Index Vakbarát Hírportál

Szinte egyszerre kapjuk a brüsszeli sallereket

2016. március 29., 20:03 Módosítva: 2016.03.30 11:55
220
Nehéz követni, olyan gyors egymásutánban jöttek az Európai Bizottság intézkedései az EU-támogatásokat kifizető programok miatt.

Múlt vasárnap egy olvasói jelzés alapján írtunk mi is arról, hogy az Európai Bizottságnál megjelent egy felfüggesztő határozat a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) időközi kifizetéseiről. Másnap az RTL Klub híradója adott róla hírt, hogy az Európai Bizottság a környezetismereti tantermeket felújító Öveges-program miatt tart vissza pénzt. A portfolio.hu le is vonta a logikusnak tűnő következtetést: a TIOP-ra az Öveges-program miatt nem fizetnek.

Az uniós támogatásokat nagyrészt a TIOP-hoz hasonló „operatív programok” részeként osztják ki, amelyek nagyobb témák, támogatási területek szerint hangolják össze a pályázati kiírásokat, mint amilyen az „Öveges-program” is. Csakhogy ez utóbbi nem a TIOP-on, hanem a hasonló nevű Társadalmi Megújulás Operatív Programon (TÁMOP-on) belül ment. Vagyis

gyakorlatilag biztos, hogy a TIOP-os és az Öveges-programos felfüggesztés két külön dolog, de annyira gyors egymásutánban derült fény a brüsszeli intézkedésekre, hogy azt már elég nehéz követni.
Tovább

Több milliárd forint magyar forrást fagyasztott be Brüsszel

2016. március 27., 20:03 Módosítva: 2016.03.29 00:01
1108

Az Európai Bizottság egy március 23-i keltezésű dokumentummal

felfüggesztette a Társadalmi infrastruktúra Operatív Programnak (TIOP) nyújtott időközi kifizetéseket,

  amiket az Európai Regionális Fejlesztési Alapból folyósított Magyarországnak az EU.

Tovább

Bruxelles, ma belle, hát hova jutottál?

2016. március 26., 12:36 Módosítva: 2016.06.25 17:32
304
„Ha törik, ha szakad, folytatjuk az életünket a néhai Maelbeek patak medrében” – írja brüsszeli magyar olvasónk.

A keddi bombatámadás híre ugyanúgy megérintette a Brüsszelben lakó külföldieket, mint az „őslakos” belgákat. Talán éppen azért, mert a város befogadó hangulata mindenkire átragad, aki hosszabb időt tölt itt. A sokszínű, sok vallású, sok kultúrájú Brüsszelben kicsit mindenki idegen, ezért senki nem érzi magát kirekesztettnek. Nem létezik, vagy legalábbis nagyon gyenge az uralkodó nemzeti öntudat; aki ide költözik, nem egy többséghez képest kell, hogy meghatározza önmagát, mert a belga többség is bajban lenne vele, ha kulturális öndefiníciót kellene keresnie. Ez kicsit zavarja is a belgákat, ezért a legtöbbször viccel ütik el, hogy maguk sem tudják, pontosan kicsodák. Közös nevezőnek marad az elfogadás és a türelem kultúrája. Sokan attól félnek, hogy ezt a hozzáállást is a levegőbe röpítették kedd reggel.

Közöljük az egyik magyar olvasónk, Bánfi Anna levelét, aki hét éve lakik Brüsszelben, már mesterképzésre is ide járt, és ugyanúgy magáénak érzi a fájdalmat, mint a többi „bruxellois”, ahogy a városlakók hívják magukat.

Tovább

A terroristák mögött kullog az európai igazságszolgáltatás

2016. március 24., 21:40 Módosítva: 2016.03.24 23:59
15
Hiányzik a politikai akarat, az együttműködés és a bizalom, mondta Dimitrisz Avramopulosz, a belügyekért felelős EU-biztos az uniós igazságügyi miniszterek rendkívüli találkozója után csütörtökön.

