piktogrammal jelölnek.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen nőtt a kerékpárszállításra alkalmas villamosszerelvények száma a fővárosban, mivel eddig csak 80 ilyen jármű közlekedett.

Kocsinként legfeljebb egy kerékpár szállítható, a bicikliket a kocsi végében felszerelt tépőzárral kell rögzíteni. Azokat a kerékpárokat – például a fekvőbiciklit –, amelyeket kialakításuk miatt nem lehet rögzíteni a tépőzárral, nem szabad a villamosokon szállítani. A kerékpárszállítás nem ingyenes szolgatatás, a biciklinek külön jegyet vagy bérletet kell venni. 

A hűvösvölgyi villamosokon a kerékpárszállítás lehetőségét 2017-ben vezették be, 2018-ban pedig hétvégénként a 4-es metróban is lehetővé tették a bringaszállítást.

Tovább

A jövő évi költségvetésben kapja meg a pénzt a főváros a buszbeszerzésre

május 21., 10:05 Módosítva: 2020.05.21 15:44
183

A kormány a jövő évi költségvetésben biztosítja az ígért 3,2 milliárd forintot a fővárosi buszbeszerzésre, osztotta meg a Twitteren Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Fürjes Balázs a Twitteren közzétette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 18-i keltezésű, Karácsony Gergely főpolgármesterhez írt levelét.  A levél szerint ugyan a kormány a járványügyi védekezés érdekében a buszbeszerzés támogatására szánt 3,2 milliárd forintot elvonta, az összeg ugyanakkor szerepel a 2021-es költségvetés tervezetében. A BKV így megrendelheti a 17 szóló és a 17 csuklós buszt. 

Tovább

Egymásnak ment az 1 milliárdos VIII. kerületi elvonás miatt Pikó András és Kocsis Máté

május 14., 15:27 Módosítva: 2020.05.14 23:39
222

Kemény hangú üzenetekben támadja egymást a VIII. kerület ellenzéki polgármestere és fideszes országgyűlési képviselője a Józsefvárostól a járvány elleni védekezésre elvont több mint 1 milliárd forint miatt. Pikó András polgármester szerint Kocsis Máté és a Fidesz elárulta és cserben hagyta a kerületet, Kocsis Máté szerint pedig Pikó András csúsztat, miközben elkótyavetyélte a városrész vagyonát. 

Május elején a Belügyminisztérium arról értesítette a kerületet, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át Józsefvárostól a járvány elleni védekezésre. A kerület ezt a pénzt eredetileg bölcsőde- és óvodafejlesztésre, a Horváth Mihály tér fejlesztésére, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztésére, közbiztonsági fejlesztésekre és önkormányzati bérlakásfejlesztésekre költötte volna. Pikó András polgármester rendkívül aránytalannak tartotta az elvonás mértékét, tekintve hogy a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta 9 milliárd forintot költött el sporttámogatásokra. Pikó az elvonás miatt már korábban lemondásra szólította fel Kocsis Mátét, a kerület fideszes országgyűlési képviselőjét. 

Tovább

Leltárba veszik a budapesti fákat

május 6., 10:46 Módosítva: 2020.05.06 14:11
107

Budapest régi adóssága, hogy a főváros fáiról nincs mindenki számára hozzáférhető, naprakész leltár, amiből a városlakók és a fák gondozásával foglalkozó szakemberek tájékozódhatnának. Ilyen fakataszter sok nyugati nagyvárosban, például Bécsben régóta létezik, Budapesten viszont még a kiemelt, legjelentősebb parkok faállománya sem volt eddig rendesen felmérve. Még a Városligetnek is csak 2016-ban lett fakatasztere, de ezt azóta felülírta a parkfelújítás okozta rengeteg változás.

Most azonban BP Fatár néven a főváros egy ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációt készített,

amelynek segítségével a budapestiek közreműködhetnek a városi zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében. A fővárosi önkormányzat közleménye szerint kiemelt cél, hogy óvják és fejlesszék meglévő zöldfelületeket és újakat alakítsanak ki városszerte. Ehhez pedig fontos eszköz a naprakész fa és park adatbázis és hibabejelentő alkalmazás.

"A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken. Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve az applikációban történő rákereséssel.

