Index Vakbarát Hírportál

Trump ügyvédje szerint az elnök nem tudja akadályozni az igazságszolgáltatást

2017. december 4., hétfő 18:38

Donald Trump ügyvédje, John Dowd arról beszélt az Axiosnak adott interjúban, hogy az amerikai elnök nem lehet bűnös igazságszolgáltatás akadályozásában, mivel ő áll az igazságszolgáltatás csúcsán, és bármilyen ügyben joga van kinyilvánítani a véleményét, írja a CNN.

Dowd azután állt elő ezzel a más jogászok által erősen vitatott érveléssel, hogy Michael Flynn, Trump korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy korábban hazudott az FBI-nak. Az elnök pedig szombat reggel a Twitteren azt írta, azért kellett kirúgni a pozíciójából Flynnt, mert hazudott Mike Pence alelnöknek és az FBI-nak.

Erre sokan felkapták a fejüket, több demokrata szerint ez azt jelentheti, hogy Trump tisztában volt azzal, hogy Flynn hazudott az FBI-nak, amikor februárban James Comey volt FBI-igazgató elmondása szerint arra kérte, hogy ejtse a a volt nemzetbiztonsági főtanácsadója ügyében a vizsgálatot.

Június közepén jelentették be, hogy a pénteken Flynn ellen is vádat emelő Robert Mueller különleges ügyész közvetlenül Trump ellen is vizsgálatot indított az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával, ami az első konkrétan az elnököt érintő szál volt. A tweet most demokrata szenátorok szerint is kimerítheti az igazságszolgáltatás akadályozásának fogalmát.

Az egészet aztán magára vállalta John Dowd, Trump ügyvédje, aki azt állította, ezt a tweetet ő szövegezte meg, és a Fehér Ház közösségi médiáért felelős igazgatója rakta ki, nem pedig az elnök. Dowd viszont már akkor is tagadta, hogy a tweetből az igazságszolgáltatás akadályozása következhetne.

Rovatok