Nem túl bátorító, hogy amikor a terroristák elleni küzdelemről van szó, európai vezető politikusok olyan sürgősen hadrendbe állítandó technikai eszközökről is beszélnek, amelyekről azt hittük, hogy a titkosszolgálatok, rendőrségek már rég használják őket. A brüsszeli robbantások hírére sürgősen összehívott találkozón az uniós igazságügyi miniszterek abban egyeztek meg, hogy a tagállamok szolgálatai a jövőben gyorsabban megosztják majd egymással a terrorgyanús egyénekkel kapcsolatos információkat.

A hírszerző szolgálatok egészen jól ismerték a keddi támadások elkövetőit, és ugyanez igaz a párizsi támadókra is!

– mondta felháborodva Dimitrisz Avramopulosz, a belügyekért felelős EU-biztos csütörtök este. A politikai döntéseket a különböző országokban és különböző adatbázisokban tárolt lényeges információk összehangolásáról már meghozták, mondta. „Miért nem hajtják őket végre? Beszélnünk kell egymással! Nem tarthatjuk az adatainkat fekete dobozokban!” – ostorozta a tagállami kormányokat és hatóságokat.

Milyen adatok?

A nemzetközi Interpol-adatbázis, az elvesztett vagy ellopott utazási okmányokat tartalmazó európai Schengen-adatbázis, a nyomozati információkat összegyűjtő nemzeti adatbázisok már működnek, de ha nem kapcsolják össze őket egy közös platformon, a terrorizmus elleni harcban nem túl hatékonyak, emelte ki több miniszter is az ülés után. Megállapodtak abban is, hogy a Schengen Információs Rendszert egy olyan eszközzel fogják bővíteni, amely Európa-szerte használható lesz az ujjlenyomatok felismerésére.

Beszéljünk egymással

„Minden nap felfedezzük, hogy mennyire fontos, hogy a nemzeti igazságszolgáltatások és hírszerzések megosszák egymással az értesüléseiket – mondta Koen Geens belga igazságügyi miniszter. „Párizs után arra is rájöttünk, hogy nemzetközi nyomozócsapatok létrehozása mekkora lökést adhat a munkának.”

Tovább

Hiába tiltakozna egy tagállam, az Európai Bizottság beküldhetné a határőreit

2016. március 23., 14:37 Módosítva: 2016.06.26 00:35
244
Az Európai Bizottságban már ma is a biztonság a téma, de a héten várhatóan az uniós belügyminisztereket is összekürtölik.

Az uniós Belügyminiszteri Tanács várhatóan soron kívül összeül a keddi brüsszeli robbantások miatt, írja az EUobserver. A soros holland elnökség nem tudta megmondani a lapnak, pontosan melyik napra várják Pintér Sándorékat Brüsszelbe, de valószínűleg csütörtökre.

Tovább

Brüsszel Brüsszel marad

2016. március 22., 22:08 Módosítva: 2016.03.23 07:31
14
Több száz ember gyűlt össze a régi brüsszeli tőzsde épülete előtt, hogy a keddi terrortámadás áldozatairól emlékezzenek.

„Bruxelles bruxellera toujours” – Brüsszel mindig Brüsszel marad. Ez az egyik krétával felírt üzenet a több száz közül, amellyel a régi brüsszeli tőzsde épülete előtti sétálóutca aszfaltját díszítették a kedd este összegyűlt megemlékezők. Gyertát gyújtottak az áldozatok emlékére, és hitet tettek amellett, hogy nem rettennek meg a terrortól.

Isten hozta Belgiumban!

2016. március 22., 15:10 Módosítva: 2016.06.25 20:39
28
Az európai uniós negyed fegyelmezetten viseli a terrortámadást, és várja, hogy véget érjen a rendőri készültség. Egy helyi étteremtulajdonos szomorúan beszélt róla, hogy a terror viszi Belgium hírét a világban.