Ez megközelítőleg 4 500 000 négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 000 darab felvett objektummal és 47 000 darab fával. Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel."

A BP Fatár még egyáltalán nincs kész, hiszen a városban közterületen becslések szerint közel 1 millió fa él. Az applikáció a következő lépésben a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik. A főváros felveszi a kapcsolatot a kerületekkel is annak érdekében, hogy az applikációt egy későbbi verziójában a kerületi kezelésű fákkal és parkokkal is ki lehessen bővíteni.

Teljesen felújítanák a libegőt a Normafán

április 30., 08:14 Módosítva: 2020.04.30 11:13
133

Négyszemélyes függőszékek lennének rajta a mostani kétszemélyesek helyett, összesen 80 darab, egymástól szűk 30 méterre elhelyezve.

Tovább

Mi ez a nagy növényirtás a Normafánál?

április 23., 21:37 Módosítva: 2020.04.25 09:28
3491

Megdöbbentő látvány fogadja a Gyermekvasút mellett sétálót a Normafa közelében, a nemrég kialakított új elkerülő úttól nem messze. Egy hatalmas területen szinte minden növényzetet kiirtottak, munkagépek dolgoznak, csak néhány idősebb fa és egy magányos, furcsa vityilló áll az új pusztaság közepén. Amit ráadásul egy frissen felhúzott drótkerítés övez, elrekesztve az eddig használt gyalogutat. A Gyermekvasút mellett végig sem lehet menni, legfeljebb a köves mezsgye szélén botladozva, a kerítés mellett. Pontosan így nézne ki egy hatalmas lakópark-beruházás indítása, nem véletlen, hogy a Normafa - természetesen blog friss posztjában feltételezi, hogy erről lehet szó. Pedig nem: ez nem az, aminek látszik, a tét viszont hatalmas, a főváros egyik legértékesebb telkének sorsa.

A szóban forgó telek 2 hektáros, a legnagyobb az egész környéken. Két utca között terül el, a Csillagvizsgáló útra számozódik (1-2. szám), és lenyúlik egészen a Sötétvágás utcáig. De ezek csak hivatalosan utcák, a valóságban mindkettő inkább erdei ösvény, leaszfaltozva egyik sincs. Az új kerítés a Csillagvizsgáló utat rekesztette el. Áll a telek közepén egy valaha elegáns, kopott, öreg villa is, amiben lakik néhány család önkormányzati bérlakásokban. A házat eddig körülvevő kerítés most is a helyén van, de a telek többi része szabadon átjárható volt, valószínűleg senki nem is tudta, hogy nem közterületen sétál.

Tovább

Bárki beleszólhat a Petőfi híd és a Boráros tér felújításába

április 22., 11:55 Módosítva: 2020.04.22 14:06
4

Társadalmi egyeztetés indul szerdán a Petőfi híd, a Boráros tér és környezete felújításáról, írja az MTI a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása alapján. Ezen az oldalon várják a véleményeket május 12-ig.

Tovább

Újratervezik Budapest költségvetését, csúszhat a Lánchíd felújítása

április 22., 08:27 Módosítva: 2020.04.22 11:35
119

„Nagy bátorság lenne most kiírni a Lánchíd felújítását célzó közbeszerzési pályázatot” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A fővárosi önkormányzat az elmaradó bevételek miatt újratervezi az idei költségvetést. Várhatóan 60 milliárd forint értékű fejlesztést és beszerzést fagyasztanak be. A javaslatot egy-két napon belül benyújtják a Fővárosi Közgyűlésnek.

Tovább

Lebontottak egy nagy szállodát a Normafánál, de mi legyen a helyén?

április 7., 04:45 Módosítva: 2020.04.07 15:55
558

A Normafára hétvégén nem tanácsos felmenni a tömeg és a járványveszély miatt, de ha egy csendes hétköznap délutánon végigsétálunk a Jánoshegy felé vezető ösvényen a hegygerincen, meglepő látvány tárul a szemünk elé. Ahogy az út a Vasas síház után bekanyarodik az erdőbe, jobb felől szokatlanul tágas lett a tér, és a szórványos fák között lelátni a városra: eltűnt a Budai Sport Hotel behemót tömbje, amely eltakarta a kilátást. A faragott székelykapu a felirattal még a helyén van, és látszik mögötte a hatalmas törmelékhalom is, ami az egykori szállodából megmaradt. A bontás még tart, de a látvány máris előnyére változott.

