Index Vakbarát Hírportál

Egy parlamenti választás semmi ehhez képest

2016. február 25., 19:15 Módosítva: 2016.05.14 16:08
120
Brüsszelben azonnal beindult a találgatás, hogy mivel jár majd pontosan a brit EU-népszavazás eredménye. Az már biztos, hogy semmi nem marad a régiben, akárhogy is döntenek a britek. Négy hónap van hátra a végső döntésig. Az előkészítésnek és felvezető időszaknak már vége, innentől már jön a kőkemény kampány, ahol egy átlagos választással ellentétben egymásnak feszülnek majd a kormánypárt fontos arcai.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról június 23-án döntenek a brit választók, a hátralévő négy hónap pedig igazán kemény győzködést ígér, miközben a kormányzó konzervatívok egymás ellen kampányolnak majd. A maradás mellett kardoskodó David Cameron brit miniszterelnök szerint fontosabb lesz a szavazás, mint egy parlamenti választás, mert egy egész generációra nézve meghatározzák majd Nagy-Britannia jövőjét. Azonban a kilépést pártoló ellenoldalnak is sok híve van, a napokban pedig Boris Johnson londoni polgármester személyében egy meghatározó arca is lett. Akárhogyan is határoz a többség, változások lépnek életbe.

Tovább

Európai Bizottság: nem értjük, hogyan illik bele a népszavazás az EU-s döntéshozatalba

2016. február 25., 13:41 Módosítva: 2016.08.30 17:44
68
Az EU végrehajtó testülete a sajtóból értesült a népszavazás ötletéről, egyelőre nem értik, várják a fejleményeket.

Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy a kormány népszavazásra bocsátja a kérdést: kötelezheti-e az Európai Unió Magyarországot, hogy menekülteket fogadjon be, az Országgyűlés hozzájárulása nélkül.

Az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud csütörtökön délben azt mondta: „Hallottunk a népszavazás ötletéről a médiából. Nem értjük, hogyan illene bele az európai uniós döntéshozatali eljárásba, amelyet minden tagállam, Magyarország is elfogadott.” Ugyannakkor hozzátette: tudomásuk szerint a népszavazásról még folyik a vita Magyarországon. Megvárják, amíg további felvilágosítást kapnak az ügyről.

Tovább

Range Roverrel parkolt a brüsszeli földalattiban

2016. február 23., 16:35 Módosítva: 2016.06.26 00:24
203
Az alagutak tervrajzait egerek falták föl, egy vonat pedig vezető nélkül kódorgott fél órán keresztül. A hét hírei Belgiumból.

Az EUrologusnál nem örülünk neki, amikor gúnyt űznek a belgákból, mert egy ideje Brüsszelben lakunk, szeretjük a várost és az országot, de most egy héten belül három olyan eset történt, ami tényleg röhejes.

Tovább

Ne már, tényleg rábólintott Orbán a kvótákra?

2016. február 22., 13:38 Módosítva: 2017.07.25 08:17
214
Elvileg igen, de ki fogja számonkérni, hogy Magyarország nem hajt végre egy műveletet, ami máshol is alig indult be?

Mindkét oldalról szórták a kritikát Orbán Viktorra a múlt heti uniós csúcstalálkozón, az Európai Tanács ülésén elfogadott végkövetkeztetések miatt. Ahogy azt az EUrologus már a csúcs után közvetlenül megírta, a magyar miniszterelnök továbbra is ellenzi a menedékkérők unión belüli elosztását szolgáló „kvótarendszert”, ugyanakkor ő is jóváhagyta a zárónyilatkozatot, amely kimondja:

teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot.
Tovább

Nagy-Britannia sosem lesz egy európai szuperállam része

2016. február 20., 08:14 Módosítva: 2016.02.22 15:41
131
David Cameron diadalittasan távozott a pénteki uniós csúcstalálkozóról. Jön a külföldieknek járó támogatások ideiglenes fagyasztása, és az alacsonyabb családi pótlék.