A Maelbeek metróállomás, ahol kedden reggel kilenc óra után robbantottak, Brüsszel európai uniós negyedének belsejében van. Magyarország EU melletti Állandó Képviselete (ÁK), ahol körülbelül száz magyar diplomata dolgozik, két saroknyira áll innen. Kósa Lajos bejelentése alapján a robbantásokban megsérült mindkét magyar állampolgár kormányalkalmazott. Úgy tudjuk, egyikük az ÁK-n dolgozik.

Az ÁK egész utcáját lezárták. Akkor jártam ott, amikor a rendőrök minden járókelőt és újságírót megkértek, hogy hagyják el a területet, és a kapualjakban várakozókat is beküldték az épületekbe. A lezárt utcákon nem hagyhatják el az irodaházakat azok, akik ott dolgoznak.

Tovább

Tavaly a magyar hatóságok is igazoltatták a terroristákat

2016. március 22., 11:38 Módosítva: 2016.03.22 15:29
829
A brüsszeli merényletben érintett terroristákat a magyar hatóságok is igazoltatták 2015 szeptemberben, de az ellenőrzésen hamis személyi igazolványokkal átcsúsztak.
Tovább

Az Európai Bizottság nem győz magyarázkodni a menekültcsere miatt

2016. március 21., 16:09 Módosítva: 2016.03.21 21:52
12
A legújabb megoldás a menekültválságra, amit az uniós vezetők pénteken fogadtak el, annyira bonyolult, hogy az Európai Bizottság hétfőn két órán át magyarázta az újságíróknak. Ráadásul gyanús, hogy nemzetközi jogba ütközik, és kétséges, hogy végre lehet hajtani a gyakorlatban. Ami rosszabb: nagyon úgy fest, hogy nincs B-terv.

Az Európai Bizottság hétfőn jogszabály-javaslat formájába öntötte a legújabb tervet a menekültválság kezelésére. A lényeg:

Tovább

Orbán Viktor: Több tiszteletet Lengyelországnak!

2016. március 18., 15:24 Módosítva: 2016.06.26 00:32
253
A miniszterelnök szerint kettős mércét alkalmaznak Lengyelországgal szemben, amikor a Velencei Bizottság a lengyel alkotmánybírósági reformot kritizálja. Orbán az uniós csúcstalálkozón szólalt föl a lengyel kormány védelmében.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete múlt pénteken megállapította, hogy „aláássák a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot az alkotmánybíróság hatékonyságát korlátozó lengyel jogszabály-változások.” 

Az új lengyel parlament – a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek többségével – tavaly decemberben fogadta el az alkotmánybírósági törvény vitatott módosítását. A jogszabály kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a testület az eddiginél több bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat csak érvényes határozatokat.

A csütörtöki uniós csúcstalálkozón is előkerült a téma Brüsszelben: Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta: „különösképpen nyugtalanítanak bennünket a közelmúltbeli lengyelországi események”  számolt be a Bruxinfo.

Schulz később sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Beata Szydlo, lengyel kormányfő „nem túlzottan lelkesen fogadta a megjegyzéseit”. Azt is elmondta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök is szót kért, ami Schulzot saját elmondása szerint egyáltalán nem lepte meg.

A lengyel hírtelevízió értesülése szerint Orbán ezt mondta: „Amennyiben azokat az államokat bíráljuk, melyek az alkotmánybíróság működését szabályozó előírásokkal rendelkeznek, akkor talán azokat az országokat is bírálnunk kellene, melyekben alkotmánybíróság nem is létezik” - idézte a magyar kormányfőt a lengyel TVN24 a hirado.hu szerint.

David Cameron brit miniszterelnök nála is nyersebben fogalmazott, amikor arra figyelmeztette Schulzot, hogy nincs joga kioktatni demokráciából demokratikusan megválasztott vezetőket.

Nekünk ez egyszerűen nem tetszik

Orbán péntek délután röviden válaszolt a lengyel sajtó kérdésére, hogy miért támogatta Szydlot a Velencei Bizottsággal szemben.

„A legfőbb elv az, hogy a kettős mérce nem elfogadott az Európai Unióban – mondta Orbán. Lengyelországgal szemben kettős mércét alkalmaztak, és nekünk ez egyszerűen nem tetszik.” 