Tovább

Várják az ötleteket Budapest arculatának továbbfejlesztésére

április 2., 13:23 Módosítva: 2020.04.02 14:50
3

Nyílt pályázatot hirdetett Budapest meglévő grafikai arculatának továbbfejlesztésére, illetve kiegészítésére a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA). A pályázatra főként szakirányú művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók, illetve a tervezőgrafikát hivatásszerűen folytató szakemberek jelentkezését várják.

Budapestnek néhány évvel ezelőtt készült új arculata – emlékeztet a kiírás –, a pályázatnak ezért nem célja annak teljes lecserélése, inkább továbbfejlesztése, hogy frissebb, a digitális világra jobban alkalmazható, sokféle funkcióhoz jól illeszkedő, rugalmasan alkalmazható vizuális rendszer jöjjön létre. A pályázatra ezért a jelenleg érvényes színeket és formákat alapul vevő koncepciókat várnak.

Tovább

Vitézy: A koronavírus után akár radikális változás állhat be a budapesti közlekedésben

március 30., 10:04 Módosítva: 2020.03.31 10:25
1498

A fővárosi kerékpárutakról és a közparkok állapotáról, újak szükségességéről írt hosszú Facebook-bejegyzést Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Mint írja, ebben a veszélyhelyzetben a közösségi közlekedés utasszáma 80-90 százalékkal, az autóforgalom a felére-harmadára csökkent.

Ugyanakkor, a márciusban megszokotthoz képest jelentős forgalomnövekedést mutatnak a kerékpáros számlálók.

Szerinte a bicikliknek új szerepük van a koronavírus miatt kialakult helyzetben, hiszen „az egészségügyben dolgozók, bolti eladók, árufeltöltők, patikusok, a közszolgáltatók dolgozói, az építőiparban dolgozók és sokan mások mindennap útnak indulnak dolgozni, és sokan egyénileg – autóval, kerékpárral vagy éppen gyalog – oldják meg az utazásukat”. 

Városi körülmények között nemcsak a leggyorsabb közlekedési eszköz, hanem egyben az egyik legjobb lehetőség a kimozdulásra is, és a forgalomnövekedésben az is közrejátszik, hogy sokszor kerékpárt használnak az egyre bővülő létszámú futárok és ételkiszállítók is, írja.

Tovább

Havasi Gábor: A kormányhivatal a mi javaslatunk alapján szervezte át a budapesti egészségügyet

március 25., 18:06 Módosítva: 2020.03.25 22:23
2749

Ebben a krízisben csak üdvözölni tudom, hogy a mi javaslatunkat tartják irányadónak, annak ellenére is, hogy a lakájmédia azokért inkompetensnek nevezett bennünket

– írja Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka a Facebookon. A Momentum Mozgalom egészségpolitikusának posztja arról szól, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nagyrészt elfogadta javaslataikat, és ezek szellemében szervezi át a járványhelyzetben a budapesti egészségügyi ellátást.

Tovább

Elhalasztják a budapesti lomtalanításokat

március 17., 12:59 Módosítva: 2020.03.17 20:05
53

A koronavírus terjedése miatt elhalasztja a fővárosi lomtalanításokat az FKF Nonprofit Zrt., olvasható a társaság honlapján. Mint írják, 

a főváros vezetésével és a kerületi polgármesterekkel történt egyeztetést követően az a döntés született, hogy a lomtalanítást a még hátralévő kerületekben bizonytalan időre elhalasztja.

A társaság jelenleg a X. kerületben, március 25-ig végez lomtalanítást, ennek befejezését követően újabb kerületekben  már nem hirdetik meg a lomtalanítást. Ha újraindul a szolgáltatás, arról újabb közleményt adnak majd ki.

A fővárosi önkormányzatok a bölcsődétől az iskoláig bezárnák az összes oktatási intézményt

március 13., 16:23 Módosítva: 2020.03.13 20:26
1400
A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége azt javasolja, hogy a koronavírus miatt az önkormányzati bölcsődék és óvodák vezetői bármely indokra hivatkozva adjanak szünetet a gyerekeknek. A BÖSZ szerint meg kell szervezni a közétkeztetésben részt vevőknek az étel házhoz szállítását. Hétfőn közös ajánlást akarnak kiadni az iskolák bezárásáról, a kormánytól pedig azt kérik: eltolt munkakezdéssel csökkentsék a reggeli csúcsforgalmat a közösségi közlekedésben.