Egyhangúlag hozzájárultak az EU-tagállamok vezetői a Nagy-Britannia uniós szerepvállalását újragondoló megállapodáshoz péntek este Brüsszelben. A leginkább vitatott kérdésekben a következő egyezségek születettek:

Tovább

Orbán visszaszólt az olasz miniszterelnöknek

2016. február 20., 00:44 Módosítva: 2016.02.21 00:10
185
Majd meglátjuk, ki hol lesz 2020-ban, és mit fog akkor csinálni, mondta az EUrologus kérdésére, hogy mennyire valós Matteo Renzi fenyegetése az uniós támogatások elvonásáról.

„Hosszú, érzelmektől sem mentes, az ügy súlyához méltóan heves vitákat folytattunk” – festette le a brüsszeli migrációs tárgyalást Orbán Viktor péntek éjszaka. Nagy eredménynek tartotta, hogy a csütörtök este elfogadott zárónyilatkozatban az első helyre a határok védelmét és a migránsok tömegének megállítását helyezték. „Kimondtuk, hogy meg kell őket állítani, a külső határokat meg kell védeni.”

„Amit most tesznek a balkáni migránsútvonalon elhelyezkedő országok, kerítést építenek, megállítanak és visszafordítanak, ez volt mindig is a magyar álláspont” – mondta. Úgy vélekedett, hogy „Ausztria a józan ész útjára lépett” az elmúlt időszakban hozott intézkedéseivel. Ausztria hétvégétől szigorúan szabályozná, hogy hány menedékkérőt enged át a határán. A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 menekült léphet be Ausztriába, és maximum 80 menedékkérelmet nyújthatnak be az országban.

Tovább

Nem azon a 136 magyar gyereken múlik a brit alku

2016. február 19., 18:02 Módosítva: 2016.02.20 13:48
33
Az összes családi pótlék igénylés 0,26 százalékát adták be külföldön élő gyermek után Nagy-Britanniában 2013-ban. A magyarokon különösen keveset spórolna a brit kormány a családi pótlék csökkentésével.

A David Cameron által kért EU-s reformokról szóló pénteki csúcstalálkozó leginkább vitatott pontja, hogy a brit kormány szeretne véget vetni annak a családtámogatási rendszernek, hogy Nagy-Britanniában élő szülők otthon maradt gyermekeik után is megigényelhetik a brit családi pótlék teljes összegét.

Tovább

Az angol reggeliből angol vacsora lesz Brüsszelben

2016. február 19., 16:18 Módosítva: 2016.02.20 00:47
20
Reggelre szerették volna tető alá hozni a brit-EU egyezséget. Nem bírtak egymással, vacsoraidő lesz, mire összeülnek. A fél európai sajtó Cameronékon röhög.

Így fullad bele az Európai Tanács a saját béna poénjába. Csütörtök délután az volt a terv, hogy estig nagyjából megegyeznek a brit miniszterelnök reform-kéréseiről, aztán pénteken reggeli közben letisztázzák a szöveget. „Angol reggelire” ülünk össze, viccelődtek a tanácsi diplomaták.

Tovább

Merkel időt kért a török migránstervre

2016. február 19., 09:03 Módosítva: 2016.08.30 15:05
47
A héten beindulnak a közös EU-török műveletek a menekültválság kezelésére, lássuk meg, hogy beválnak-e, mondta a német kancellár. Ha nem, nézhetünk más megoldás után.

Csütörtökön késő éjszakáig tárgyaltak az uniós állami vezetők a menekültválság kezeléséről, és a nézeteltérések ellenére egyetértésben adtak ki egy közös nyilatkozatot a következő hetek teendőiről.

Tovább

Európát nem szabad megállítani

2016. február 18., 20:43 Módosítva: 2016.02.19 07:25
13
Az állami vezetők optimistán nyilatkoztak a brit reform-alkuról a csütörtöki csúcstalálkozó előtt. Ennek ellenére kemény vitára számítunk, mert David Cameron nem adhatja magát könnyen: egy országnyi euroszkeptikus figyeli minden lépését Nagy-Britanniában.