Hogy pontosan mi a kettős mérce? „Olyat kérni valakitől, amit mások sem tartanak be. Fontos a korrektség. Több tiszteletet Lengyelországnak, ez a magyar álláspont.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Törökország még asztalt boríthat

2016. március 18., 01:49 Módosítva: 2016.03.18 16:49
33
Egyetértés született az elvről, hogy „ha egy szabálytalan határátlépőt visszavesz Törökország, cserébe befogadunk egy valódi menekültet”. A török miniszterelnök még asztalt boríthat.

Az Európai Unió 28 állami vezetője nem tudott közös nevezőre jutni csütörtök este a Törökországgal való együttműködés feltételeiről az EU-ba irányuló bevándorlás kezelésében. A terv nagy vonalai azonban kész vannak: a török–görög határt szabálytalanul átlépő bevándorlók visszaküldésével, és a Törökországban élő szíriai menekültek egy részének törvényes betelepítésével szabnának gátat az Égei-tengeren virágzó embercsempészetnek. 

Tovább

Már vasárnap elkezdhetik visszaküldeni a bevándorlókat Törökországba

2016. március 18., 00:00 Módosítva: 2016.03.24 18:54
82
Beleegyezett Törökország a megállapodásba, amely alapján megkezdődhet azoknak az újonnan Görögországba érkező menedékkérőknek a visszaszállítása török területre, akik nem jogosultak a nemzetközi védelemre. Igaz, a tervet meg is kell valósítani.

Egy utolsó nagy roham elkerülése érdekében már vasárnap életbe lép az a szabály, hogy a Törökországból Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba. „Minden, a görög szigetekre újonnan érkezett szabálytalan bevándorlót 2016. március 20-ától visszafordítanak Törökországba” – szögezi le a péntek délután közzétett EU–Törökország nyilatkozat. „Ez egy átmeneti és rendkívüli művelet lesz, amelyre azért van szükség, hogy véget vessünk az emberi szenvedésnek, és helyreállítsuk a közrendet.” 

Az egyezség pénteken született meg Ahmed Davutoglu és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke között, és a találkozóról kiszivárgó hírek szerint az uniós állami vezetők komolyabb vita nélkül rábólintottak. Donald Tusk péntek délután megerősítette, hogy a huszonnyolcak egyhangúlag támogatták a Törökország–Európai Unió együttműködést lefektető újabb akciótervet. 

Csak idén 132 ezer menekült érkezett Törökország felől Európába, ahová tavaly több mint egymillióan jöttek, nagyrészt a balkáni útvonalon keresztül.

Tovább

Orbán: Van esély, hogy a menekültcsere önkéntes alapon történjen

2016. március 17., 15:50 Módosítva: 2016.03.18 01:53
11
Az uniós csúcstalálkozón eldöntik, hogy milyen feltételekkel működjünk együtt Törökországgal a bevándorlás kezelésében.

„Napok óta dolgozunk azon, hogy azt a magyar érdeket, hogy bármifajta menekültcsere, betelepítés, népességmozgatás önkéntes alapon történjen. Ezt van esélyünk, hogy elérjük” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki uniós csúcstalálkozóra érkezve Brüsszelben.

A 28 európai uniós állami vezető egymás között és a török miniszterelnökkel is tárgyal csütörtök este, a téma az Európába érkező bevándorlás kezelése. Az Európai Bizottság által javasolt akcióterv alapján minden Görögországba érkező bevándorlót vissza kellene tudnia fordítani a görög és uniós hatóságoknak, a törökök pedig ígéretet tennének arra, hogy át is veszik az EU határát szabálytalanul átlépőket. Cserébe az Európai Unió beindít egy törvényes és ellenőrzött betelepítési programot törökországi menekülttáborokból az EU különböző tagállamaiba, önkéntes alapon.

