Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan arra tüzeli a muzulmánokat, hogy menjenek Jeruzsálembe

2017. július 25., kedd 15:17

A világ muzulmánjai látogassanak el Jeruzsálembe, és védjék meg a várost – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan a török kormánypárt frakcióülésén az MTI híradása szerint.

Akinek van lehetősége, menjen el az iszlám vallás harmadik legszentebb helyére, a jeruzsálemi al-Aksza mecsetbe. Aki nem teheti meg, az küldjön segítséget az ottani testvéreinknek.

Erdoğan a felhívását azután jelentette be, hogy kedd hajnalban Izrael visszavonulót fújt, és leszerelte azokat a fémdetektoros kapukat az al-Aksza mecsetnél, amelyek kiváltották a palesztinok és az arab országok haragját.

Erdoğan üdvözölte ezt a lépést, de azt mondta, hogy Izrael látja majd a legnagyobb kárát, ha nem tartja tiszteletben az imahelyet, és terroristáknak tekinti az odaérkező muzulmánokat. A török elnök arra szólította fel a zsidó államot, hogy tegyen lépéseket a régió békéje érdekében.

Amennyire a muzulmánok birtokukba veszik az al-Aksza mecsetet, annyira megnehezül azoknak a dolga, akik szemet vetettek az épületre. Amikor az izraeli katonák egyszerű kifogásokat találva bakancsaikkal piszkítják az imahely kertjét és muszlim vér folyik Jeruzsálemben, annak az az oka, hogy nem sajátítottuk ki eléggé magunknak a mecsetet

– mondta Erdoğan, aki emlékeztetett rá, hogy Jeruzsálem négyszáz évig a török Oszmán Birodalomhoz tartozott.

A török elnök májusban arra figyelmeztetett, hogy a palesztin kérdés megoldása nélkül a térségben nem lesz béke és stabilitás. Erdoğan szerint a megoldás egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása lenne az 1967-es határok alapján, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

Törökország és Izrael tavaly, hat év viszálykodás után békélt meg egymással, és neveztek ki ismét nagyköveteket Tel-Avivba és Ankarába. Erdoğan korábban hitlerinek minősítette Izraelnek a palesztinok lakta Gázai-övezet elleni fellépését.

Rovatok