„Tusk szeretné befejezni a vitát a brit reformokról még vacsora előtt” – tudtuk meg magas rangú EU-s forrásból az Európai Tanács csütörtök esti ülése előtt. A délután öt órakor kezdődő tanácskozáson először a brit kérésre összeállított uniós reformcsomagot vitatják meg, a vacsora alatt rátérnek a menekültválság állapotára, és ha szükséges, vacsora után újból nekiveselkednek a David Cameron brit miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének nevével fémjelzett szövegjavaslatra, amely a február elején közzétett tervezeteken nyugszik.

Tovább

EU-csúcs: Orbánék a nyugat ellen

2016. február 18., 10:16 Módosítva: 2016.02.23 16:04
229

Látszólag két, egymással viaskodó állásponttal érkeznek az uniós államfők és kormányfők Brüsszelbe, hogy megtárgyalják a menekültválságot csütörtök délután. Abban nagy az egyetértés, hogy a mostani, nem működő rendszerrel heteken belül kezdeni kell valamit, viszont máshogy állnának neki a feladatnak.

A soha nem látott egységbe kovácsolt visegrádiak Orbán Viktor vezetésével a macedón határt védenék kerítéssel, az Európai Bizottság kipréselte Görögországból, hogy regisztráljon több menedékkérőt, a nyugat-európai országok a szabálytalan bevándorlást szabályos és felügyelt mederbe terelnék, és Törökországgal együttműködve egy betelepítési terven dolgoznak, ami a hírekkel ellentétben nem titkos és nem kötelező.

Magasrangú EU-s forrásból úgy értesültünk, hogy új döntéseket nem hoznak csütörtök este menekültügyben, viszont mindent elkövetnek, hogy felpörgessék a korábban beindított műveleteket.

Tovább

Csúcspontjához közeledik a brit dráma Brüsszelben

2016. február 16., 17:32 Módosítva: 2016.06.25 20:44
32

Lassan már Brüsszelben sem tudják követni a brit reformtervek körüli diplomáciai forgatagot. A csütörtök-pénteki csúcstalálkozón mindenki szeretne dűlőre jutni David Cameron miniszterelnök követeléseiről, ezért mindenki veszettül tárgyal. A csúcsot levezető Donald Tusk például csak ma három fővárosba is ellátogat.

Tovább

Annyi miniszterelnök megy Brüsszelbe, hogy Juncker már nem bírja követni

2016. február 15., 21:40 Módosítva: 2016.02.20 13:48
18
Brüsszelben szeretnék megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Európai Unióból, de az Európai Bizottság elnöke már így is el van havazva találkozókkal. Arra azért emlékezett, hogy David Cameron másnap jön látogatóba.

Csúcsra járatják ezen a héten az európai uniós diplomáciát. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk körbeutazza a fél kontinenst, az Európai Bizottság feje, Jean-Claude Juncker pedig Brüsszelben fogadja az állami vezetőket. Egyszerre tárgyalnak a migrációs válság megoldásáról, és azon ügyködnek, hogy Nagy-Britanniát az Európai Unióban tartsák.

Ennyi tárgyalást már nem könnyű észben tartani. Amikor hétfő délután a brit kilépésről, a Brexitről kérdezték Junckert, először leszögezte, hogy az uniós javaslat eleget tesz Nagy-Britannia legfontosabb kérésének, „egy fair deal Nagy-Britanniának és a 27 másik tagállamnak.” Komoly dologról van szó, mert a társadalmi ellátórendszer forog kockán, tette hozzá. Aztán elvesztette a fonalat.

Találkozom David Cameron miniszterelnök úrral holnap reggel, vagy holnap délután, nem tudom, mert annyi miniszterelnök jön. Bevitorláznak, kivitorláznak, már nem tudom, ki mikor jön, mennyi időre, és miért, de ő holnap jön.