Orbán Viktor így foglalta össze a csütörtök esti stratégiáját: „Azzal a céllal ülök le a tárgyalóasztalhoz, hogyha lesz a törökökkel megállapodás, akkor abban csak olyan szakaszok szerepeljenek, amelyek a Törökországból érkezőknek a betelepítését önkéntes alapon és nem kényszer alapján akarja rendezni, hogy megmaradjon Magyarországnak a mozgástere, hogy nemet tudjunk mondani nemzeti hatáskörben erre.”

Része még a körvonalazódó EU–török megállapodásnak az, hogy a közeljövőben vízummentességet kapjanak a török állampolgárok a Schengen-övezetbe. Korábban június végi határidő szerepelt a tárgyalásokon, később az is szóba került, hogy már április végén megkapják a törökök a jogot a könnyített beutazásra.

„Sikert érhetünk el még ott, hogy a vízumról szóló vitában a törököknek semmiképpen se adjuk meg hamarabb, mint az ukránoknak a vízumkedvezményt. Úgy látom, hogy ebbe az irányba mozdulnak el ma és holnap itt Brüsszelben” – mondta végezetül Orbán Viktor.

Most mindenért az EU fizet meg

2016. március 17., 01:14 Módosítva: 2016.03.17 14:01
91
A csütörtök-pénteki újabb migrációs csúcstalálkozó előtt a legnagyobb problémának már nem is a migráció tűnik. Az uniós tagállamok és intézmények abban nem tudnak megegyezni, hogy mennyit segíthetünk Törökországnak és cserébe mit várhatunk el a török kormánytól.

Bő egy hete csak, hogy az európai fők elégedetlenül álltak föl a tárgyalóasztaltól: arról beszéltek, hogy Ankara túl merész kérésekkel állt elő, és amiatt duzzogtak, hogy Angela Merkel német kancellár a hátuk mögött egyezett meg a török miniszterelnökkel, Ahmet Davutoğluval az EU–Törökország együttműködés feltételeiről.

A helyzet azóta nem sokat változott. Az Európai Bizottság (EB) szerdán gyakorlatilag megismételte a német–török alku pontjait, melyek a következők:

Tovább

Navracsics Tibor a menekültek beilleszkedésére hirdetett ki uniós pályázatot

2016. március 10., 17:10 Módosítva: 2016.03.10 18:18
205
Másfél millió euróból kulturális programokat finanszíroz az Európai Bizottság, hogy segítse a bevándorlók integrációját.

„Örömmel hirdetem ki ezt az új pályázatot: a kulturális projektek életbevágóak, hogy a menekülteket segíthessük a beilleszkedésben” – írta a Twitterén a kultúráért felelős uniós biztos, Navracsics Tibor csütörtökön.

Tovább

A Magyar Vétók Hete tovább dübörög.

2016. március 9., 20:03 Módosítva: 2016.06.25 21:08
17
Úgy tűnik, a kormánypárti EP-képviselők nem budapesti utasításra szavaznak, hanem a saját lelkiismeretüket, vagy a frakciójukat követik.

Míg a kormány Brüsszelben vétózta az LMBTI közösség jogainak uniós előmozdítását, magyar kormánypárti EP-képviselők Strasbourgban rábólintottak egy hasonló döntésre.

A menekült nőket védő állásfoglalásban tartózkodtak, de egyetértettek azzal, hogy a jelenlegieknél több tagállamnak kell részt vennie az unió áttelepítési programjában. A Magyar Vétók Hete tovább dübörög.

Tovább

Bevándorlóellenes megjegyzése miatt kizárják a német jobboldali képviselőt a konzervatív EP-frakcióból

2016. március 8., 22:28 Módosítva: 2016.06.25 20:54
340
Beatrix von Storch februárban azt írta: fegyveres erőszakkal is visszatartaná az illegális határátlépőket, nőket és gyerekeket is. Távoznia kell a frakcióból.

Párttársával együtt kizárják az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportból azt a német jobboldali politikust, aki februárban egy közösségi portálon írt bejegyzésében kijelentette: „támadó” mindenki, aki nem hajlandó megállni a határon, a „támadók ellen pedig védekezni kell”.