Ülésezett a budapesti kerületeket és a fővárosi önkormányzatot képviselő Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ), amely ajánlásokat fogalmazott meg a kerületeknek a koronavírus elleni védekezéshez: 

  • Az önkormányzati fenntartásban álló bölcsődék és óvodák vezetői – a házirendtől eltérve – bármely indokra hivatkozva engedélyezhessék az intézménybe járó gyermekek távolmaradását.
  • Az önkormányzatok a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében zárjanak be valamennyi önkormányzati fenntartású kulturális intézményt, uszodát és egyéb sportlétesítményt, és mondjanak le valamennyi önkormányzati szervezésű kulturális rendezvényt.
  • Az önkormányzatok szervezzék meg a közétkeztetésben résztvevők azonosítását. Ennek célja az, hogy meg tudják szervezni az ételek házhozszállítását vagy elvitelét. 
  • Az önkormányzatok vezessenek elkülönített nyilvántartást a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben felmerült költségeikről.
Tovább

Gázolt a metró a Klinikák megállónál

március 12., 12:12 Módosítva: 2020.03.12 12:58
40

Elgázolt egy embert a 3-as metró a Klinikák megállónál 11 óra körül. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálata egy embert vizsgál a helyszínen, és a mentők is kiérkeztek.

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt írja, hogy az M3-as metró nem közlekedik a Nagyvárad tér és a Deák Ferenc tér között baleset miatt.

A meghosszabbított útvonalon közlekedő pótlóbusszal lehet utazni, mely a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között jár. Utasaink türelmét kérjük!

Frissítés: 12:45-kor a BKK Info arról tájékoztatott az oldalán, hogy újra indult a 3-as metró a teljes szakaszán.

Tovább

Mától módosítják a forgalmat a Népligetnél

március 7., 07:17 Módosítva: 2020.03.07 23:07
202

Szombattól, tehát mától módosul a forgalmi rend az Üllői út-Könyves Kálmán körút csomópontban, mert a 3-as metróvonal felújítása miatt liftet építenek a Népliget állomásnál, írja az MTI.

Tovább

Tarlós: Miért nem szólt Persányi a hiányzó milliárdokról?

február 21., 19:22 Módosítva: 2020.02.22 21:24
749

Tarlós István korábbi főpolgármester is megszólalt Persányi Miklós állatkertigazgató távozásával kapcsolatban. Az intézményt 21 évig vezető főigazgató az életkorával és azzal indokolta a lemondását, hogy 

az utóbbi hónapokban munkájában jelentkező rendkívüli terhelés próbára tette az egészségét.

Persányi lemondását ennek ellenére nehezen lehetne függetleníteni a biodóm projekt válságától. Decemberben derült ki, hogy nincs elég pénz a hatalmas építmény befejezéséhez, ugyanis alaposan megszaladtak az építés költségei: a 15,7 milliárd forintra tervezett program jelenleg 62,8 milliárd forintnál tart, a kormány azonban az utolsó 20 milliárdos részletet már nem kívánja biztosítani a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. Ha el is készül egyszer a biodóm, a hatalmas üvegház fenntartási költségei alaposan megterhelik majd a fővárosi költségvetést, hiszen várható energiafelhasználása egy kisebb budapesti bevásárlóközpont áramfogyasztásával vetekedhet.

Persányi Miklós
Persányi Miklós
Fotó: Nagy Attila Károly / Index
Tovább

Nem lesz BKV-sztrájk

február 21., 16:50 Módosítva: 2020.02.21 21:09
113

Átlagosan tíz százalékos béremelésben állapodtak meg – januártól visszamenőleg – a szakszervezetek a BKV vezetésével a ma kora délután kezdődött kollektív munkaügyi vita harmadik fordulójában. A sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztették – közölte a cég dolgozóit képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet.