„A szociális ellátórendszer kérdését a legnagyobb körültekintéssel kell kezelnünk – folytatta Juncker a román miniszterelnökkel, Dacian Cioloș-sal tartott közös sajtótájékoztatóján. – Óvatosnak kell lennünk, mert ez Nagy-Britanniát is érinti, de a többi tagállamot is. Azt hiszem, hogy ezeket a szociális támogatásokat továbbra is meg kell kapniuk azoknak, akik már most is Nagy-Britanniában vannak, az újonnan érkező munkavállalókra pedig meglátjuk. A gyermeknevelési támogatásoknak az indexálása lesz a holnapi tárgyalás középpontjában, és az Európai Tanács ülésén is.”

Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken ül össze. Az uniós miniszterelnökök és köztársasági elnökök (azokból az országokból, ahol az államfő kormányoz) a legmagasabb szinten tárgyalják majd meg a brit kéréseket. A fő vitatéma, hogy befagyasszák-e négy évre a Nagy-Britanniába készülő munkavállalóknak járó szociális támogatásokat.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Nem sikerült lebeszélni Bosznia-Hercegovinát az EU-ról

2016. február 15., 14:32 Módosítva: 2016.02.15 17:10
9

Bosznia -Hercegovina hivatalosan is benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét – jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfő reggel, a tagországok külügyminisztereinek tanácsülése előtt.

Federica Mogherini hangsúlyozta, a boszniai jelentkezés jó hír az európai közösség és a volt jugoszláv tagköztársaság számára egyaránt. Mint fogalmazott: „azt látni, hogy szomszédaink készek a kemény munkára a csatlakozás érdekében, megerősíti az integráció jövőjébe vetett bizalmat egy olyan időszakban, amikor az unió létét sokan belülről kérdőjelezik meg” – idézi az MTI.

Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos is dicsérte a bosznia-hercegovinai erőfeszítéseket, melyeket a csatlakozás érdekében tettek. „Figyelemre méltó, amit az utóbbi hónapokban végrehajtottak, ez azonban csak a kezdete egy hosszú utazásnak. Világosan ki kell fejeznünk, hogy néhány hónapon, de még néhány éven belül sem lehetséges a csatlakozás” – jelentette ki.

Tovább

Donald Tusk, a száguldó diplomata

2016. február 13., 22:58 Módosítva: 2016.02.15 20:05
9
Nem lehet a szemére vetni, hogy az Európai Tanács elnöke nem igyekszik megoldani a menekültválságot.

Donald Tusk kitweetelte a jövő heti programját. Azt mondja: hétfő: Párizs, Bukarest. Kedd: Athén, Prága, Berlin. Szerda: Brüsszel. Találkozik 12 elnökkel és miniszterelnökkel, és a csütörtök-pénteki csúcstalálkozó, ahol mindenki ott lesz, csak ezután jön. A következő négy napban menekülnie kell a jó öreg Donald elől annak, aki nem akar vele kezet fogni!

Az orosz bombázás óta még többen menekülnek Szíriából

2016. február 11., 19:03 Módosítva: 2016.03.02 06:18
42
Milyen az ellátás egy törökországi menekülttáborban, ahol tizenötezren élnek? Európai parlamenti képviselők küldöttsége vizsgálódott a szír határ közelében, a látogatásról videóriport is készült.

Negyvenötezer szíriai menekült vár bebocsátásra Törökországba, és még több emberre számítanak, amióta orosz gépek a szír város, Aleppó bombázásába kezdtek. Európai parlamenti (EP) képviselők négynapos látogatást tartottak ezen a héten a szír-török határ közelében fekvő menekülttáborban, ahol tizenötezer ember lakik, sokuk már évek óta.

„A nizipi menekülttábor jól felszerelt, van szír iskola, rendszeres tanítás, sürgősségi orvosi ellátás, esetenként pszichológiai tanácsadás. A menekültek sátrakban, illetve konténerekben élnek elfogadható körülmények között” – írta az EUrologusnak Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, a parlamenti küldöttség tagja.

Tovább

Martin Schulz: Orbán sosem lépett át egy határt

2016. február 11., 12:41 Módosítva: 2016.05.14 16:11
947
Meglepően finoman nyilatkozott az Európai Parlament elnöke Orbán Viktorról.