Tovább

Brüsszel bírálná el a menedékkérelmeket

2016. március 7., 17:00 Módosítva: 2016.03.08 07:01
14
Központosítanák a menedékkérelmek feldolgozását, Orbán rettegett „kvótájára” kétféle terv is készül. Akár alapszerződést is módosíthatnak, de a tervek csak a tagállamok beleegyezésével valósulhatnak meg.

Gyökeresen megváltoztatná az Európai Bizottság az Európai Unió menekültpolitikáját, ha igazak a Financial Times értesülései. Egy, a lap birtokába jutott terv valóban elosztaná a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmussal.

Tovább

Menekültválság: mindent a görögök kapnak a nyakukba

2016. március 7., 12:27 Módosítva: 2016.03.13 18:01
184

A Brüsszelben gyülekező európai állami vezetők hétfő este várhatóan lezártnak nyilvánítják a nyugat-balkáni bevándorlási útvonalat. Az EUrologus birtokába került megállapodástervezet tényszerűen közli azt, ami ellen az Európai Bizottság és a kontinens vezető politikusai korábban sokszor és hangosan felszólaltak: „A bevándorlók szabálytalan beáramlása a nyugat-balkáni útvonal mentén a végéhez közeledik; ez az útvonal mostanra lezárult.”

Tovább

Az EU és a V4-ek is a szlovák választásra figyelnek

2016. március 5., 15:57 Módosítva: 2016.03.06 00:13
19
Orbán Viktor legfontosabb szövetségese áll a ringben, aki a győzelemmel az EU soros elnökségét is elnyerné.
Az elmúlt öt év legnagyobb politikai sikere a visegrádi négyek összekovácsolása

– ezzel jellemezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia együttműködését. Nem túlzott nagyon: az összhang rég nem volt ennyire látványos, mint most.

Tovább

Véget érhet a potyautas-korszak

2016. március 4., 17:40 Módosítva: 2016.03.05 09:24
115
Az EU-Törökország együttműködés biztatóan alakul, de hónapokba telik, mire a jogi akadályok elhárulnak a bevándorlást szabályozó intézkedések elől.

Három fontos pilléren nyugszik az Európai Bizottság terve, amellyel úrrá szeretne lenni az illegális bevándorláson, és mindhárom nyárra vagy őszre érhet be. A migrációs ügyekért felelős biztos, Dimitrisz Avramopulosz mégis bizakodó. A Törökországgal való együttműködésnek látszanak a kezdeti eredményei, és beindult a közös határvédelem az Égei-tengeren, nyilatkozta péntek délután. A stratégia gyenge pontja még mindig a menedékkérők átszállítása Görögországból más uniós államokba. Az EB reményei szerint, ha a feltételek teljesülnek, az év végére visszaállíthatják az ellenőrzés nélküli határátlépést a schengeni belső határokon. Mi kell ehhez?

Tovább

Hét évig egy helyben álltunk

2016. március 4., 11:48 Módosítva: 2016.03.04 14:38
24
Az uniós gazdasági országjelentést boncolgatták Budapesten uniós és kormányzati tisztviselők, valamint gazdasági szakértők.
Hét év úgy ment el, hogy az EU és Magyarország is egy helyben állt

– jelentette ki az uniós országjelentésről csütörtökön Budapesten szervezett műhelymunkán Székely István Pál. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kutatási részlegének igazgatója közölte, hogy a bruttó nemzeti össztermék (GDP) Magyarországon és uniós átlagban is csak tavaly érte el újra a 2008-as szintet (igaz, nálunk meredekebb volt az esés és a növekedés is).

Tovább

Magyarok kampányolnak Ukrajna ellen Hollandiában

2016. március 4., 09:25 Módosítva: 2016.06.25 20:58
23
Emberélettel, területekkel és a tragikusan megrendült gazdaságával fizetett Ukrajna, hogy közelebb lépjen az Európai Unióhoz. Áprilisban egy holland népszavazás boríthat mindent. A kampányba egy magyar kötődésű szervezet is beszállt.

