Index Vakbarát Hírportál

Több ezer brazil őslakos tüntetett Bolsonaro ellen

2019. április 25., csütörtök 16:59 | aznap frissítve

Brazil őslakosok ezrei tüntettek szerda este Brazíliavárosban a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro kormánya ellen, hogy megvédjék a nehezen kiharcolt kulturális jogaikat és területeiket.

Több mint 4000 résztvevőt várnak az ország egész területéről a három napig tartó Free Land tüntetésre. A tüntetők a brazil kongresszus épületéhez vezető fő útvonalon vertek tábort.

Bolsonaro számos megnyilvánulásában lépett fel határozottan az őslakos közösségek ellen, az agrárminiszterével, Ricardo Sallesszel pedig korábban nyíltan támadták a jog- és természetvédő civil szervezeteket. Szerintük ezek tudatosan próbálják manipulálni és feltüzelni az őslakos közösségeket. Az igazságügyi miniszter, Sérgio Moro a múlt héten utasította a rendvédelmi szerveket, hogy tartsanak rendet a tábor területén. Ez többek szerint esetleges konfliktusokhoz, akár összecsapásokhoz is vezethet.

„Ez egy megfelelő alkalom számunkra, hogy kifejezzük a kormányzattal szembeni elégedetlenségünket. Nem célunk konfrontálódni, azt akarjuk, hogy ez a tábor békés és barátságos maradjon” – mondta Dinamam Tuxá őslakos aktivista, az esemény egyik szervezője a Guardiannek.

Az agrárvállalkozók és evangélikus lobbisták segítségével megválasztott Bolsonaro az őslakosok területeiből akar levágni a mezőgazdaság és bányászat javára. Szerinte ezek a területek aránytalanul nagyok az ott élő emberek számához képest.

A brazil őslakosok jogait védő szervezet, a Funai elmondása szerint az országban több mint 400 elhatárolt őslakos terület található, ami az ország 12,2 százalékát teszi ki, és nagyjából félmillió ember él ezeken a területeken, amelyek nagy része az amazóniai régióba esik.

A brazil alkotmány kimondja, hogy az őslakosok nem folytathatnak mezőgazdasági tevékenységet a területeiken kereskedelmi céllal, és a bányászat is csak a kongresszus külön engedélyével lehetséges számukra. Az őslakosok többek között ezen is változtatni szeretnének, azonban Bolsonaro ezt egyértelműen elutasította.

A tüntetők legfőbb követelése mégsem a kereskedelmi célú gazdálkodás, sokkal inkább az erdőírtások beszűntetése. Az amazóniai területeken végzett erdőírtások számos őslakos törzs életterét és ezáltal a létét veszélyezteti közvetlenül.

„Minket nem érdekel a vagyon, nekünk csak a természet fontos" – mondta Cacique Dara őslakos vezető az AFP-nek.

(AFP, BBC, Guardian)

Rovatok