„Gyakran foglalkoztunk a magyar üggyel, de sosem tudtuk bebizonyítani, hogy a kormány »súlyosan és tartósan« megsérti az európai értékeket” – mondta a francia Libération című lapnak adott eheti interjújában Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke. Azt fejtette ki a beszélgetésben, hogy habár az európai uniós szerződés lehetővé teszi, hogy rendre utasítsák a demokrácia, jogállamiság, egyenlőség, tolerancia útjáról letérő nemzeti kormányokat, az erre szolgáló 7. cikket a magyar kormány ellen sosem sikerült élesíteni.

„Orbán Viktor a lehető legmesszebb ment, de soha nem lépte át a határt – vélekedett. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy az EU nem egy szövetségi állam, hanem szuverén államok uniója: amíg a kormányok a saját nemzeti szuverenitásuk keretein belül tevékenykednek, tiszteletben tartva az európai szabályokat, az Unió semmit nem tehet.”

Tovább

Pintér felszólítást kapott Brüsszelből

2016. február 10., 15:54 Módosítva: 2016.02.10 21:37
42
Pintér Sándor is kapott levelet a bevándorlásügyi biztostól, hogy a magyar hatóságok fogadják az áthelyezésre váró menedékkérőket.

Az uniós miniszterek tavaly szeptemberben egyeztek meg róla, hogy 160 ezer Európába érkező menedékkérőt fognak áthelyezni Olaszországból és Görögországból a következő két évben. Ez volt az a szavazás, ahol Magyarország, Románia, Szlovákia és Csehország a menedékkérők elosztásának alapjául szolgáló kvóták, és ezáltal az egész művelet ellen szavazott.

Mostanáig mindössze 497 migráns vehetett részt a programban, mutatott rá Dimitrisz Avramopulosz bevándorláspolitikáért felelős EU-biztos szerda délután Brüsszelben. „Ezért írtam egy levelet minden belügyminiszternek egy világos és határozott üzenettel: hogy az áthelyezési mechanizmusról hozott döntés kötelezi őket! Azonnal végre kell hajtani.”

Tovább

Cáfolja Lázár vádjait a bezárásra ítélt MVH

2016. február 10., 13:31 Módosítva: 2016.10.28 20:43
99
A Miniszterelnökség vezetője által többször támadott, évi százmilliárdokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számokkal érvel a megszüntetése ellen.

Nyíltsisakossá vált a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) körüli kormányzati belháború. Az MVH ellen Lázár János indított támadást, miután felvette azoknak minisztériumi háttérintézményeknek a listájára, amelyeket a bürokráciacsökkentés jegyében bezáratna. A tervezet szerint 2017 elején jogutóddal szüntetnék meg a hivatalt, amelyen keresztül az EU közös agrár- és halászati politikájának a támogatásait, évente több százmilliárd forintot fizetnek ki.

A 2014-2020-as időszakban összesen mintegy 3700 milliárd forintról van szó.
Tovább

Középkori helyére térhet vissza Európa gazdasága

2016. február 9., 21:46 Módosítva: 2016.06.25 18:18
49
Erőseket mondott az EU-ról a magyar nemzetgazdasági miniszter közgazdászhallgatóknak.

„Elég vegyes a kép” – értékelte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Unió helyzetét kedden a Budapesti Corvinus Egyetemen. „Úgy tűnik, Közép-Európa nem jön ki rosszul válságból”, olyannyira nem, hogy az „EU legdinamikusabban növekvő régiója” lett, és már Ázsiával is kezdi felvenni a versenyt. Varga Mihály nyugaton is jelentős átalakulásokat lát, mert Franciaország és Spanyolország kezd erőre kapni.

Tovább

Fű alatt ötletelnek az alapítók az EU 2.0-ról

2016. február 9., 08:13 Módosítva: 2016.02.10 07:21
404
Szép csöndben tart előszületésnapi bulit az Európai Unió elődjének hat alapító országa. Ünneplés helyett arra keresik a választ, hogy minden uniós tagállam ugyanazokat az értékeket osztja-e.

Kedden Rómában egyeztetnek annak a hat országnak a külügyminiszterei, amelyek az Európai Unió elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget alapították. Komoly a téma: arról beszélgetnek, hogy milyen irányban menjen tovább az európai integráció. A diszkréten szervezett benelux-francia-német-olasz találkozóról a Politico értesült.

Tovább

Ön is kérdezhet a holland külügyminisztertől

2016. február 8., 12:33 Módosítva: 2016.06.25 17:29
7
A Redditen válaszol a kérdésekre az EU tanácsának soros elnöke hétfő délután.

A holland kormány úgy látszik, nem csak ugatja a transzparenciát. A 444.hu szúrta ki, hogy hétfő délután a holland külügyminiszter, Bert Koenders az internet népe elé áll, és válaszol a kérdéseikre.

Tovább

Vanilla Ice-tól a Black Sabbath-ig: az EP téli playlistje

2016. február 7., 11:28 Módosítva: 2016.06.14 16:23
10
Már pont nem tudtuk, mivel indítsuk a délelőttöt, de szerencsére jött az Európai Parlament, és megmentette a napot.

Képzeljék el, hogy az Európai Parlament (EP) egyik felhős brüsszeli irodájában egy adminisztrátor azt a feladatot kapja a csoportvezetőjétől, hogy állítson össze egy téli hangulatú playlistet, amivel az EP rajongói elüthetik a négy fal közé zárt óráikat. Aztán pedig, hogy vasárnap délelőtt a szociális hálókat kezelő magyar munkatárs kitweeteli a listát, hogy ne maradjunk zene nélkül!

Tovább

Több százmilliárdos téttel játszik Lázár

2016. február 5., 14:07 Módosítva: 2016.10.28 20:43
284
„Oltári nagy marhaság” vagy „racionális, jól előkészített és végiggondolt” ötlet – ennyire oszlanak meg a vélemények az uniós agrár-vidékfejlesztési támogatásokat kezelő intézet megszüntetése körül.

„Nem a magyar gazdák, hanem az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól, ez egészen megdöbbentő, vállalhatatlan. Érdemben kell átalakítani,

tartozzon a minisztériumhoz vagy máshova, de az önállósága nem maradhat meg.

Ezzel rohant ki február 2-án Lázár János a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellen egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. De mi ez a szervezet, ami így felbosszantotta, és miért fontos?

Tovább

A mi fogyasztásunktól dagad a gazdaság Brüsszel szerint

2016. február 4., 12:18 Módosítva: 2016.02.07 16:26
7
Az EU-s források időzítése ebben az évben lényeges beruházás nélkül hagyja a gazdaságot, a lakosság viszont elkezd úgy fogyasztani, mint utoljára a válság előtt.

Csütörtökön kijött a nyomdából az Európai Bizottság legtartalmasabb kiadványa, a téli gazdasági előrejelzés. Negyedévente rukkolnak elő ezzel az igazán alapos elemzéssel, amelyben megejtő változatossággal írják le huszonnyolcszor, hogy ugyanazok a makrogazdasági mutatók hogyan alakulnak mindegyik EU-s országra a következő két évben.

Tovább

Megelégelte az EU, hogy hülyére vesznek minket a multik

2016. február 3., 11:55 Módosítva: 2016.06.14 15:34
397
A nagy cégek kihasználják a különböző országok adószabályainak különbségeit és hézagait. Brüsszel nekiáll bezárni a kiskapukat.

Meglehetősen kreatívak a világvállalatok, ha adózniuk kell. Az Európai Parlament kutatása szerint egészen elképesztő összeget,

50-70 milliárd eurót (közel 15-22 ezer milliárd forintot) ér el az a pénzmennyiség, amivel megrövidítik a nemzeti kormányokat.

Itt nem csak az adócsalásra, hanem az adóelkerülésre is kell gondolni, amikor a kiskapukat kihasználva, legálisan, de a szabályok kijátszásával akár gyakorlatilag nullára csökkentik az anyagi terheiket. Ezzel a nagyok a kicsik alá tesznek, amelyeknek nincs kiterjedt céghálója és szakértőhadserege, hogy a bevételekkel ügyeskedjenek, ráadásul végső soron a tisztességes adófizetőknek kell helyettük állni az állami kiadásokat. (Bővebben ebben a cikkben írt a témáról az Index.)

Az Európai Uniónak külön ciki, hogy miközben egy közös piac az alapja, némelyik tagállam látványosan kitol a többiekkel a bevételért, ami a pénztologatás után neki marad. Az már csak hab a tortán, hogy az egyik főkolompos Luxemburg, amelynek adóparadicsommá válásában elévülhetetlen érdemeket szerzett miniszterelnökként és pénzügyminiszterként Jean-Claude Juncker. A praktikákról egy nagy kiszivárogtatás rántotta le a leplet – nem sokkal azután, hogy Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság vezetőjévé választották.

Tovább

Ebből tényleg négyéves segélystop lehet Angliában

2016. február 2., 14:12 Módosítva: 2016.06.14 15:32
228
Az Európai Tanács elnöke megegyezett David Cameronnal. Kérdés, hogy a kormányfők elfogadják-e a javaslatot, amely korlátozza az újonnan érkezett külföldi munkavállalóknak járó támogatásokat.

„Nagyon messzire elmentem ezzel a javaslattal, hogy Cameron miniszterelnök összes aggályára megoldást kínáljak” – írta kedd délután közzétett levelében Donald Tusk, az EU-s állami vezetőket egy asztalhoz ültető Európai Tanács elnöke. Mégsem sértette meg azokat az elveket, amelyekre az európai projektet alapozták, tette hozzá.

Tovább

Szavazzon, hogy a bátaszéki molyhos tölgy legyen az európai év fája!

2016. február 1., 12:06 Módosítva: 2016.02.29 18:50
1440
Hatodik alkalommal rendezik meg az „Európai Év Fája” versenyt. Magyarország korábban már kétszer is nyert a szavazáson.

Tizenöt ország különleges fái versenyeznek az „Európai Év Fája” címért a február végéig tartó internetes szavazáson. Az idei magyar induló Bátaszék legöregebb fája, a több, mint háromszáz éves molyhos tölgy.

Tovább

Nem jött össze az uniós alku a britekkel

2016. január 30., 07:43 Módosítva: 2016.02.29 18:48
253
Ha a hét végéig sem sikerül megállapodni, borulhat a brit EU-tagságról szóló népszavazás menetrendje.

„Haladtunk, de nem eleget” – ezzel összegezte a brit miniszterelnök, mire jutott pénteken Brüsszelben a reformcsomagjával. David Cameron több programját lemondva rohant uniós vezetőkkel tárgyalni, mert mielőbb szeretné elfogadtatni a terveit Brüsszelben, hogy népszavazást tarthasson a szigetország EU-tagságáról. David Cameron megígérte: csak akkor kampányol az unióban maradás mellett, ha rábólintanak a reformjaira.

Tovább

Terrorizmus: Brüsszel a tagállamokra mutogat

2016. január 29., 17:02 Módosítva: 2016.04.05 17:35
4
Több EU-szintű intézkedéssel próbálnak küzdeni a terrorizmus ellen, de a tagállamok még a meglévő eszközöket sem használják ki.

A terrorizmus elleni harc még mindig túlnyomórészt a tagállamok hatásköre, de ha egy támadás történik, „mindig Brüsszel az, aki kudarcot vallott”, panaszkodott Az EU terrorellenes koordinátorának tanácsadója a témáról szervezett január 26-27-i brüsszeli sajtószemináriumon. Günther Sablattnig mellett más szakértők is a tagállamokra mutogattak, ha felmerült a kérdés, hogy hogyan támadhattak egy évben kétszer Franciaországban iszlamista szélsőségesek.

A terroristák egyre kevésbé ismernek határokat, ezért Günther Sablattnig szerint szükség lenne a nemzeti szolgálatok együttműködésére. A tavaly novemberi párizsi támadások után ezt nem is kellett túlmagyarázni, hiszen a belgiumi hatóságok már korábban nyilvántásba vették a terroristák egy részét, ráadásul évek óta tudtak róla, hogy fegyverkeznek és készülődnek.

Tovább

Rovatok