Kezd igazán beindulni a kampány Hollandiában az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási és szabadkereskedelmi egyezményről. Ez az a dokumentum, ami miatt 2013-ban elkezdődtek az Maidan tüntetései, mert az akkori oroszbarát elnök, Viktor Janukovics az utolsó pillanatban mégsem írta alá a letárgyalt megállapodást. Több, mint százan meghaltak a hónapokig tartó összecsapásokban a tiltakozók és a rendvédelmi erők, mesterlövészek között, végül Viktor Janukovics elmenekült. A 2014-es választásokon a nyugatbarát pártok kerültek hatalomra és aláírták az egyezményt.

Tovább

A németeknek szabad a Gazprommal üzletelni

2016. március 3., 10:57 Módosítva: 2017.01.27 01:21
179

Hogyan kezeljen az Európai Unió egy államot, amelyik, ha geopolitikai érdeke úgy kívánja, bekebelezi más országok területeit, beavatkozik a szíriai háborúba a diktátor oldalán, aki a nyugati világban nem szalonképes, kormányokat zsarol a hatalmas gázkészletével, viszont nélküle lehetetlen megoldani, hogy ne maradjunk energia nélkül?

A Brüsszelben körvonalazódó megoldás: a média nyilvánossága előtt hangzatos kijelentéseket tesznek, hogy az orosz gázipari vállalatnak, a Gazpromnak be kell tartania az európai versenyfeltételeket, az ellen viszont csak dünnyögve tiltakoznak, hogy a háttérben létrejöjjön egy orosz-német-francia-holland-osztrák beruházás, amely Oroszországot bebetonozza a zsíros nyugati gázpiacra.

Tovább

Megint a kopaszok: ezúttal magyar képviselővel üvöltöztek

2016. március 3., 09:35 Módosítva: 2016.06.25 20:13
13
Sógor Csaba romániai magyar EP-képviselővel kötözködött egy görög neonáci képviselő, aki kopaszokat is vitt.

Eldurvult egy március 2-i európai parlamenti konferencia a kisebbségi jogokról. Az esetről a Politico európai kiadása számolt be videóval.

Tovább

Az eddigi erőfeszítések nem voltak elegendőek

2016. március 2., 15:44 Módosítva: 2016.03.02 19:04
19
300 millió eurós azonnali segélyt küldenének a Görögországban dolgozó humanitárius szervezeteknek. Olyan segélyrendszert hoznának működésbe, amit eddig csak EU-n kívüli válságzónákban alkalmaztak.

Az Európai Unió 700 millió eurós rendkívüli humanitárius segélyalapot hozna létre a menekülthelyzet kezelésére, jelentette be az Európai Bizottság szerda délután. A döntés azután született, hogy Görögországban több, mint százezer menekült gyűlt össze az év eleje óta, akik a macedón határ lezárása óta nem tudják elhagyni az országot. A jelenleg elérhető uniós pénzügyi forrásokat nem lehet olyan gyorsan folyósítani, hogy abból valódi segítséget lehessen nyújtani az újonnan érkezetteknek.

Tovább

Az uniós országok előírhatják, hogy hol telepedhetnek le a menekülők

2016. március 1., 15:33 Módosítva: 2016.08.30 15:05
51
Ha fokozott integrációs nehézségekkel szembesülnek, a védelmet nyújtó állam megmondhatja, hogy a területén belül hol lakhatnak, döntött az EU Bírósága.

A menekültek jogállását szabályozó EU-s irányelv alapvetően arra kötelezi az uniós tagállamokat, hogy ha nemzetközi védelmet biztosítanak valakinek, akkor hagyniuk kell, hogy szabadon mozogjanak az országban, és szabadon válasszák meg, hogy hol szeretnének lakni.

Az Európai Unió Bírósága azonban kedden kimondta, hogy a fogadó állam ennek ellenére is előírhatja a menedékkérőknek, hogy hol lakjanak. Akkor korlátozhatják őket a lakóhelyük kiválasztásában, ha „fokozott integrációs nehézségekkel szembesülnek.” Az ítélet a tagállami bíróságokra bízza, hogy mit tekintenek fokozott integrációs nehézségnek.