A sztrájkkal fenyegető helyzet február 14-én alakult ki a fővárosi tömegközlekedési vállalatnál, miután a BKV csak nyolcszázalékos béremelést ajánlott a dolgozóknak, a szakszervezetek viszont 15 százalékos fizetésemelést követelnek. Nem született megállapodás a tárgyalások második körében sem négy nap múlva, most viszont igen.

Ennek értelmében az első két hónapra mindenkinek egységesen egyszeri hatvanezer forintot fizet ki a cég, márciustól pedig 8 százalékkal, havonta legalább 35 ezer forinttal nőnek a keresetek – közölte Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke. Ez az összeg legtöbb munkavállalónál meghaladja a 10 százalékot. A szakszervezetek abban is megállapodtak a cégvezetéssel, hogy az eddigi senioritás pótlékot felváltja a Budapest pótlék, amely eleinte 0,4 százalék lesz –, ennyivel kell szorozni a BKV-nál töltött éveket -, ám a tervek szerint kérőbb évente emelkedik, amíg el nem éri az 1 százalékot – magyarázta az elnök. Az egyezség a cafetériára éves mértékét is érintette, összesen 200 ezer forintra emelték.

Naszályi Gábor leszögezte: a sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztették. A BKV közleménye pedig azt tartalmazza, hogy a részleteket is tartalmazó megállapodás-tervezetet a munkáltató hétfőre összeállítja és megküldi az érdekvédelmi szervezeteknek. A megállapodás végleges egyeztetésére és aláírására előreláthatóan kedden kerülhet sor.

Kivágták a fákat a Normafánál a parkolóépítéshez

február 19., 16:16 Módosítva: 2020.02.20 12:24
4761

Kedden a Normafa ügyeivel rendszeresen foglalkozó Normafa – természetesen oldal adott hírt arról, hogy megtörtént a fák kivágása a tervezett új nagyparkoló területén, mégpedig állításuk szerint engedély nélkül. „Tavaly év végén palánkokkal vették körül az érintett területet. A Hegyvidéki Önkormányzatnak megvolt az oka a titkolózásra. Mint most kiderült, a palánkok mögött megkezdődött a parkoló kialakítása, a bírósági tiltás ellenére fák kivágásával”

– írták.

Az Index ma drónfelvételt készített az érintett területről, ami alapján az egyértelműen kijelenthető, hogy a területet korábban – mondjuk tavaly novemberig biztosan – borító sűrű növényzet jelentős része mostanra eltűnt, illetve kirajzolódnak az új parkoló korvonalai a tartósan megmaradó facsoportok mellett:

A parkoló építésének terve november elején heves vitákat és tiltakozást váltott ki, mivel akkoriban még úgy tűnt, hogy 220 fát fognak kivágni a Konkoly-Thege út fölső szakasza menti területsávban, amely ugyan jogilag közlekedési területnek számít, de ténylegesen beerdősült, és 2010 óta része volt az Európai Unió Natura 2000 természetvédelmi hálózatának is.

 A parkolóépítés elleni petíciót néhány nap alatt 18 ezren írták alá, és Karácsony Gergely főpolgármester is a fenntartásait hangoztatta, amire Pokorni Zoltán polgármester úgy reagált, hogy az önkormányzat kész újratervezni a parkolót, ami így húsz férőhellyel kisebb lesz. Állítása szerint megmaradhat minden 20 cm átmérőnél nagyobb fa, a 10-20 centiméter átmérőjűek közül pedig igyekeznek minél többet megtartani. A polgármester szerint így egy szabálytalan formájú, „amőbaszerű” parkoló létesül, árnyat adó fákkal. Az önkormányzat a bírálóknak azt az érvét elutasította, hogy a kirándulóhelyen egyáltalán nincs szükség parkolóra, álláspontjuk szerint az új nagyparkoló elengedhetetlen, mert a hegytetőn a tervek szerint megszüntetik az ottani aszfaltos parkolót, valamint az erdőszéli vadparkolást is.

Tovább

Gellérthegy: a KRESZ-tábla átírta a Waze-t, de a forgalom maradt

február 18., 09:19 Módosítva: 2020.02.18 23:29
169
67 hozzászólás
Az elmúlt években egyre meghatározóbb mobilos útvonaltervező applikációk ellen csatát nyertek a csendes utcáikat féltő gellérthegyiek, de a dugók elől menekülő autók forgalmát ez már csak részben szüntette meg. Egyre több helyen kérik a lakó-pihenő övezetté minősítést, de a csodafegyver nem mindig működik.

