Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a tiszteletest, aki miatt összebalhézott Trump és Erdogan

2018. október 12., péntek 16:00

Egy török bíróság szabadon engedte Andrew Brunson amerikai lelkészt, akinek a fogsága sokáig érzékeny pont volt a két ország kapcsolatában. A CNN úgy tudja, hogy Brunsont három év és egy hónap letöltendőre ítélték, de a bíróság az eddig börtönéveinek fényében engedte szabadon.

A török hatóságok 2016 nyarán, a puccskísérlet után tartóztatták le a több mint húsz éve Izmirben élő tiszteletest. Brunsont azzal vádolták meg, hogy kémkedik az Egyesült Államok javára, valamint tagja és aktív segítője az önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának, amelyet Ankara a puccs hátterében sejt.

Brunson tiszteletes mindig következetesen cáfolta a vádakat. Szabadon bocsátása ügyében Donald Trump elnök többször tárgyalt telefonon Recep Tayyip Erdogan török államfővel, és Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója is többször egyeztetett török kollégájával, Mevlüt Cavusoglu miniszterrel.

Trump júliusban szankciókkal fenyegette meg Törökországot az amerikai lelkipásztor fogva tartása miatt, a török vezetés azonban tiszteletlennek minősítette a washingtoni nyilatkozatokat. Erdogan török elnök korábban az Amerikában élő Gülen kiadatásához kötötte az amerikai lelkész szabadon engedését. Csaknem két esztendeig tartó börtön után augusztusban házi őrizetbe helyezték.

Rovatok