Index Vakbarát Hírportál

A sötétwebről beszerzett színházi kellékpisztollyal gyilkolt a müncheni ámokfutó

2016. július 24., vasárnap 12:54 | aznap frissítve

Egy internetről beszerzett, korábban hatástalanított és színházban használt kellékpisztolyt használt ámokfutásához a müncheni merénylő. A 18 éves német-iráni fiú egy éve tervezhette a vérengzést, és megfogalmazott egy kiáltványt is, de ennek tartalma egyelőre nem ismert. Tavaly pszichiátriai kezelés alatt állt, osztálytársai korábban bántalmazták, de az áldozatokat nem ismerte.

A Glock 17 típusú pisztolyt 2014-ben hatástalanították, majd feltehetően színházban használták kellékként. A fegyveren szlovák jelzés volt. Később a fegyvert valaki visszaélesítette, írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a Süddeutsche Zeitung. Az újság értesüléseit azóta hivatalosan is megerősítették.

A fegyvert a 18 éves Ali David Sonboly a Darknetről, azaz az internet nem azonosítható területéről szerezte be.

A lövöldözés helyszínén a rendőrség 58 töltényhüvelyt gyűjtött össze, azaz a fiatal ennyi lövést adott le. 9 embert gyilkolt meg. A sebesültek száma 35, közülük hárman életveszélyes állapotban vannak. A merénylő nagyobb lövöldözésre készülhetett: miután a rendőrök szeme láttára öngyilkos lett, hátizsákjában még 300 lőszert találtak.    

A halálos áldozatok között csak két német van. Az ámokfutó két  német-török kettős állampolgárt,  egy török, egy görög, egy koszovói állampolgárt és egy tíz éve Münchenben élő, 15 éves magyar fiút ölt meg. Az áldozatok többsége 14-18 év közötti. 

Öt áldozat holttestére a gyorsétteremben találtak rá, kettőre a gyorsétterem előtt, egyre egy közeli üzlet előtt, egy másikra pedig az OEZ-ben bukkantak.

Az ámokfutó nem tudatosan választotta ki áldozatait. A környék lakossági összetételéből is adódik, hogy a gyorsétteremben mindig vannak "migránsgyerekek" - mondta Robert Heinberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője.

A 18 éves fiú tavaly felkereste a 15 halálos áldozatot követelő winnendeni ámokfutás helyszínét, és ezután kezdhetett hozzá a vérengzés kiterveléséhez, közölte a müncheni ügyészség. A számítógépén találtak egy kiáltványt, a szöveg elemzése még nem ért véget.

A Süddeutsche Zeitung értesülései szerint az iráni származású, de már Németországban született fiú tavaly két hónapig állt pszichiátriai kezelés alatt depresszió, figyelemhiányos zavarok és szociális fóbia miatt. Problémáira gyógyszeres kezelést kapott. 

A fiút 2012-ben bántalmazták iskolatársai, akik ellen testi sértés miatt eljárás indult. Nem tudni, hogy ez a sérelem milyen kapcsolatban van az ámokfutással. Bár a fiú egy valódi személy nevével, fényképével visszaélve létrehozott egy kamu Facebook-profilt, hogy minél több embert csábítson péntek délutánra a gyorsétterembe, bántalmazói nincsenek az áldozatok között. Az áldozatok egyike sem állt korábban kapcsolatban Ali David Sonbolyval.

A német belügyminiszter az amúgy is szigorú német fegyvertartási törvények felülvizsgálatát szeretné, hogy pszichiátriai zavarokkal küzdő emberek semmiképpen ne juthassanak fegyverhez.

A fiú szobájában tartott házkutatáson kiderült, hogy Ali David Sonboly korábbi iskolai lövöldözésekről, és a norvégiai Utoya szigetén 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivikről olvasott. A fiú a 2011-es tömegmészárlás ötödik évfordulóján kezdett el lövöldözni Münchenben. 

Rovatok