Mobiltelefonos navigációs alkalmazások terelik a forgalmat a dugó elől a Gellérthegy kis utcáiba, a lakók háborognak, az önkormányzat megpróbál visszavágni. Vajon sikerül-e? – tettük fel a kérdést egy éve. Letelt az egy év, most megnéztük, tényleg sikerült-e az önkormányzatnak megoldani a problémát.

Szépen süt a nap a Gellért téren a februári hétköznapi délelőttön. Még madáréneket is hallani, hacsak nem hallucinálok. A forgalom gyenge, de a Kelenhegyi útról a Gellért-hegy felől így is folyamatosan érkeznek az autók a Gellért térre. Minden lámpaváltáshoz kettő-három. Ez már csak azért is fura, mert ezek az autók egy 40-50 háztömböt magában foglaló lakó-pihenő övezetből érkeznek, ami egész nap nem generálhat ekkora forgalmat.

Tovább

Bemutatták az átépülő Normafa terveit

február 12., 13:36 Módosítva: 2020.02.13 14:08
202

A hegyvidéki önkormányzat közzétette a honlapján a Normafa tetejének átalakítási terveit. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, az elmúlt hónapokban főként a tervezett nagyparkoló építése borzolta a kedélyeket a Normafán, de más változások is készülődnek a hegytetőn, mégpedig olyanok, amik talán még a parkoló építésénél is alapvetőbb módon formálják át Budapest legnépszerűbb kirándulóhelyét. A Síház és környékének küszöbön álló átalakítása magát a Normafa szívét érinti. 

Az előzményekhez tartozik, hogy jórészt elkészült az új Eötvös Loránd park a lebontott Olimpia Szálló helyén és az új elkerülő út, tavaly szeptember 3-án bezárt a Síházban működő Normakert vendéglő, december 3-án pedig az épület átkerült a Pilisi Parkerdőtől a XII. kerületi önkormányzat vagyonkezelésébe. A nagyparkolónak kinézett terület továbbra is palánkokkal van lezárva, mivel a Védegylet megtámadta a fakivágási engedélyt, másrészt az önkormányzat ígéretet tett a tervek átdolgozására, hogy itt is valamivel több növényzet maradhasson meg.

Tovább

Új vonatállomás épül Újpalotán

február 11., 14:57 Módosítva: 2020.02.12 05:19
396

Tavaly májusban két hétig ideiglenesen, csúcsidőszakban személyvonatok közlekedtek a balparti körvasúton, a Budapest–Hatvan vasútvonalról Újpesten át Piliscsabára. A felmért utasigények, a járatok nagy kihasználtsága visszaigazolta a vasúttársaság azon elképzelését, hogy ebben a viszonylatban a közlekedés állandó jelleggel megvalósuljon, közölte a MÁV.

A tervek szerint idén tavasztól a Piliscsaba és Angyalföld között félóránként közlekedő vonatok munkanapokon a balparti körvasúton át tovább közlekednek Rákosig.

Kísérleti jelleggel Újpalotán megállóhelyet létesít a vasúttársaság, 350 méterre a 7-es buszcsalád Molnár Viktor utcai megállójától.

Mindkét oldalon egy-egy 85 méter hosszú magasperon épül, utasbeállóval, térvilágítással, valamint hangos utastájékoztató rendszerrel. A peronokhoz rámpa épül, így megvalósul az akadálymentes megközelítés is. Jelenleg zajlik a peronépítés, a felsővezetéket érintő munkákat pedig már be is fejezték.

Trkp Ujpalota mh
Fotó: Solymosi Dániel / mav.hu
Tovább

Újabb zughotelt zárattak be a Józsefvárosban

február 7., 07:54 Módosítva: 2020.02.07 16:01
162

Újabb zughotelt lepleztek le a Józsefvárosban, írja a 24.huA józsefvárosi önkormányzat nemrég az Astoria közelében egy Szentkirályi utcai, 20 lakásos, több emeletes, összesen 60 fő befogadására alkalmas apartmanszállót ellenőrzött.

