Index Vakbarát Hírportál

Izrael feladta: leszerelik a fémdetektoros kapukat, amelyek kiborították az arab világot

2017. július 25., kedd 08:59

A CNN tudósítása szerint kedd hajnalban az izraeli kormányfő irodája bejelentette, hogy eltávolítják azokat a fémdetektoros kapukat, amelyeket közel két hete telepítettek a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez, kiváltva a palesztinok és az arab országok tiltakozását.

A belátó döntéshez feltehetően egyrészt az vezetett, hogy az ENSZ közel-keleti megbízottja felszólította Izraelt: a pénteki imaidőig keressen megoldást a válságra, mivel félő, hogy a feszültség tovább eszkalálódik. Mint ismert, múlt pénteken három palesztin és három izraeli halt meg a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatti tiltakozás kiváltotta erőszakban. Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig közölte, minden kapcsolatot befagyasztanak Izraellel.

A másik ok pedig az lehetett, hogy Izraelnek Jordániával is megromlott a diplomáciai kapcsolata, az al-Aksza mecsetnél bevezetett szigorú biztonsági intézkedések miatt  késelés és lövöldözés volt  Izrael jordániai követségén, két jordán férfi meghalt. Netanjahu és II. Abdullah király hétfőn este telefonon egyeztetett az ügyben. Az izraeli média értesülései szerint az ügyben olyan kompromisszum született, amelynek értelmében Jordánia hozzájárult az izraeli biztonsági őr hazamenekítéséhez, Izrael viszont cserébe vállalta a konfliktus forrásává vált fémdetektorok eltávolítását.

Netanjahu irodája közölte, a fémdetektoros kapuk leszerelése nem jelenti azt, hogy feladnák a Mecsetek terének ellenőrzését. A biztonsági kabinet szerint más fejlett technika és intelligens ellenőrzés bevezetésére törekszenek – de ennek részleteiről egyelőre nem beszéltek. Az izraeli média szerint nagy felbontású, a takarásban lévő tárgyak érzékelésére is képes kamerák válthatják fel az ellenőrző kapukat.

Mint ismert, az izraeli biztonsági intézkedések fokozását az váltotta ki, hogy július 14-én két palesztin rendőrökre támadt a Mecsetek terén. A rendőrség később a mecset körüli épületeket átkutatva több tucat kést és verekedéshez használatos eszközt talált. Ezt követően vasárnap fémdetektoros kapukat helyeztek el az odavezető utakon. A muzulmán vallási vezetők emiatt szent hely körül kialakult status quo megváltoztatásával vádolják Izraelt.

A status quo értelmében ugyanis az al-Aksza mecsetnél csakis a muszlimoké a vallási felügyelet, és a nem muzulmánoknak tilos vallásuk gyakorlása, kizárólag turistaként látogathatják meg ezt a muzulmán szent helyet. A status quo felrúgása miatt számtalan muzulmán ország vallási vezetője fejezte ki szolidaritását a palesztinokkal.

Rovatok