„A német jog szerint a lakóhelyre vonatkozó kötelezettség célja egyrészt annak megelőzése, hogy a szociális védelemben részesülő külföldiek bizonyos területeken koncentrálódjanak, és ezáltal szociális feszültségek alakuljanak ki, negatív hatást gyakorolva a külföldiek beilleszkedésére, másrészt pedig az, hogy a különleges integrációs igényű külföldieket egy bizonyos lakóhelyhez kössék, hogy ott élhessenek a beilleszkedési lehetőségekkel” – emlékeztet az ítélet szövege.

Tovább

Magyar sztár lett a bátaszéki molyhos tölgy

2016. február 29., 10:33 Módosítva: 2016.06.26 00:27
341

Ma éjfélig lehet szavazni az Év európai fája versenyen, ahol egy héttel ezelőtt 46 ezer szavazattal nagyon vezetett a több, mint háromszáz éves bátaszéki molyhos tölgy. 

Tovább

Navracsics: az EU eljárást indíthat a kvóták miatt

2016. február 27., 11:05 Módosítva: 2017.05.19 00:16
338
Magyarország európai biztosa szerint nekünk is „végre kellene és kell hajtanunk” a döntést.

Hogy is van ez a kvótákkal?

Két döntés értelmében 160 ezer menedékkérőt osztanának szét az EU-n belül. Az elsővel senkit nem kell befogadnunk, de a másodikban közel 1300 ember jutna hazánkra. A magyar kormány nem hajlandó végrehajtani az ellenszavazatával elfogadott jogszabályt, az Európai Bíróságon perel és népszavazást akar tartani az ügyben. A legutóbbi uniós csúcstalálkozó Orbán Viktor által is jóváhagyott végkövetkeztetései kimondják, hogy mielőbb végrehajtják az erre vonatkozó uniós döntéseket, de a kormány álláspontja szerint nem egyeztek bele az intézkedésbe, és ezt az Európai Parlament elnöke is megerősítette.

A tagállamoknak „végre kellene és kell hajtania” a 160 ezer EU-ba érkező menedékkérő belső áthelyezéséről szóló döntést, jelentette ki Navracsics Tibor február 26-án Budapesten. Az Európai Bizottságba a Fidesz-kormány által delegált politikus a magyar vonakodásról elmondta: nem példátlan, hogy egy tagállam részt vesz egy jogszabály meghozásában, de „nem jeleskedik” a végrehajtásukban. „Sőt, vannak notórius tagállamok, amelyek élen járnak a jogszabályok elfogadásában és hátul kullognak a végrehajtásban.”

Tovább

Az Európai Bizottság vizsgálata nagyon lehúzta a magyar oktatást

2016. február 26., 17:24 Módosítva: 2016.02.27 19:55
1226
Nő az alapkészségek terén gyengén teljesítők aránya, nem tanulnak elegen a gazdasági kulcságazatok képzéseiben, a tanulók társadalmi-gazdasági háttere jelentősen befolyásolja teljesítményüket, a központosított rendszer megnehezítheti a rugalmas fellépést és a források biztosítását, írják.

Alapvetően pozitív kicsengésű jelentést tett közzé pénteken az Európai Bizottság a magyar gazdaságról, de kőkeményen rámutatott néhány fontos problémára: magas az államadósság, az ágazati különadók akadályozzák a beruházásokat, a közmunkaprogram nem elég hatékony, a közbeszerzési verseny korlátozott, a szociális és oktatási politika nem bír a kihívásokkal.

A magyar oktatás helyzetéről viszont egészen lehangoló képet fest a jelentés, amelynek az elején vastagon szedve virít, hogy „az Európai Bizottság szolgálati munkadokumentuma, [amely] nem az Európai Bizottság hivatalos álláspontját képviseli, és arra nézve nem irányadó.”

Tovább

Rovatok