Kiderült, hogy a Cherry Apartments bejelentés nélkül, a szükséges működési engedély nélkül működött, és a több mint félszáz vendég befogadására alkalmas, fogadótérrel és recepcióval rendelkező épületnek még csak használatba vételi engedélye sem volt.  Az önkormányzat bezáratta a szállást, és 4 millió forint bírságot szabott ki.   

Tovább

2022-re felújítják a Pollack Mihály tervezte Almásy-palotát

január 24., 22:38 Módosítva: 2020.01.25 07:55
69

Egy régóta felállványozva, üresen álló, értékes épületet sikerült megmenteni a teljes lerohadástól, a mai napon ugyanis megvásárolta az Opinvest Zrt. a Szép utca és a Reáltanoda utca sarkán álló, Pollack Mihály által tervezett Almásy-palotát. 

Az 1817-ben emelt klasszicista épületet, amelynek falait annak idején Tiziano és Tintoretto képek díszítettek, egy 1907-es tűzvész óta próbálták megmenteni és újabb funkciókat adni, de hosszútávú megoldás eddig nem született. 

Az Opinvest Facebook-bejegyzése szerint az 4,500 + nm-es exkluzív irodaház a tervek szerint 2022. év végén kerül átadásra.

A Normafa tetejéhez is hozzányúlnak

január 23., 08:25 Módosítva: 2020.01.23 17:54
888

Az elmúlt hónapokban a tervezett nagyparkoló építése borzolta a kedélyeket a Normafán, de más változások is készülődnek a hegytetőn, mégpedig olyanok, amik talán még a parkoló építésénél is alapvetőbb módon formálják át Budapest legnépszerűbb kirándulóhelyét. Míg a parkoló esetében egy peremterületről van szó, a Síház és környékének küszöbön álló átalakítása már magát a Normafa szívét érinti. Ez az a terület, aminek profitálnia kellene a jelentős fakivágásokkal járó út- és parkolóépítéséből, ugyanis a XII. kerületi önkormányzat kommunikációja szerint minden betonozással, növényirtással járó beruházás azért történik, hogy fent a hegytetőn több teret tudjanak visszaadni a természetnek. 

Tovább

Karácsonyék elküldték a tízmilliárdos számlát az állami kukaholdingnak

január 22., 13:01 Módosítva: 2020.01.23 09:07
142

Megérkezett a kukaholdinghoz (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) az az FKF Zrt. által kiállított számla, amely a 2019-es fővárosi szemétszállításért még hátralévő közel tízmilliárd forintos hátralék kifizetését késleltette. Mostanáig.

A közel tízmilliárd forintnyi költségvetési lyuk már középtávon a szemétszállítást veszélyeztette volna Budapesten és környékén. Az Indexnek Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottságának elnöke azt mondta, bár egy hónapig még kibírták volna, hogy nem érkezik meg a pénz az állami cégtől a fővárosi céghez, de valamiből a kukáskocsikat is meg kell tankolni és a béreket is ki kell fizetni.

De akkor miért nem állították ki hamarabb a számlát, ami eddig a késlekedést okozta?

Tovább

Zakar András lett a Főkert új vezérigazgatója

január 16., 08:22 Módosítva: 2020.01.16 14:19
2049

2020 január 16-tól Zakar András a Főkert új vezérigazgatója, közölte csütörtök reggel a Főpolgármesteri Hivatal. Mint írják, a szakember nyílt pályázaton nyerte el megbízatását, Szabó József, a Főkert korábbi vezérigazgatója nem pályázott

Mivel az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb programpontja a zöldfelületek növelése lesz a városban, az új vezetésű Főkertnek stratégiai szerepe lesz a város átalakításában. Zakar András vezérigazgató és Bardóczi Sándor főkertész máris neki tud állni egy zöldebb, élhetőbb Budapest megteremtésének

– írta a közelményben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Tovább

A kormány követendő példaként hozta fel Brüsszelt

január 15., 18:30 Módosítva: 2020.01.15 23:30
106

A kormány szerda délután részletesen is kifejtette véleményét a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny magyarországi szakaszának szükségességéről azután, hogy reggel a Népszava megírta, a szervezésért felelős Révész Máriusz szerint sem lesz egyszerű beleférni a Giro d'Italia Magyarország megrendezésére biztosított 7,8 milliárd forintos keretösszegbe, „de mindenképpen tartani kívánjuk a kereteket”.

Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok