Index Vakbarát Hírportál

Új vezetőt kapott az irodalmi Nobel-díjról döntő akadémia

2019. április 26., péntek 12:41

Mats Malm, a Göteborgi Egyetem irodalomelméleti professzora, a svéd barokk irodalom szakértője lett az irodalmi Nobel-díjakról döntő Svéd Akadémia új vezetője, írja az MTI a pénteki bejelentés nyomán.

Az 54 éves Malm június 1-jén veszi át az állandó titkár tisztségét a posztot ideiglenesen betöltő Anders Olssontól, vagyis a jövőben ő lesz a Svéd Akadémia szóvivője, valamint ő fogja bejelenteni az irodalmi Nobel-díjasok nevét is.

A korábbi állandó titkár, Sara Danius (aki az első nőként töltötte be a vezető tisztséget) egy éve, a testület tekintélyét megtépázó botrányok tetőpontján mondott le, nemrég pedig az akadémiából is kilépett.

Mats Malm decemberben lett az akadémia tagja, a mostani titkárrá választásakor pedig azt ígérte, hogy folytatni fogja "a megújulás létfontosságú munkáját", vagyis megpróbálja helyreállítani a testület renoméját.

A botrány középpontjában álló Jean-Claude Arnault két év börtönt kapott, mostanra pedig látszólag lecsillapodtak a kedélyek, több új taggal gyarapodott az akadémia, amelynek szabályzata is megújult.

Miután tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt nem hirdettek irodalmi Nobel-díjast, idén, október 10-én, két díjat is kiosztanak: az idei díjazott mellett a tavalyit is bejelentik majd.

A Svéd Akadémiát III. Gusztáv svéd király alapította 1786-ban, és 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

Rovatok